Ατοπική δερματίτιδα και αλλεργίες σκύλου, θεραπεία και πρόληψη!

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ DOGGER.GR

Ατοπική δερματίτιδα και αλλεργίες σκύλου, θεραπεία και πρόληψη!

Ο σκύλος μου ξύνεται επίμονα τι να κάνω? Ο σκύλος μου έχει περιβαλλοντικές αλλεργίες? Ο σκύλος μου έχει τροφικές δυσανεξίες? Ο σκύλος μου έχει έντονη τριχόπτωση! Ο σκύλος μου έχει φαγούρα! Ο σκύλος μου γλείφει και δαγκώνει τα πόδια του! Ο σκύλος μου έχει σπυριά! Ο σκύλος μου έχει κοκκινίλες (hot spots)! Ο σκύλος μου ξύνει τα αυτιά του! Ο σκύλος μου ξύνει τον λαιμό του! Γιατί ξύνεται ο σκύλος μου? Το σκυλί μου ξύνεται και κάνει πληγές! Ένας καθημερινός εφιάλτης που οφείλεται στην ατοπική δερματίτιδα και τις αλλεργίες σκύλου!

Η αιτία πίσω από τα παραπάνω συμπτώματα είναι συνήθως η ατοπική ή αλλεργική δερματίτιδα σκύλου (ατοπία) που είναι μία χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού του σκύλου σας!

Πρόκειται για την επιστημονική έννοια για την φαγούρα, το ξύσιμο, το γλείψιμο και το δάγκωμα του σώματος του σκύλου σας. Τα ευχάριστα όμως νέα είναι ότι αυτή η χρόνια αλλεργική δερματίτιδα του σκύλου σας είναι συχνά αποτρέψιμη και ανατρέψιμη, αλλά μόνο αν ξέρετε τι να κάνετε και εφόσον δράσετε έγκαιρα!

Τι είναι όμως η ατοπική (αλλεργική) δερματίτιδα σκύλων?

Η ατοπική δερματίτιδα σκύλου είναι μια δερματική ασθένεια που προκύπτει από τη χρόνια φλεγμονή. Όταν μια ασθένεια είναι χρόνια, είναι σε εξέλιξη, κλιμακώνεται και σπάνια επιλύεται μόνη της.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια κατάσταση του δέρματος που προσβάλλει τουλάχιστον το 15% των σκύλων και είναι μια ασυνήθιστα έντονη, επαναλαμβανόμενη δερματική αντίδραση σε ένα περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο. Η σοβαρή φαγούρα και το οίδημα που αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας σκύλων προκαλούνται από την απελευθέρωση ισταμίνης στο δέρμα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η διαταραχή μπορεί να επιδεινωθεί από άλλους ερεθισμούς του δέρματος, όπως ψύλλους ή έκθεση σε χημικές ουσίες. Η ατοπική δερματίτιδα σκύλων είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην διατροφή του σκύλου, με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και εφόσον κριθεί απαραίτητο και με ορισμένα φάρμακα, αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.

Η ατοπική δερματίτιδα αναφέρεται επίσης ως αλλεργική δερματίτιδα σκύλου και είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αλλεργιογόνο που προκαλεί δυσάρεστες και ενοχλητικές δερματικές αντιδράσεις.

Οι δερματικές διαταραχές της ατοπικής δερματίτιδας σκύλων σχετίζονται κυρίως με τις αλλεργίες. Όπως συμβαίνει και με εμάς, τα σκυλιά μπορούν να υποφέρουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα των αλλεργιών. Ο σκύλος σας όμως δεν μπορεί να σας πει ότι δεν αισθάνεται καλά, ότι κάτι τον ενοχλεί. Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβετε αυτό είναι παρατηρώντας τις αντιδράσεις και τα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος σας.

Η ατοπική δερματίτιδα στους σκύλους μπορεί να συνδεθεί με μια δυσλειτουργία στο φραγμό του δέρματος που αυξάνει την απορρόφηση των αλλεργιογόνων, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη της αλλεργικής αντίδρασης. Ορισμένες φυλές σκύλων έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη αυτής της ανοσολογικής διαταραχής. Είναι αρκετές οι φυλές σκύλου που είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπείς σε ανάπτυξη ατοπικής δερματίτιδας και είναι οι εξής:

Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bully, Exotic Bully, Beagle, Boston Terrier, Yorkshire Terrier, West Highland White Terrier, Scottish Terrier, Golden Retriever, Labrador Retriever, Pug, Γαλλικό Μπουλντόγκ, Γερμανικός Ποιμενικός, Αγγλικό Μπουλντόγκ, English Setter, Irish Setter, Cocker Spaniel, Dalmatian, Shar-Pei, Boxer.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η ατοπική δερματίτιδα σε σκύλους μπορεί να είναι τόσο ενοχλητική όσο και αγχωτική. Εάν τα συμπτώματα της ατοπίας δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς μολύνσεις και λοιμώξεις και έτσι στην ανάπτυξη άλλων, σοβαρότερων προβλημάτων υγείας του σκύλου σας για την αντιμετώπιση των οποίων ίσως χρειαστεί φαρμακευτική θεραπεία.

1. Επίμονη φαγούρα και ξύσιμο σκύλου

Τα πιο κοινά σημάδια της ατοπικής δερματίτιδας είναι η επίμονη φαγούρα και το ξύσιμο του σκύλου. Μπορεί να παρατηρήσετε τον σκύλο σας να ξεκινάει να ξύνεται στη μέση της νύχτας και να το συνεχίζει χωρίς διακοπή κατά την τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας τρίβει το σώμα του στα έπιπλα, στο κρεβάτι, στο πάτωμα, στο χώμα, στο γρασίδι, στους τοίχους για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της επίμονης φαγούρας του.

Το ξύσιμο και η επίμονη φαγούρα του σκύλου σας μπορεί να μην φαίνονται αρχικά σαν κάτι τρομερό, αλλά πιστέψτε το, μπορεί και να είναι η αρχή ενός σοβαρού προβλήματος. Το συνεχές ξύσιμο του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσει εκδορές και πληγές. Αυτές οι ανοιχτές πληγές αποτελούν βάσεις αναπαραγωγής βακτηριακών και μυκητιακών μολύνσεων σκύλου. Με την σειρά τους, οι μολύνσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερο ξύσιμο και πληγές σκύλου. Είναι ένας φαύλος κύκλος αλλεργικών συμπτωμάτων του σκύλου σας!

2. Γλείψιμο σώματος και άκρων σκύλου (hot spots)

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφεται όλη την ημέρα. Και αυτό να μην το κάνει για να καθαρίσει το σώμα του. Και πάλι, ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται αρχικά σαν ένα σοβαρό σύμπτωμα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κόκκινων και καυτών σημείων (hot spots) και ανοικτών πληγών. Εάν ο σκύλος σας έχει βιώσει τα λεγόμενα hot spots, γνωρίζετε τότε από πρώτο χέρι πόσο φοβερά και ενοχλητικά είναι. Τα hot spots του σκύλου σας μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε μία νύχτα και να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά! Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε καθημερινά την συχνότητα με την οποία ο σκύλος σας γλείφετε ώστε να προλάβετε ή/και να αποτρέψετε τις ενοχλητικές αυτές πληγές (hot spots).

3. Ερυθρότητα και ορατός ερεθισμός στο σώμα του σκύλου

Τέλος, με γρατσουνιές, ξύσιμο, τρίψιμο και γλείψιμο έρχεται ο ορατός ερεθισμός και η ερυθρότητα. Πολλές φορές, όταν τα συμπτώματα είναι ορατά, τότε το πρόβλημα είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

4. Άλλα συμπτώματα της ατοπικής (αλλεργικής) δερματίτιδας σκύλου

 – Χρόνιες λοιμώξεις των αυτιών του σκύλου

 – Ξηρό δέρμα σκύλου

 – Τριχόπτωση σκύλου

 – Λιπαρό δέρμα σκύλου

 – Πρησμένο δέρμα σκύλου

 – Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων του σκύλου

Πού εμφανίζονται συνήθως τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας (ατοπίας) στους σκύλους

Η ατοπική δερματίτιδα σκύλου μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα του σκύλου σας. Υπάρχουν όμως μερικές περιοχές που φαίνονται να αποτελούν τον συνηθέστερο στόχο της. Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας σκύλου συχνά αναπτύσσονται αρχικά στο πρόσωπο και στα πόδια. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα σημεία.

Παρακολουθείστε για τυχών ερεθισμό στις ακόλουθες περιοχές:

 • Στόμα
 • Αυτιά
 • Γύρω από τα μάτια
 • Λαιμός
 • Καρποί
 • Αγκώνες
 • Κάτω από τα πόδια
 • Μεταξύ των δακτύλων
 • Αχαμνά

Τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα σκύλου;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας (χρόνια φλεγμονή σκύλου) είναι η κατανόηση του τι προκαλεί την ασθένεια αυτή. Όπως προαναφέρθηκε η ατοπική δερματίτιδα σκύλου προκαλείται συχνά από τις αλλεργίες. Πώς μπορείτε όμως να περιορίσετε την έκθεση του σκύλου σας σε αλλεργικές αιτίες; Αυτό γίνεται εφικτό και αποτελεσματικό είναι να γνωρίζετε όλα όσα μπορούν να του προκαλέσουν πρόβλημα και να τα εξαλείψετε.

Ψυχρής έκθλιψης συμπιεσμένες και 100% φυσικές ξηρές τροφές της Ολλανδικής εταιρείας PRINS με τεχνογνωσία από τ0 1963! Λιώνουν στο στομάχι και δεν επιβαρύνουν το πεπτικό προσφέροντας άμεση ανακούφιση σε αντίθεση με τις περισσότερες συμβατικές κροκέτες που είναι δύσπεπτες! Τεράστια ποικιλία συνταγών!

Αυτές είναι οι 5 πιο συχνές αιτίες εμφάνισης αλλεργιών σε σκύλους:

1. Περιβαλλοντικές αλλεργίες σκύλου

Οι περισσότερες περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών αλλεργιών. Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα όμως υπάρχουν παντού. Μερικά είναι αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς. Οι πιο κοινές περιβαλλοντικές αλλεργίες περιλαμβάνουν:

 • Μούχλα (μήκητες)
 • Σκόνη (παράσιτα, ακάρεα)
 • Γύρη (χόρτα, γρασίδι, δέντρα, φυτά, ζιζάνια, παράσιτα)
 • Τοξίνες (χημικά, καθαριστικά, αρώματα, ζιζανιοκτόνα)

Τα παραπάνω δεν είναι βέβαια όλα! Υπάρχουν αμέτρητα άλλα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα σκύλου που μπορούν να οδηγήσουν σε ατοπική δερματίτιδα (ατοπία σκύλου). Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ότι όσα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα ενοχλούν εσάς τότε είναι πολύ πιθανό να ενοχλούν και τον σκύλο σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε και τα παρακάτω αλλεργιογόνα όπως:

 • Αρώματα
 • Σαμπουάν και σαπούνια
 • Προϊόντα καθαρισμού (ακόμα και αν έχουν χαρακτηριστεί ως “οργανικά” ή εντελώς φυσικά, μπορούν ακόμα να επηρεάσουν τον σκύλο σας)
 • Καπνός (συμπεριλαμβανομένων του καπνού των τσιγάρων και της φωτιάς)
 • Εμβόλια, αντιπαρασιτικά, φάρμακα

2. Αλλεργίες σκύλου από ψύλλους

Τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι μια άλλη συχνή αιτία εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σκύλου. Όταν τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι η αιτία, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην βάση της ουράς και μπορούν να εξαπλωθούν αρκετά γρήγορα. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να κατανοήσουν τον πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν οι ψύλλοι στην αλλεργία του σκύλου τους. Βρείτε ένα φυσικό σπρέι κατά των ψύλλων για να κρατήσετε εκείνους τους μίνι τρόμους μακριά από τον σκύλο σας και την αλλεργική του αντίδραση που θα τον ταλαιπωρήσει.

3. Αλλεργίες σκύλου με την επαφή

Η ατοπική δερματίτιδα σκύλου μπορεί επίσης να προκύψει από την επαφή του δέρματος με κάποιο αλλεργιογόνο. Για παράδειγμα ένα απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων. Εάν ο σκύλος σας έχει ξύνεται αφού έχετε πλύνει τα σεντόνια και τις κουβέρτες σας, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αλλεργικός σε κάποια συστατικά αυτού του καθαριστικού. Φροντίστε τότε να απαλλαγείτε από αυτό άμεσα και να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο με ηπιότερα και όσο πιο υποαλλεργικά συστατικά είναι δυνατόν (για παράδειγμα με πράσινο σαπούνι).

4. Εποχιακές αλλεργίες σκύλου

Μια άλλη κοινή αιτία εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας σκύλου είναι οι εποχιακές αλλαγές. Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που υποφέρουν από αλλεργίες κάθε χρόνο, ξέρετε πόσο φοβερό μπορεί να είναι αυτό… Φροντίστε να είστε σε εγρήγορση κατά την διάρκεια της Άνοιξης όταν τα δέντρα και τα λουλούδια είναι σε άνθηση. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση του σκύλου σας και όταν η έκθεση είναι συνεχής και επαναλαμβάνεται τότε μπορεί να προκληθεί τελικά χρόνια φλεγμονή και έτσι να διαγνωσθεί ο σκύλος σας με ατοπική δερματίτιδα (ατοπία)

Για αυτό ολιστικοί κτηνίατροι προτείνουν όπως ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σκύλου σας πριν την άνοιξη όπου τα αλλεργιογόνα είναι αυξημένα. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν πεπτικό, ανοσοποιητικό και αποτοξινώνουν τον οργανισμό από συσσωρευμένες τοξίνες.

5. Τροφικές αλλεργίες σκύλου

Τέλος, οι τροφικές αλλεργίες σκύλου μπορούν να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα σε σκύλους. Συνήθως οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια και έμετο. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε ερεθισμούς και εξανθήματα.

Μια κοινή παρανόηση με τις τροφικές αλλεργίες σκύλου είναι ότι τα σιτηρά είναι ο Νο1 ένοχος. Στην πραγματικότητα όμως, τα πιο συνηθισμένα τροφικά αλλεργιογόνα είναι το κοτόπουλο, το μοσχαρίσιο κρέας, το αυγό, η σόγια, τα γαλακτοκομικά, το αρνί, το χοιρινό και το ψάρι, ειδικά όταν αυτά είναι υπερεπεξεργασμένα, χαμηλότερης ποιότητας και όχι φρέσκα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε αυτά τα τρόφιμα. Εάν είναι και συνεχίζεται να του το δίνετε, τότε οι δερματικοί ερεθισμοί και η φαγούρα είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας απασχολεί καθώς το πρόβλημα μπορεί να χειροτερέψει πολύ περισσότερο (χρόνια φλεγμονή, μέχρι και αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού του σκύλου σας).

Κίνδυνοι συμβατικής θεραπείας αλλιεργιών σκύλου

Ποια είναι λοιπόν η λύση όταν ο  σκύλος σας ξύνετε και εμφανίζει δερματικές παθήσεις; Μία βόλτα στον κτηνίατρο πιθανόν να σας προσφέρει ένα συμβατικό φάρμακο. Δεν είναι όμως τόσο απλό και πρέπει να προσέχετε! Ενώ πολλά συμβατικά φάρμακα κατά των αλλεργικών αντιδράσεων του σκύλου σας συχνά υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα (κρύβοντας τα συμπτώματα), αξίζουν τελικά τον κόπο; Αυτά τα φάρμακα «θεραπείας» αλλεργιών σκύλου έρχονται με μια λίστα πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να μην γνωρίζετε!

Τα φάρμακα που δίνονται για αλλεργικές αντιδράσεις σκύλων είναι ανοσοκατασταλτικά (πχ κορτιζόνη, κυκλοσπορίνη, apoquel, cytopoint). Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού του σκύλου σας. Ναι, αυτά τα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν προσωρινά τις αλλεργικές αντιδράσεις του σκύλου σας (δεν αποτελούν όμως θεραπεία). Αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολλά άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σκύλων από σοβαρές λοιμώξεις μέχρι και αυτοάνοσα. Και αυτό δεν είναι το μόνο …

Παρενέργειες των φαρμάκων για αλλεργικές αντιδράσεις σκύλων

Δύο από τα πιο κοινά φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους είναι το Atopica και το Apoquel. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν γρήγορα από το ξύσιμο και το ερεθισμένο δέρμα του σκύλου σας, αλλά με σοβαρό δυνητικό κίνδυνο… Ρίξτε μια ματιά στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα αυτά:

 • Διάρροια σκύλου
 • Έμετος και ναυτία σκύλου
 • Σοβαρή απώλεια βάρους σκύλου
 • Γλυπτική υπερπλασία (η υπερανάπτυξη των ούλων του σκύλου)
 • Πρησμένα ούλα σκύλου (που συχνά προκαλούν υπερβολική αιμορραγία και δυσφορία)
 • Τρέμουλο σκύλου
 • Πονοκέφαλοι σκύλου
 • Νεφρική ανεπάρκεια σκύλου
 • Υπέρταση σκύλου
 • Καρκίνος σκύλου
 • Αλλαγές στην ακοή του σκύλου
 • Αλλαγές στην όραση του σκύλου
 • Λήθαργος και κατάθλιψη σκύλου
 • Μυϊκή αδυναμία σκύλου
 • Μώλωπες σκύλου
 • Ίκτερος σκύλου (κιτρίνισμα των ματιών, των ούλων και του δέρματος)
 • Ανάπτυξη λοιμώξεων σκύλου
 • Απώλεια συνείδησης σκύλου
 • Έλλειψη συντονισμού (αταξία σκύλου)

Επίσης, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά απλώς καταστέλλουν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, ο σκύλος σας μπορεί γρήγορα να γίνει εξαρτημένος. Δηλαδή αν σταματήσετε να παρέχετε στον σκύλο σας τα φάρμακα τότε οι αλλεργικές αντιδράσεις θα επιστρέψουν καθώς δεν αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος. Έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, η θεραπεία αποτυγχάνει και τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

Αυτές οι σοβαρές παρενέργειες μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και όταν τα φάρμακα χορηγούνται σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άλλες προφυλάξεις που συνδέονται με τα συμβατικά φάρμακα για τις αλλεργίες σκύλου. Μπορούν να βλάψουν τους σκύλους που είναι έγκυοι, θηλάζουν ή αναπαράγονται. Και για άλλη μια φορά αυτό οφείλεται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου. Επιπλέον, τα σκυλιά με προϋπάρχουσες ασθένειες δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα σκύλου επιβαρύνουν σημαντικά τα νεφρά του σκύλου σας και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μη αναστρέψιμες βλάβες.

Ολιστική, φυσική αντιμετώπιση και ουσιαστική θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας σκύλων (ατοπία)

Ολοένα λοιπόν και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων μένουν μακριά από αυτά τα φάρμακα αντιμετώπισης των αλλεργιών σκύλου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν αρκετοί φυσικοί, ασφαλείς και ολιστικοί τρόποι μείωσης των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας σκύλων. Πολλές από αυτές τις θεραπείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εξαρχής για την πρόληψη της εμφάνισης των αλλεργικών συμπτωμάτων και την ουσιαστική καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής σκύλων.

1. Φυσική και ποιοτική διατροφή σκύλου χωρίς υποπροϊόντα, συντηρητικά, πληρωτικά και υψηλή επεξεργασία

Πρώτα από όλα εστιάστε στην διατροφή του σκύλου σας! Η διατροφή του σκύλου σας είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των ασθενειών από την ανάπτυξή του. Η διατροφή του σκύλου σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθινή, φυσική, ποιοτική, ισορροπημένη και θρεπτική, ωμή ή μαγειρεμένη και απαλλαγμένη από υποπροϊόντα, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, χημικά και πληρωτικά (όπως το άμυλο). Προτιμήστε ήπια επεξεργασμένες και ποιοτικές τροφές (ωμές, μαγειρευτές, ψυχρής έκθλιψης με 100% φυσικά συστατικά και αποφύγετε υπερεπεξεργασμένες εξωθημένες κροκέτες με κρεατάλευρα και υπερβολικό άμυλο που έχουν δυστυχώς κατακλύσει την αγορά).

Πρώτα από όλα μειώστε τον πληθυσμό ζυμομυκήτων (είναι μονοκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων) στο σώμα του σκύλου σας (οι ζυμομύκητες είναι ένα κοινό πρόβλημα αλλεργίας). Μια φυσική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (ιδανικά μηδέν και κυρίως με πράσινα λαχανικά) θα λιώσει τα κύτταρα των ζυμομυκήτων αφού δεν θα τους παρέχει την τροφή για την ανάπτυξή τους. Στην συνέχεια εισαγάγετε στην διατροφή του σκύλου σας τα πολύτιμα προβιοτικά και την τροφή τους τα πρεβιοτικά για να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία του πεπτικού συστήματος (το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας διαμένει στο έντερο). Ισχυρό πεπτικό ισούται με ευζωία και λιγότερες αλλεργίες! 

Σας παρέχουμε τα καλύτερα προβιοτικά της αγοράς! Ο καλύτερός σας σύμμαχος για ισχυρό πεπτικό και ανοσοποιητικό, προτιμήστε τα και για πρόληψη!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ (LEAKY GUT) ΣΚΥΛΟΥ, Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ!

Αν υποψιάζεστε ότι οι δερματικές παθήσεις του σκύλου σας είναι αποτέλεσμα τροφικής αλλεργίας, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε μια διατροφή εξάλειψης συστατικών ώστε να βρείτε σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σας ποιο είδος τροφής του προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Προτείνεται σε αυτή την περίπτωση να δώσετε στον σκύλο σας ένα είδος πρωτεΐνης (για ένα διάστημα 2-3 μηνών) που δεν έχει καταναλώσει ξανά και να παρακολουθήσετε την αντίδραση του. Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

2. Έλαιο CBD (κανναβιδιόλης) για σκύλους

Όταν πρόκειται για ατοπική δερματίτιδα, το έλαιο CBD αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Προερχόμενο από κάνναβη, το έλαιο CBD για σκύλους είναι φυσικό και απολύτως ασφαλές για τους τετράποδους συντρόφους μας. Το έλαιο CBD για σκύλους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο CBD για σκύλους απευθείας στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας για άμεση και χαλαρωτική ανακούφιση. Το έλαιο CBD για σκύλους μπορεί επίσης να προστεθεί στο μπωλ με την τροφή του σκύλου σας ή να τοποθετηθεί πάνω στην αγαπημένη του λιχουδιά. Ακόμα καλύτερα είναι να παρέχετε το έλαιο CBD κατευθείαν στο στόμα του σκύλου σας ώστε να απορροφηθεί άμεσα από τις βλεννογόνους του και έτσι να έχει ακόμα ισχυρότερη δράση. Έχει παρατηρηθεί πως μειώνεται η δράση του ελαίου CBD για σκύλους και ανθρώπους όταν διέρχεται από το πεπτικό του σύστημα. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείστε τις οδηγίες και την δοσολογία του εκάστοτε προϊόντος πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας, αυξάνοντας σταδιακά την δοσολογία και σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος και την υγεία του σκύλου σας.

3. Λάδι καρύδας για σκύλους

Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία του σκύλου σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε λάδι καρύδας απευθείας στο δέρμα του σκύλου σας ή να το αναμίξετε με την τροφή του. Το λάδι καρύδας έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, βοηθάει στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος και στην πρόληψη λοιμώξεων. Χρειάζεται όμως μέτρο όταν το αναμειγνύετε με την τροφή του καθώς περιέχει πολλά Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και έτσι συμβάλλει στην αύξηση των φλεγμονών του οργανισμού. 

4. Εξειδικευμένα φυτικά και υποαλλεργικά σαμπουάν σκύλου

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα εξειδικευμένα φυτικά και υποαλλεργικά σαμπουάν σκύλου για βαθύ καθαρισμό, απομάκρυνση αλλεργιογόνων, καταπολέμηση μυκήτων και βακτηρίων και  την μείωση της φλεγμονής και της φαγούρας, συμπεριλαμβανομένων των σαμπουάν με πρόσθετες φυσικές αντιισταμινικές ιδιότητες.

Ατοπική δερματίτιδα σκύλου: Τελικό συμπέρασμα

Οι αλλεργίες δεν είναι διασκεδαστικές για κανέναν. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν απλά φτάρνισμα και ρινική καταρροή, είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα όταν πρόκειται για τον σκύλο μας…Τα συμπτώματά τους συχνά εκδηλώνονται μέσω σημαντικών δερματικών παθήσεων που προκαλούνται από την χρόνια συσσώρευση φλεγμονής και εν τέλει την ατοπική δερματίτιδα σκύλου (ατοπία).

Η αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σκύλου είναι απαραίτητη. Μόλις το κάνετε αυτό, μπορείτε να ενεργήσετε για να την αντιστρέψετε με έναν φυσικό, ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσετε ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο ακόμα και για τον σκύλο σας! Συζητήστε με τον ολιστικό σας κτηνίατρο πώς να δράσετε φυσικά και να αποτρέψετε και καταπολεμήσετε την ατοπική δερματίτιδα σκύλου. Αν δράσετε γρήγορα και σωστά μπορείτε να τα καταφέρετε αρκετά αποτελεσματικά, αποφεύγοντα παράλληλα τα συμβατικά φάρμακα σκύλου που κυρίως κρύβουν τα αλλεργικά συμπτώματα και δεν αντιμετωπίζουν το αλλεργικό πρόβλημα του σκύλου σας στην ουσία του.

Πηγές:

DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

DOGSTER.COM

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο