SERESTO ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ! Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ!

SERESTO ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ! Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ!

Το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο για σκύλους και γάτες Seresto ένα από τα πιο δημοφιλή αντιπαρασιτικά κολάρα έχει συνδεθεί με εκατοντάδες θανάτους σκύλων και χιλιάδες περιστατικά ασθένειας κατοικίδιων.

Η Rhonda Bomwell δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ αντιπαρασιτικό κολάρο για ψύλλους και τσιμπούρια. Ο Pierre, το 9χρονο σκυλί ράτσας Papillon, ήταν κυρίως ζώο εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, ο κτηνίατρός της συνέστησε να αγοράσει ένα, οπότε η Rhonda πήγε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων κοντά στο σπίτι της στο Somerset, New Jersey και επέλεξε το αντιπαρασιτικό κολάρο της Bayer Seresto.

Μια μέρα αργότερα, στις 2 Ιουνίου 2020, ο Pierre είχε σπασμούς, κατέρρευσε ενώ η Rhonda ετοίμαζε το δείπνο. Ξαπλωμένος ανάσκελα, ο σκύλος σταμάτησε να αναπνέει και τα μάτια του γύρισαν πίσω.

Η Rhonda Bomwell προσπάθησε να του κάνει τεχνητή αναπνοή. Τότε κάλεσε την αστυνομία. Ένας αξιωματικός την βοήθησε να σηκώσει το σκυλί στο αυτοκίνητό της και να το πάει στην κλινική. Ο Pierre πέθανε προτού λάβει ιατρική περίθαλψη. Η Rhonda δεν σκέφτηκε να βγάλει το κολάρο του Pierre.

«Απλώς δεν σκέφτηκα να συνδέσω την κατάσταση του σκύλου με το αντιπαρασιτικό κολάρο», είπε.

Δυστυχώς η Rhonda Bomwell δεν είναι μόνη σε όλο αυτό… Το Seresto, ένα από τα πιο δημοφιλή αντιπαρασιτικά κολάρα για ψύλλους και τσιμπούρια στη χώρα, έχει συνδεθεί με εκατοντάδες θανάτους κατοικίδιων ζώων, δεκάδες χιλιάδες ασθενή ζώα και εκατοντάδες ασθενείς ανθρώπους, δείχνουν τα έγγραφα του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο EPA (Αμερικάνικος Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος) δεν έκανε τίποτα για να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους.

Το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto, που αναπτύχθηκε από την Bayer και τώρα πωλείται από την Elanco, λειτουργεί απελευθερώνοντας μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων στο ζώο για μήνες κάθε φορά. Το φυτοφάρμακο υποτίθεται ότι σκοτώνει ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα αλλά είναι ασφαλές για γάτες και σκύλους.

Όμως χιλιάδες κατοικίδια ζώα βλάπτονται, σύμφωνα με ομοσπονδιακά έγγραφα που λαμβάνονται μέσω αιτήματος δημόσιων αρχείων από το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρακολουθεί ο EPA ως μέρος της εργασίας του για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Το κέντρο παρείχε τα έγγραφα στο Midwest Center for Investigative Reporting.

Από το 2012 που εισήχθησαν το κολάρο για ψύλλους και τσιμπούρια της Seresto, ο EPA έχει λάβει αναφορές περιστατικών για τουλάχιστον 1.698 θανάτους κατοικίδιων ζώων. Συνολικά, έως τον Ιούνιο του 2020, ο οργανισμός έχει λάβει περισσότερες από 75.000 αναφορές περιστατικών που σχετίζονται με τα περιλαίμια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 που αφορούσαν ανθρώπινη βλάβη!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ EPA ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ

Ο EPA είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση προϊόντων που περιέχουν φυτοφάρμακα. Η υπηρεσία γνωρίζει για αυτά τα περιστατικά εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ενημερώσει το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτό το προϊόν, δήλωσε η Karen McCormack, συνταξιούχος υπάλληλος του EPA που εργάστηκε ως επιστήμονας και υπεύθυνος επικοινωνίας.

Η McCormack είπε ότι τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια Seresto έχουν τα περισσότερα περιστατικά οποιουδήποτε προϊόντος κατοικιδίου, εξαιτίας των φυτοφαρμάκων, που έχει δει ποτέ.

«Ο EPA φαίνεται να κλείνει τα μάτια σε αυτό το πρόβλημα και μετά από 7 χρόνια αυξανόμενου αριθμού περιστατικών, λένε στο κοινό ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση», είπε. «Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

Ο EPA αρνήθηκε να πει πώς συγκρίνεται το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto με άλλα προϊόντα κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν το προϊόν είναι ασφαλές, ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου δήλωσε σε μια ηλεκτρονική δήλωση ότι τα δύο φυτοφάρμακα στο Seresto “κρίθηκαν επιλέξιμα για συνεχή εγγραφή” με βάση την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων περιστατικών.

«Κανένα φυτοφάρμακο δεν είναι εντελώς αβλαβές, αλλά ο EPA διασφαλίζει ότι υπάρχουν μέτρα στην ετικέτα του προϊόντος που μειώνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η ετικέτα προϊόντος είναι ο νόμος και οι αιτούντες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ετικέτας. Ορισμένα κατοικίδια ζώα, ωστόσο, όπως και μερικοί άνθρωποι, είναι πιο ευαίσθητα από άλλα και μπορεί να εμφανίσουν δυσμενή συμπτώματα μετά την εφαρμογή.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ AMAZON

Η Amazon, όπου το Seresto είναι το κολάρο με τις κορυφαίες πωλήσεις, έχει λάβει επίσης πολλά παράπονα για το προϊόν από πελάτες που αναφέρουν λεπτομερώς σημαντικά ζητήματα. Δεκάδες άνθρωποι με την πάροδο των ετών ισχυρίστηκαν ότι το κολάρο προκάλεσε δερματικά εξανθήματα στο κατοικίδιο ζώο τους. Άλλοι δήλωσαν ότι οδήγησε σε νευρολογικά προβλήματα στα κατοικίδια ζώα τους.

Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις, η Amazon δεν έχει αφαιρέσει το προϊόν από την ηλεκτρονική της αγορά. Η Amazon δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα και σχόλια για αυτήν την ιστορία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο EPA δεν κατάφερε να ρυθμίσει σωστά τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια ψύλλων και τσιμπουριών που περιέχουν φυτοφάρμακα, δήλωσε ο Miriam Rotkin-Ellman, ανώτερος επιστήμονας στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων.

Το NRDC υπέβαλε αναφορά εναντίον του οργανισμού πριν από περισσότερο από μια δεκαετία σχετικά με την έγκρισή του για ένα διαφορετικό φυτοφάρμακο από αυτό που χρησιμοποιείται στο Seresto, το οποίο συνδέεται με θέματα ανάπτυξης καρκίνου και εγκεφάλου στα παιδιά.

Τον Απρίλιο του 2020, ένα ομοσπονδιακό εφετείο χαρακτήρισε την άρνηση του EPA να ανταποκριθεί στα αιτήματα της NRDC «τίποτα λιγότερο από απαίσια» και είπε στους αξιωματούχους του οργανισμού να λάβουν απόφαση σχετικά με το εάν θα απαγορεύσουν το φυτοφάρμακο εντός 90 ημερών. Ο EPA αποφάσισε να μην απαγορεύσει το φυτοφάρμακο, που ονομάζεται tetrachlorvinphos. Αυτό το περιλαίμιο κατοικίδιων ζώων συνεχίζει να πωλείται με την επωνυμία Hartz Ultraguard, Hartz InControl και Longlife.

Η NRDC αμφισβήτησε την απόφαση αυτή. Αυτή η αγωγή εκκρεμεί επί του παρόντος.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των περιστατικών που συνδέονται με αυτό το φυτοφάρμακο μειώνεται σε σύγκριση με εκείνους που συνδέονται με το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto. Από το 1992 έως το 2008, ο EPA έλαβε περίπου 4.600 αναφορές περιστατικών σχετικά με περιλαίμια κατοικίδιων ζώων που περιέχουν τετραχλωροβινύφο, συμπεριλαμβανομένων 363 θανάτων, σύμφωνα με έγγραφα του EPA.

Κατανομή ανά έτος, δηλαδή 30 φορές λιγότερα περιστατικά και 10 φορές λιγότεροι θάνατοι από το Seresto.

Καταγεγραμμένα περιστατικά του Seresto

  • Κατοικίδια ζώα (μέτρια, μικρά και άγνωστα)  : 40.087
  • Κατοικίδια ζώα (μικρά) : 21.439
  • Κατοικίδια ζώα (μέτρια) : 7.749
  • Κατοικίδια ζώα (σοβαρά) : 3.767
  • Κατοικίδια ζώα (θανατηφόρα) : 1.698
  • Άνθρωποι : 907

*Στατιστικά: Johnathan Hettinger / Midwest Center for Investigative Reporting Πηγή: Έγγραφα EPA

Και αυτά είναι πιθανότατα υποτιμημένα, δήλωσε ο Nathan Donley, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας και ειδικός στον κανονισμό για τα φυτοφάρμακα των ΗΠΑ. Ο Ντόνλεϊ είπε ότι ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρθηκαν για το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Για να αναφέρει ένα περιστατικό, ένα άτομο πρέπει να κάνει τη σύνδεση μεταξύ του κολάρου και του ζητήματος με τον σκύλο, να καταλάβει με ποιον να επικοινωνήσει και πώς να το αναφέρει, είπε.

«Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να κάνουν τη σύνδεση ή δεν πρόκειται να πάρουν μια ώρα περίπου από την ημέρα και να καταλάβουν πώς να καλέσουν και να περάσουν χρόνο σε αναμονή», δήλωσε ο Donley.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια για κατοικίδια είναι μία μεγάλη επιχείρηση στον χώρο των κατοικίδιων. Στην ετήσια έκθεσή του για το 2019, η γερμανική εταιρεία αγροτικών προϊόντων και φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανέφερε έσοδα πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο από το Seresto.

Η εταιρεία πούλησε το τμήμα της υγείας των ζώων στην Elanco Animal Health, πρώην θυγατρική της Eli Lilly and Co., για 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε το 2020. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Bayer έλαβε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχή Elanco, η οποία η εταιρεία είπε ότι θα πουλούσε με την πάροδο του χρόνου.

Η Bayer δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχόλιο.

Από τότε που αποχώρησε ως δική της εταιρεία το 2019, η Elanco έχει ασκήσει πιέσεις στον EPA ανά τρίμηνο για ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των ζώων, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Αποδοτική Πολιτική, το οποίο διατηρεί έναν ιστότοπο που παρακολουθεί πολιτικές συνεισφορές. Πάνω από δύο χρόνια, η εταιρεία έχει δαπανήσει 1,6 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με καταγεγραμμένες πληροφορίες.

Ο Keri McGrath, εκπρόσωπος της Elanco, είπε σε ένα email ότι η εταιρεία “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των προϊόντων μας και διερευνά ενδεχόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση τους”. Ο McGrath επεσήμανε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει το προϊόν σε περισσότερες από 80 χώρες και ο EPA βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επαναέγκρισης και των δύο φυτοφαρμάκων. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την τελική απόφαση.

Ο McGrath είπε ότι τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 568 σκύλους χρήστες του αντιπαρασιτικού περιλαίμιου Seresto έχει ένα περιστατικό και «η πλειονότητα αυτών των αναφερόμενων συμβάντων σχετίζεται με μη σοβαρές επιπτώσεις όπως διαταραχές του σημείου εφαρμογής, π.χ. ερυθρότητα του δέρματος ή απώλεια τριχών κάτω από το κολάρο.

«Λάβετε υπόψη ότι η ύπαρξη μιας αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν προκάλεσε το πρόβλημα», είπε. «Η αιτιότητα μεταξύ των παρατηρούμενων σημείων και της χρήσης του προϊόντος αξιολογείται κατά περίπτωση. Ωστόσο, κάθε ανεπιθύμητο συμβάν που συλλέγεται, ανεξάρτητα από την αιτιότητα, αναφέρεται στις αρχές. “

Ο EPA δεν απάντησε σε ένα αίτημα σχετικά με το πώς το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto συγκρίθηκε με άλλα περιλαίμια ψύλλων και κροτώνων όσον αφορά τα περιστατικά. Το Midwest Center υπέβαλε αίτημα ελευθερίας πληροφόρησης για τη βάση δεδομένων συμβάντων, αλλά αυτό το αίτημα δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί.

Η έκταση της ζημιάς είναι ασυνήθιστη, δήλωσε ο McCormack, πρώην υπάλληλος του EPA.

«Δεν έχω δει ποτέ κανένα προϊόν που είχε 75.000 περιστατικά», δήλωσε ο McCormack.

Τα φυτοφάρμακα του Seresto είναι πιο τοξικά μαζί

Ο EPA ενέκρινε τα αντιπαρασιτικά κολάρα Seresto στις 16 Μαρτίου 2012. Τα κολάρα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για οκτώ μήνες. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τα εντομοκτόνα, τα μυκητοκτόνα και τα τρωκτικοκτόνα, ο EPA πρέπει να καθορίσει ότι ένα προϊόν φυτοφαρμάκων δεν θα προκαλέσει «παράλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Αυτός ο προσδιορισμός απαιτεί τη στάθμιση των ζημιών σε σχέση με τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto περιέχει δύο φυτοφάρμακα: ιμιδακλοπρίδη και φλουμεθρίνη.

Η ιμιδακλοπρίδη ανήκει στην κατηγορία των εντομοκτόνων νεονικοτινοειδών, τα οποία είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα σε καλλιέργειες στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι τα νεονικοτινοειδή συνδέονται με μαζικούς θανάτους εντόμων που δεν στοχεύουν, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, ο EPA πρότεινε την επανέγκριση της ιμιδακλοπρίδης (imidacloprid) και άλλων μέλη της τάξης πέρυσι. Το φυτοφάρμακο απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά επιτρέπεται σε περιλαίμια κατοικίδιων ζώων. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα θηλαστικά μπορούν επίσης να βλαφτούν από αυτά τα φυτοφάρμακα.

Η φλουμεθρίνη (flumethrin), που δείχνει τα έγγραφα EPA, είναι μόνο ένα δραστικό συστατικό σε ένα προϊόν: το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto.

Όπως με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, τα δεδομένα που υποστηρίζουν την καταχώριση του Seresto πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία που την παρήγαγε, την Bayer. Η πλειονότητα των μελετών εξέτασε κάθε φυτοφάρμακο ξεχωριστά.

Ωστόσο, μια μελέτη της Bayer το 2012 διαπίστωσε ότι έχουν «συνεργιστικό αποτέλεσμα», που σημαίνει ότι είναι πιο τοξικά μαζί ενάντια στους ψύλλους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο «μοναδικός φαρμακολογικός συνεργισμός» λειτουργεί τόσο γρήγορα όσο έξι ώρες για να αποφευχθεί η προσκόλληση και η σίτιση των τσιμπουριών, αποτρέποντας τη μετάδοση ασθενειών.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν οκτώ συνοδικές μελέτες για την ασφάλεια των ζώων από την Bayer, εξετάζοντας την επίδραση των αντιπαρασιτικών κολάρων Seresto σε κατοικίδια γάτες και σκύλους. Ο EPA χρησιμοποίησε αυτές τις μελέτες για να εγκρίνει το Seresto. Ο κανονισμός του Τμήματος Φυτοφαρμάκων της Καλιφόρνιας αντιμετώπισε την εγκυρότητα σε δύο από τις μελέτες, αλλά ενέκρινε τα κολάρα ούτως ή άλλως.

Ένα άλλο ζήτημα θα μπορούσε να είναι η αντίδραση ανενεργών συστατικών, τα οποία είναι άγνωστα και έχουν προκαλέσει προβλήματα στις επιτόπιες θεραπείες, δήλωσε ο Donley του Κέντρου Βιολογικής Διαφορετικότητας.

Ο Donley, ο οποίος έχει διδακτορικό στην κυτταρική και αναπτυξιακή βιολογία και είναι πρώην ερευνητής καρκίνου, είπε ότι αυτό το «συνεργιστικό αποτέλεσμα» πιθανότατα επεκτείνεται και στα κατοικίδια ζώα. Είπε ότι δεν ήταν σίγουρος τι κάνει τα δύο φυτοφάρμακα τόσο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη, αλλά είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με το προϊόν.

«Δεν βλέπετε καν αυτούς τους αριθμούς με πολλές γεωργικές χημικές ουσίες», είπε ο Donley.

“Για οποιονδήποτε λόγο, αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ άσχημος.”

Ιστορικό μη ασφαλών θεραπειών για κατοικίδια

Υπάρχουν επί του παρόντος 18 αντιπαρασιτικά περιλαίμια ψύλλων και τσιμπουριών για σκύλους: τρία που έχουν εγκριθεί τόσο για σκύλους όσο και για γάτες (συμπεριλαμβανομένου του Seresto), 10 εγκεκριμένα για σκύλους και πέντε για γάτες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα φυτοφάρμακα.

Εκτός από το ότι επιτρέπει το tetrachlorvinphos σε περιλαίμια κατοικίδιων ζώων παρά την απόδειξη των ζητημάτων ασφάλειας, ο EPA είχε επίσης εγκρίνει τη χρήση ενός άλλου φυτοφαρμάκου που σχετίζεται με καρκίνο και προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου – propoxur, το οποίο πωλήθηκε με πολλά εμπορικά σήματα, όπως το Bio Spot, το Scratex Color, Zodiac, διπλή δράση λοχίας και διπλή δράση Sentry.

Η έρευνα του Rotkin-Ellman έδειξε ότι τα κατάλοιπα ήταν αρκετά υψηλά για να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τους ενήλικες που παίζουν με κατοικίδια που φορούσαν τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια.

Τον Απρίλιο του 2016, οι εταιρείες φυτοφαρμάκων συμφώνησαν οικειοθελώς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν propoxur για να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών. Τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποίησαν το propoxur έχουν αλλάξει σε άλλα ενεργά συστατικά.

Επιπλέον, το 2010, ο EPA αύξησε τις απαιτήσεις ετικέτας και περιόρισε ορισμένα αδρανή συστατικά σε αντιπαρασιτικές αμπούλες, οι οποίες εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενός κατοικίδιου. Αυτό συνέβη αφού δεδομένα περιστατικών έδειξαν ότι οι αμπούλες προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους κατοικίδιων ζώων, καθώς και ζητήματα όπως ερεθισμό, εξανθήματα και τριχόπτωση, γαστρεντερικά προβλήματα και επιληπτικές κρίσεις.

Τα περιλαίμια έχουν προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και εξανθήματα στον άνθρωπο

Δεν είναι μόνο τα κατοικίδια ζώα που βλάπτονται, δείχνουν τα έγγραφα του EPA.

Μεταξύ 2013 και 2018, αναφέρθηκαν 907 περιστατικά με τον άνθρωπο, σύμφωνα με την εκτίμηση EPA του Σεπτεμβρίου 2019 για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι υπήρχαν 19 σοβαρά περιστατικά. Από αυτά, οκτώ άτομα είχαν δερματικά συμπτώματα, όπως εξάνθημα ή κνίδωση, και επτά είχαν νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιελάμβαναν μούδιασμα και πονοκεφάλους.

Τα περιστατικά σε ανθρώπους που αναφέρονται από τον EPA περιλαμβάνουν:

  • Ένα 12χρονο αγόρι που κοιμόταν σε ένα κρεβάτι με ένα σκύλο που φορούσε αντιπαρασιτικό κολάρο άρχισε να έχει επιληπτικές κρίσεις και έμετο. Έπρεπε να νοσηλευτεί.
  • Μια 67χρονη γυναίκα που κοιμήθηκε σε ένα κρεβάτι με ένα σκύλο που φοράει αντιπαρασιτικό κολάρο ανέφερε ότι είχε καρδιακή αρρυθμία και κόπωση.
  • Ένας 43χρονος άνδρας έβαλε αντιπαρασιτικά κολάρα σε οκτώ σκύλους και κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με τέσσερα από τα σκυλιά. Μια εβδομάδα αργότερα, ανέπτυξε την αποστράγγιση του αυτιού και τον ερεθισμό του ρινικού και του λαιμού και του είπε γιατρός ότι είχε μια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού του. Αφαίρεσε τα κολάρα του σκύλου και τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν. Αργότερα εφάρμοσε ξανά τα κολάρα και τα συμπτώματα επέστρεψαν.

Ένα ενημερωτικό δελτίο του EPA του Οκτωβρίου 2016 ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την έκθεση των παιδιών στο Seresto, λέγοντας ότι θεωρεί αμελητέα την έκθεση στα περιλαίμια.

«Όπως αναφέρεται στις προφυλάξεις της ετικέτας, μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με τα κολάρα. Επιπλέον, προσπαθήστε να κρατήσετε το κατοικίδιο μακριά από μικρά παιδιά για μια ημέρα αφού το φοράτε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση », δήλωσε το δελτίο.

«Δεν συμβαίνει μόνο στα ζώα. Συμβαίνει και σε ανθρώπους που τους ταΐζουν επίσης », είπε ο Donley. «Έχω δύο μικρά παιδιά που είναι με το σκυλί μας όλη την ώρα. Μπορώ να φανταστώ πόσο πολύ εκτεθειμένα θα ήταν στα υπολείμματα του αντιπαρασιτικού κολάρου».

«Ήταν απλά εφιάλτης»

Για την κυρία Bomwell, το χειρότερο ήταν η έλλειψη προειδοποίησης. Ο Pierre δεν ήταν ποτέ άρρωστος ή είχε επιληπτική κρίση. Ήταν μόλις 9 ετών, οπότε νόμιζε ότι είχε μείνει μισή δεκαετία. Ο τελευταίος σκύλος της είχε πεθάνει στα 18. Επιπλέον, ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνη. Ήταν αυτή που έβαλε το αντιπαρασιτικό κολάρο.

«Ήταν τόσο περίεργο», είπε η Bomwell. «Ήταν απλά εφιάλτης.»

Ακόμα κι αν ο EPA δεν είχε λάβει δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες, μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει δεκάδες δημοσιεύσεις από ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που προειδοποιούν άλλους να προσέχουν τα κολάρα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής σε μια στήλη γιατρού ζώων στο St. – Αποστολή το 2013, ραδιοφωνική είδηση ​​στη Νέα Υόρκη το 2016 και εκτενή σχόλια σε φόρουμ για κατοικίδια.

Χωρίς την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα άτομα μένουν στο σκοτάδι. Αυτό είναι κάτι που ο Ron Packard, του Brockton, της Μασαχουσέτης, ελπίζει να αντιμετωπίσει.

Τις μέρες μετά το θάνατο των δύο σκύλων του τον Ιούνιο του 2019, ο Packard έκανε ό, τι κάνει κάποιος που αναζητά απαντήσεις: Μπήκε στο Διαδίκτυο.

Δύο από τα τέσσερα σκυλιά του Packard είχαν πρόσφατα επιληπτικές κρίσεις την ίδια ημέρα, πριν γίνουν ληθαργικά, κάνουν έμετο και τελικά αρνήθηκαν να φάνε. Τους έφερε στον κτηνίατρο, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει καποιο πρόβλημα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι δύο προηγούμενοι υγιείς cavachons, ο 10χρονος Danny και ο 5χρονος Dominic, ήταν και οι δύο νεκροί.

Το μόνο πράγμα που μπορούσε να καταλάβει ο Packard ήταν ότι και τα δύο σκυλιά είχαν αρχίσει να φορούν αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Seresto για ψύλλους και τσιμπούρια για ένα μήνα πριν.

«Τριάντα τρεις και 54 ημέρες αργότερα, είναι και οι δύο νεκροί», είπε ο Packard.

Ο Packard δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook, ζητώντας από άτομα που είχαν παρόμοια θέματα να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Σήμερα, η σελίδα γεμίζει με εικόνες και ιστορίες όπως το Packard’s.

Ένα σκυλί αρχίζει να φοράει αντιπαρασιτικό περιλαίμιο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας σκύλος θα έχει μια κρίση, μερικές φορές αργότερα θα πεθάνει. Άλλες ιστορίες δεν είναι τόσο ακραίες. Απώλεια τριχών στο λαιμό. Λήθαργος.

Ο Packard ενθαρρύνει όλους να αναφέρουν την ιστορία τους στον EPA.

«Δεν θέλω οι άλλοι να περάσουν από αυτό που περάσαμε», είπε. «Κάθε φορά που διαβάζω τις ιστορίες, με φέρνει πίσω στα σκυλιά μου. Αλλά αν μπορώ να σώσω μερικά κατοικίδια, μπορώ να το αντιμετωπίσω. “

Αυτή η ιστορία είναι μια συνεργασία μεταξύ των USA TODAY και του Midwest Center for Investigative Reporting. Το κέντρο είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική αίθουσα ειδήσεων που καλύπτει την αγροτική επιχείρηση, το Big Ag και συναφή θέματα. Το USA TODAY χρηματοδοτεί μια υποτροφία στο κέντρο για διευρυμένη κάλυψη της αγροτικής επιχείρησης και τον αντίκτυπό της στις κοινότητες.

Πηγή:

https://eu.usatoday.com/story/news/investigations/2021/03/02/seresto-dog-cat-collars-found-harm-pets-humans-epa-records-show/4574753001/

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο