ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Το Τζακ Ράσελ τεριέ είναι μια μικρή αλλά συμπαγής και απόκοσμη ράτσα. Αυτά τα σκυλιά στέκονται μόνο για ένα ψηλό πόδι, αλλά έχουν αρκετή προσωπικότητα και περιπέτεια στο συμπαγές, μυώδες σώμα τους. Το JRT, όπως μερικές φορές αναφέρεται, είναι ταυτόχρονα ένας ευκίνητος κυνηγετικός σκύλος και ένας οικογενειακός σύντροφος που αγαπά τη διασκέδαση. Αλλά μην ξεγελιέστε από το μικρό μέγεθος γιατί αυτά τα σκυλιά έχουν εκπληκτική αντοχή και δύναμη θέλησης, επομένως μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων.

ΟΜΑΔΑ: Τεριέ

ΥΨΟΣ: 25 έως 38 εκατοστά

ΒΑΡΟΣ: 6 έως 8 κιλά

ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό τρίχωμα που μπορεί να είναι λείο ή τραχύ

ΧΡΩΜΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ: Λευκό με μαύρα, καστανά ή καφέ σημάδια

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 13 έως 18 χρόνια

ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Έξυπνος, ατρόμητος, κλόουν, ιδιόρρυθμος, αθλητικός, ενεργητικός

ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΟ: Όχι

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Αγγλία

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Ενώ τα Τζακ Ράσελ Τεριέ κάνουν συχνά υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια, είναι σημαντικό να τους διδάσκεται η σωστή υπακοή και τα παιδιά να διδάσκονται επίσης τα σωστά όρια. Αυτά τα σκυλιά είναι παιχνιδιάρικα και διασκεδαστικά, ωστόσο, καθιστώντας τα καταπληκτικούς συντρόφους για δραστήριες οικογένειες. Ωστόσο, η ισχυρή ορμή τους για τη λεία μπορεί να είναι προβληματική σε νοικοκυριά με άλλα μικρά κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των γατών. Είναι σημαντικό να το κοινωνικοποιείτε νωρίς και συχνά για ένα καλά ισορροπημένο κατοικίδιο.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΡΓΗΣ: Υψηλό

ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ: Μεσαία

ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ: Μεσαία

ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ: Μεσαία

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ: Μεσαία

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Υψηλή

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Υψηλό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ: Υψηλή

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Υψηλή

ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΑΒΓΙΣΜΑ: Υψηλή

ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ: Μεσαίο

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ προήλθε στην Αγγλία στα μέσα έως τα τέλη του 1800 ως απάντηση στην ανάγκη για ένα μικρό αλλά έντονο κυνηγετικό σκυλί αλεπούδων. Ενώ οι αλεπούδες είχαν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των ευγενών της Αγγλίας για το κυνήγι αλόγων και κυνηγών, ένας πάστορας ονόματι Τζον Ράσελ είδε την ανάγκη για ένα μικρό τεριέ που θα μπορούσε να κυνηγήσει την αλεπού στο έδαφος. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένα επιλεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής με στόχο την ανάπτυξη ενός επίμονου αλλά μικροσκοπικού κυνηγού.

Υπάρχει μικρή ιστορική τεκμηρίωση των προγραμμάτων αναπαραγωγής του Τζακ Ράσελ Τεριέ. Φαίνεται ότι ο πάστορας ήταν ένας άπληστος κυνηγός που έψαχνε να δημιουργήσει έναν σύντροφο κυνηγιού αλεπούς χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο να γίνει ο εμπνευστής μιας εντελώς νέας ράτσας. Το πιο πιθανό συμπέρασμα είναι ότι τα Τζακ Ράσελ Τεριέ οφείλουν την ύπαρξή τους στην επιλεκτική αναπαραγωγή λευκών τεριέ (τώρα εξαφανισμένων) και αγγλικών αλεπούδων. Τα σκυλιά που προέκυψαν αναφέρονταν αρχικά ως απλά φοξ τεριέ, ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για κάθε κυνηγετικό αλεπού της εποχής.

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα, με όνομα εμπνευσμένο από τον ίδιο τον ιδρυτή της φυλής. Τα μικρά αλλά ευκίνητα σκυλιά ανατράφηκαν με ταχύτητα — μπορούσαν να συμβαδίσουν με τα άλογα στο κυνηγητό. Κατασκευάστηκαν επίσης με το σήμα κατατεθέν τεριέ αντοχής. Αυτά τα σκυλιά ήταν επιτυχή στο κυνήγι αλεπούδων, ρακούν, woodchucks και άλλα μικρά παιχνίδια. Ιδιαίτερα βρήκαν μια θέση όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μεγαλύτερα αλεπούδες. Ενώ τα μεγαλύτερα κυνηγετικά σκυλιά μπορούσαν να κυνηγήσουν μια αλεπού μέχρι να αποσυρθεί στο άντρο της, το μικρότερο Τζακ Ράσελ Τεριέ μπορούσε να ξετρυπώσει την αλεπού από την κρυψώνα της και το κυνηγητό μπορούσε να συνεχιστεί.

Επίσης, δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις κυνηγούς να βάζουν αυτό το κυνηγετικό σκυλί σε μέγεθος τσέπης στις τσάντες τους για μεγάλες αποστάσεις. Με τόσα πολλά να προσφέρουν σε μια μικρή συσκευασία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Τζακ Ράσελ Τεριέ έγιναν σύντομα μια δική τους ράτσα. Με τον καιρό, μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η ακριβής ιστορία είναι ασαφής, φαίνεται ότι η φυλή ήταν γνωστή στην πολιτεία από τη δεκαετία του 1930.

Μια αφοσιωμένη και πιστή κοινότητα ιδιοκτητών Τζακ Ράσελ Τεριέ αναδύθηκε και το Jack Russell Terrier Club of America ιδρύθηκε το 1976. Ο οργανισμός ιδρύθηκε για την προώθηση και την προστασία της φυλής και συνεχίζει να διατηρεί το επίσημο μητρώο της φυλής. Το JRTCA εστιάζει στη διατήρηση της εργασιακής κληρονομιάς της φυλής και τάσσεται σθεναρά ενάντια στο AKC ή σε οποιαδήποτε άλλη εγγραφή στο ρείθρο.

Ωστόσο, δεν έχουν συμμεριστεί όλοι οι λάτρεις της φυλής την προσέγγιση του JRTCA. Ορισμένοι ιδιοκτήτες JRT ήταν υπέρ της αναγνώρισης της AKC. Το 1997, η AKC αναγνώρισε μια νέα φυλή γνωστή ως Parson Russell terrier. Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ που πληρούσαν ένα συγκεκριμένο σύνολο κριτηρίων για το νέο πρότυπο φυλής έγιναν επιλέξιμα για εγγραφή στο AKC. Ένα άλλο παράγωγο του JRT, το μικρότερο τεριέ Russell, κέρδισε επίσης την αναγνώριση AKC το 2012.

Οι λάτρεις των Τζακ Ράσελ Τεριέ υποστηρίζουν το JRCTA και το πρότυπο και το μητρώο φυλής τους. Ο σύλλογος φιλοξενεί διαγωνισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να παρέχει στους λάτρεις της φυλής την ευκαιρία να αναδείξουν τα δυνατά σημεία του τεριέ τους και να κερδίσουν την αναγνώριση από την κοινότητα της φυλής. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν διαμόρφωση, μετάβαση στο έδαφος, παρακολούθηση και εντοπισμό, αγώνες, ευκινησία και υπακοή.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε ένα Τζακ Ράσελ Τεριέ στην οικογένειά σας, ετοιμαστείτε να ξοδέψετε την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσετε αυτό το ζωηρό κουτάβι χαρούμενο και καλά ισορροπημένο. Τα κουτάβια είναι σχεδόν πολύ χαριτωμένα, αλλά αυτά τα κουτάβια εξελίσσονται σε δραστήρια και αθλητικά σκυλιά που απαιτούν μεγάλη δέσμευση όσον αφορά την άσκηση, την πνευματική διέγερση και την εκπαίδευση.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Καμία συζήτηση για τη φροντίδα ενός Τζακ Ράσελ Τεριέ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ισχυρές συμβουλές σχετικά με την άσκηση. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να είναι μικρά, αλλά έχουν μεγάλες ανάγκες άσκησης. Μην μπερδεύετε το JRT με τον μέσο σκύλο σας. Ενώ φτιάχνουν υπέροχους οικογενειακούς σκύλους που αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά, εκτράφηκαν για να κυνηγούν. Ένας σκύλος που έχει ύψος μόνο 25 έως 38 εκατοστά, αλλά εκτράφηκε για να τρέχει με άλογα, θα σας δώσει μια ιδέα για το είδος της δραστηριότητας που επιθυμεί.

Σχεδιάστε να κάνετε στο Τζακ Ράσελ Τεριέ σας περίπου 90 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά ανάλογα με την ηλικία, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετές ουσιαστικές βόλτες την ημέρα. Οι δρομείς που αναζητούν έναν σύντροφο για τζόκινγκ θα εκπλαγούν όταν ανακαλύψουν ότι το μικροσκοπικό τεριέ Τζακ Ράσελ είναι ένας ικανός σύντροφος. Επιπλέον, είναι σχεδόν επιτακτική ανάγκη να έχετε μια αυλή για να αφήσετε το μικρό σας τεριέ να τρέχει και να τεντώσει τα πόδια του. Το JRT έχει επίσης ένα εντυπωσιακό κατακόρυφο – αυτή η φυλή μπορεί να πηδήξει έως και 1,5 μέτρο σε ύψος. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι οποιοδήποτε περίβλημα έχει επαρκές ύψος για να αποτρέψετε τη διαφυγή. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι αυτά τα σκυλιά έχουν τη φήμη ότι είναι διαβόητοι εκσκαφείς, επομένως βεβαιωθείτε ότι δεν επιτρέπετε να τους δώσετε την ευκαιρία να διαφύγουν με αυτόν τον τρόπο.

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ διαπρέπει στην εργασία ευκινησίας και στις δοκιμές μετάβασης στο έδαφος. Τα τελευταία είναι χρονομετρημένες δοκιμές που δοκιμάζουν την ταχύτητα και την ευελιξία αυτής της φυλής εργασίας καθώς ολοκληρώνει μια πορεία στο τούνελ.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Η περιποίηση είναι αρκετά απλή για ένα Τζακ Ράσελ Τεριέ. Το κοντό τρίχωμα χτενίζεται εύκολα για να αφαιρέσει τις χαλαρές τρίχες και ένα περιστασιακό μπάνιο θα κρατήσει τη βρωμιά και το τρίχωμα υπό έλεγχο. Το τρίχωμα ενός Τζακ Ράσελ τεριέ μπορεί να είναι λείο ή τραχύ, το οποίο είναι συρμάτινο στην εμφάνιση. Ένα τρίτο παλτό αναφέρεται ως σπασμένο και είναι ένας συνδυασμός λείων και τραχιών μπαλωμάτων γούνας. Όπως όλα τα σκυλιά, δίνετε τακτική προσοχή στο κόψιμο των νυχιών και στον καθαρισμό των αυτιών για να διατηρείτε αυτόν τον σκύλο χαρούμενο και υγιή.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ μπορούν να έχουν ένα λείο ή τραχύ τρίχωμα. Δεδομένου ότι είναι τόσο κοντό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει πολύ όλο το χρόνο, ενώ η τριχόπτωση χειροτερεύει ιδιαίτερα όταν αλλάζουν οι εποχές την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το τακτικό βούρτσισμα του Τζακ Ράσελ Τεριέ θα σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα της τρίχας που χάνει/ανανεώνει, κάνοντας τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Καθώς βουρτσίζετε το τρίχωμα του σκύλου σας, μετακινείτε το έλαιο του δέρματος στο σώμα του, κάτι που βοηθά τη γούνα να παραμένει στη θέση της καλύτερα και μειώνει την αποβολή της.

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσικό πράγμα που συμβαίνει στα περισσότερα σκυλιά. Πρέπει να ρίξουν για να διατηρήσουν ένα υγιές τρίχωμα, επομένως δεν είναι γενικά ανησυχητικό. Εκτός αν χάνουν ξαφνικά μάζα τριχών που δεν αναπληρώνονται επαρκώς. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να συμβουλευτείτε αρχικά τον κτηνίατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν οφείλεται και σε κάποιο θέμα υγείας, αλλεργία, μόλυνση, παράσιτο, μύκητες, διατροφικές ελλείψεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας φροντίστε να παρέχετε στον σκύλο σας υποαλλεργικές και βιολογικά κατάλληλες τροφές και λιχουδιές με βάση το φρέσκο κρέας (μαγειρεμένες, ωμές, ζουμερές ξηρές ή υγρές τροφές) και να τις ενισχύσετε με ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά) που αποτοξινώνουν τον οργανισμό του, μειώνουν τις φλεγμονές (ωμέγα-3 λιπαρά) ενισχύουν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό του και δυναμώνουν την τρίχα του.

Το περισσότερο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι πιθανώς τακτικό κούρεμα των μακρύτερων τριχών στο πρόσωπό τους χρησιμοποιώντας αμβλύ ψαλίδι. Χρησιμοποιήστε ένα αραιωτικό ψαλίδι για να κόψετε την περίσσεια τρίχας στα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών και την ουρά τους. Προτιμήστε ποιοτικά είδη περιποίησης (υποαλλεργικά σαμπουάν, λοσιόν ενίσχυσης τριχώματος) τα οποία τον θωρακίζουν εξωτερικά και κρατήστε τον καθημερινά καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνες, γύρη, αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μαντηλάκια καθαρισμού.

Ένα Τζακ Ράσελ Τεριέ με τραχύ τρίχωμα θα απαιτήσει λίγο περισσότερη φροντίδα από εκείνο με ένα λείο τρίχωμα. Η χρήση μιας χτένας απογύμνωσης είναι εξαιρετική για την περιποίηση του Jack Russell με την τραχιά επίστρωση και η απογύμνωση τους δύο φορές το χρόνο θα βοηθήσει πραγματικά να σταματήσει το ξεθώριασμα και να κρατήσει το σκυλί σας καλά περιποιημένο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Είναι εξαιρετικά έξυπνα που τα καθιστούν εύκολα στην εκπαίδευση. Μαθαίνουν γρήγορα κόλπα, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά άτακτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενσταλάξετε τη σωστή τάξη στο μυαλό του σκύλου σας από μικρή ηλικία και να θέσετε σαφή όρια μέσα στο σπίτι. Η εργασία υπακοής μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μυαλό και την καρδιά του Τζακ Ράσελ Τεριέ. Ωστόσο, το βαρύ χέρι και ο αυταρχικός τρόπος δεν θα αναδείξουν το καλύτερο σε αυτό το φιλικό σκυλί. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε σύντομες, συχνές προπονήσεις για να δεσμεύσετε το ενεργό μυαλό του και θετική ενίσχυση για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να εργάζεται μαζί σας – όχι εναντίον σας.

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι μια εγκάρδια, υγιής ράτσα. Δεν μαστίζονται από άφθονα προβλήματα υγείας και συχνά ζουν μια μακρά ζωή—μέχρι 18 χρόνια ή περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που πρέπει να γνωρίζετε. Η πλειονότητα των καταστάσεων υγείας για τις οποίες είναι γνωστό ότι αναπτύσσει το Τζακ Ράσελ Τεριέ επικεντρώνονται γύρω από προβλήματα ματιών ή προβλήματα αρθρώσεων, κινητικότητας και αταξίας.

Εξάρθρωση επιγονατίδας: Καλύμματα γονάτων που γλιστρούν από τη θέση τους

Κώφωση: Δυνητικά επιρρεπής σε συγγενή κώφωση

Καταρράκτης: Αδιαφάνεια του οφθαλμικού φακού

Γλαύκωμα: Προκαλεί πίεση μέσα στο μάτι ενός σκύλου

Πρωτεύουσα έκχυση φακού: Ο φακός του ματιού αποσπάται εντελώς, οδηγεί σε απώλεια όρασης

Προοδευτική νεφρική ατροφία: Οι ράβδοι και οι κώνοι στα μάτια είτε δεν έχουν αναπτυχθεί είτε έχουν φθαρεί, οδηγώντας σε τύφλωση

Παρεγκεφαλιδική αταξία: Ασυντόνιστες και μη φυσιολογικές κινήσεις που προκαλούνται από πρόβλημα του κεντρικού νευρικού συστήματος

Νόσος Legg-Calve-Perthes: Συγγενής ορθοπεδική διαταραχή που προκαλεί εκφυλισμό της άρθρωσης του ισχίου

Συνιστάται να αναζητήσετε έναν εκτροφέα που μπορεί να παρέχει κενά CERF για τα μάτια ενός σκύλου και άδεια OFA για τα γόνατα του σκύλου. Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να κατανοήσετε το γενετικό υπόβαθρο ενός σκύλου και να ρωτήσετε για την υγεία των γονιών του κουταβιού. Εάν είναι δυνατόν, συναντήστε τον έναν ή και τους δύο γονείς της άμμου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΖΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΙΕ

Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι δραστήριοι σκύλοι που χρειάζονται μια ποιοτική διατροφή με βάση το κρέας (ιδανικά φρέσκο) για να τροφοδοτήσουν τις τελευταίες και μεγαλύτερες περιπέτειές τους. Όπως όλοι οι σκύλοι, θα επωφεληθούν από ένα βιολογικά κατάλληλο, ισορροπημένο και σωστά αναλογικό πρόγραμμα γευμάτων. Μπορεί να είναι επίμονοι ζητιάνοι και μην ξεχνάτε την απίστευτη ικανότητά τους να πηδούν και να σύρουν ένα σνακ από πάγκους, τραπέζια και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά το βάρος του, καθώς ένας υπέρβαρος σκύλος που τρέφεται με χαμηλής ποιότητας τροφή κινδυνεύει με περισσότερα προβλήματα υγείας. Γνωρίζοντας τις ανάγκες τους και προσφέροντάς τους βιολογικά κατάλληλες τροφές, φυσικές λιχουδιές, πολύτιμα συμπληρώματα και προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα περιποίησης, ενισχύετε σημαντικά την ευζωία και το προσδόκιμό τους.

Πηγή: https://www.thesprucepets.com/jack-russell-terrier-dog-breed-profile-4773883

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο