ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ IBD! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ IBD! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) στους σκύλους τους εμποδίζει να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται δυσαπορρόφηση. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα… και το EPI δεν είναι η μόνη αιτία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης… συν τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα και τι να κάνετε για αυτές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας σε σχήμα V που βρίσκεται κοντά στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Οι εκκρίσεις από το πάγκρεας μεταφέρονται στο λεπτό έντερο μέσω του παγκρεατικού πόρου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Το πάγκρεας έχει δύο ξεχωριστές και διακριτές λειτουργίες που είναι οι ενδοκρινικές και εξωκρινείς λειτουργίες του. Το πάγκρεας παράγει ένζυμα που αφομοιώνουν τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Αυτή είναι η εξωκρινής λειτουργία του παγκρέατος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Το κτηνιατρικό εγχειρίδιο Merck ορίζει τη δυσαπορρόφηση ως «την ελαττωματική πρόσληψη ενός διατροφικού συστατικού που προκύπτει από παρεμβολή στην πέψη ή στην απορρόφησή του…» Αυτό συνήθως προκαλείται από μια ασθένεια του λεπτού εντέρου που παρεμβαίνει στις πεπτικές διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΘΡΟ!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Μερικά κοινά συμπτώματα δυσαπορρόφησης σκύλου είναι:

 • Απώλεια βάρους παρά την υπερβολική όρεξη
 • Τρώγοντας σκουπίδια, κακά και άλλα ακατάλληλα «φαγητά»
 • Μεγάλα, λιπαρά κόπρανα
 • Συχνές κενώσεις του εντέρου
 • Κοιλιά που γουργουρίζει
 • Φούσκωμα
 • Κατάθλιψη
 • Λήθαργος
 • Βρώμικο τρίχωμα
 • Χρόνια διάρροια
 • Εμετός

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποια από αυτά τα σημάδια δυσαπορρόφησης, θα χρειαστεί να διερευνήσετε περαιτέρω για να προσδιορίσετε την αιτία.

Το εγχειρίδιο Merck Veterinary περιγράφει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί δυσαπορρόφηση, όπως:

 • Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI)
 • Διάρροια που ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά (ARD), επίσης γνωστή ως δευτερογενής βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO)
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, βλάβη του βλεννογόνου
 • Λυχνώδης ατροφία (οι λάχνες είναι μικροσκοπικά κύτταρα που επενδύουν το λεπτό έντερο· μπορεί να καταστραφούν μέσω φλεγμονής, οδηγώντας σε σύνδρομο διαρροής εντέρου)

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

Ακολουθούν 3 σημαντικές παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσαπορρόφηση στον σκύλο σας.

1. ΕΞΩΚΡΙΝΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ (EPI)

Το EPI είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λιμοκτονία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Μία από τις βασικές λειτουργίες του παγκρέατος είναι η εξωκρινής λειτουργία, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την απέκκριση των πεπτικών ενζύμων:

 • Πρωτεάση για την πέψη της πρωτεΐνης
 • Λιπάση για την πέψη του λίπους
 • Αμυλάση για την πέψη των αμύλων

Όταν τα εξωκρινικά κύτταρα δεν παράγουν αυτά τα ένζυμα, το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Τελικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο.

Χρόνια χαλαρά κόπρανα ή διάρροια μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι EPI. Πολλοί κτηνίατροι υποθέτουν ότι η διάρροια οφείλεται σε εντερικά βακτήρια… επομένως μπορεί να μην σκεφτούν καν το EPI ως πιθανή αιτία μέχρι να εξαντλήσουν άλλες πιθανότητες όπως η giardia ή άλλα παράσιτα. Λάβετε λοιπόν το EPI στο μυαλό σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να το ελέγξει χρησιμοποιώντας ένα τεστ TLI (ανοσοαντιδραστικότητα τύπου θρυψίνης).

Τα σκυλιά με EPI συνήθως φαίνονται απίστευτα πεινασμένα, πάντα απελπισμένα για φαγητό, τρώνε κακά ή άλλα ακατάλληλα πράγματα. Θα χάσουν βάρος παρά το ότι τρώνε ό,τι μπορούν. Τελικά θα γίνουν ληθαργικοί και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες λόγω της εξασθενημένης κατάστασής τους.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Οι αιτίες μπορεί να είναι συγγενείς (παρουσιάζονται από τη γέννηση), κληρονομικές (γενετικές) ή επίκτητες ως αποτέλεσμα παγκρεατικής λοίμωξης, φλεγμονής ή τραυματισμού. Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε Chow Chows, Cavalier King Charles Spaniel, Rough-Coated Collies και German Shepherd Dogs.

Η κύρια αιτία φαίνεται να είναι η προοδευτική απώλεια παγκρεατικών κυττάρων, αλλά η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε EPI.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ

Απλές εξετάσεις αίματος και κοπράνων μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια εάν υπάρχει η πάθηση. Η ανοσοδοκιμασία τύπου τρυψινογόνου σκύλου (cTLI) είναι η προτιμώμενη διαγνωστική εξέταση για την EPI. Το cTLI σε συνδυασμό με δοκιμές επιπέδου βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος δίνει την καλύτερη αξιολόγηση της παγκρεατικής λειτουργίας του κατοικίδιου ζώου σας.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ?

Ιδιαίτερα εύπεπτες τροφές με χαμηλά λιπαρά μαζί με αντικατάσταση παγκρεατικών ενζύμων (Viokase®, Pancreazyme®, Pank-Aid) συνήθως σταθεροποιούν την κατάσταση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων κοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12) όταν τεκμηριωθεί η υποκοβαλαμιναιμία. Η θεραπεία είναι συνήθως για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου. Εάν ανιχνευθούν αυξημένα επίπεδα φυλλικού οξέος που υποδηλώνουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, τότε μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται τυλοσίνη (εμπορική ονομασία Tylan®)

ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ?

Σπάνια, σε περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα χρόνιας παγκρεατίτιδας, μπορεί να επηρεαστούν και τα ενδοκρινικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει και σακχαρώδης διαβήτης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ?

Μόλις τεθεί μια ακριβής διάγνωση, τα περισσότερα κατοικίδια έχουν καλή θεραπεία.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ?

Το EPI λόγω χρόνιας παγκρεατίτιδας μερικές φορές υποχωρεί καθώς το πάγκρεας επουλώνεται. Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία της EPI είναι η προοδευτική καταστροφή των εξωκρινών κυττάρων του παγκρέατος. Αυτό δεν θεραπεύεται, μόνο με φάρμακα και την κατάλληλη διατροφή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ (EPI)

Παγκρεατικά Ένζυμα

Το EPI αντιμετωπίζεται (ακόμη και στη συμβατική ιατρική) χρησιμοποιώντας παγκρεατικά ένζυμα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη παραγωγής ενζύμων του ίδιου του σκύλου σας. Τα χοιρινά ένζυμα σε σκόνη που χορηγείται με την τροφή θεωρούνται τα καλύτερα. Εάν ο σκύλος σας δεν ανέχεται καλά το χοιρινό, υπάρχουν επίσης ένζυμα με βάση το βόειο κρέας ή φυτικά ένζυμα.

Πώς να τροφοδοτήσετε τα παγκρεατικά ένζυμα

Η σκόνη πρέπει να «επωάζεται». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υγράνετε τη σκόνη και να την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 έως 60 λεπτά πριν την προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου σας. Διαφορετικά τα ένζυμα μπορεί να προκαλέσουν στοματική αιμορραγία ή πληγές. Εάν συμβεί αυτό, η μείωση της δόσης συνήθως επιλύει το πρόβλημα.

Ωμό πάγκρεας

Η σίτιση με ωμό πάγκρεας (συνήθως χοιρινό, βοδινό ή αρνίσιο) μπορεί να κάνει τη δουλειά των παγκρεατικών ενζύμων. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck Veterinary, 1 έως 3 ουγκιές ακατέργαστου παγκρέατος μπορούν να αντικαταστήσουν 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ενζύμου. Η επώαση του ωμού παγκρέατος δεν είναι απαραίτητη – απλώς προσθέστε το στην τροφή του σκύλου σας. Μην μαγειρεύετε το πάγκρεας καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα.

Προβιοτικά σκύλου

Τα προβιοτικά είναι μια σημαντική πτυχή της διαχείρισης του EPI του σκύλου σας και βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου του. Ταΐστε τον σκύλο σας με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση ή δώστε υψηλής ποιότητας προβιοτικά και πρεβιοτικά συμπληρώματα. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στη διατροφή των προβιοτικών και τα κάνουν πιο αποτελεσματικά.

Προβιοτικά για SIBO

Χρειάζεστε έναν συγκεκριμένο τύπο προβιοτικών εάν ο σκύλος σας έχει βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου – γνωστό ως SIBO, το οποίο συμβαίνει περίπου στο 80% των περιπτώσεων εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας σκύλου (EPI). Το SIBO είναι όταν τα βακτήρια του εντέρου εισχωρούν στο ανώτερο λεπτό έντερο, όπου παρεμβαίνουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αλλά μην δίνετε οποιαδήποτε προβιοτικά. Τα περισσότερα προβιοτικά θα τροφοδοτήσουν τα βακτήρια του λεπτού εντέρου και θα επιδεινώσουν το SIBO. Αντίθετα, ταΐστε ένα προβιοτικό με βάση το έδαφος, το οποίο έχει ένα προστατευτικό στρώμα που του επιτρέπει να ταξιδέψει στο παχύ έντερο όπου θα είναι αποτελεσματικό.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΕΞΩΚΡΙΝΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (EPI)

Κάθε σκύλος με EPI έχει διαφορετικές τροφές που μπορεί και δεν μπορεί να ανεχθεί… οπότε μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε. Μια ωμή διατροφή είναι καλύτερο να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των σκύλων EPI επειδή παρέχει φυσικά ζωντανά ένζυμα. Ταΐστε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα για να μειώσετε την επιβάρυνση του πεπτικού συστήματος του σκύλου σας.

Παρακολούθηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών

Συνεργαστείτε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας για να παρακολουθείτε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του σκύλου σας στο μέλλον. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck Veterinary, πάνω από το 80% των σκύλων EPI έχουν έλλειψη σε κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) και μερικοί μπορεί επίσης να στερούνται θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος ή οι βιταμίνες Ε ή Κ.

2. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (IBD)

Το IBD σημαίνει ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας του σκύλου σας κατακλύζεται από εισβάλλοντα φλεγμονώδη κύτταρα. Αυτός ο τύπος χρόνιας φλεγμονής μπορεί να εμποδίσει τον σκύλο σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας απώλεια βάρους, καθώς και εμετό ή διάρροια.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη IBD, ανάλογα με τον τύπο των φλεγμονωδών κυττάρων που εμπλέκονται:

 • Λεμφοκυτταρική-πλασματοκυτταρική ΙΦΝΕ: ο πιο κοινός τύπος ΙΦΝΕ, που προκαλείται από λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα
 • Ηωσινοφιλική IBD: λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή, που προκαλείται από ηωσινόφιλα κύτταρα
 • Άλλες σπάνιες μορφές IBD είναι η κοκκιωματώδης IBD και η ουδετερόφιλη IBD

Τα αίτια της IBD δεν είναι καλά κατανοητά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μερικούς από αυτούς τους παράγοντες:

 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, που πιθανώς προκαλούνται από εμβόλια που περιέχουν τις πρωτεΐνες στις οποίες είναι αλλεργικός ο σκύλος σας
 • Παρασιτικές λοιμώξεις
 • Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
 • Αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά φάρμακα, ειδικά με μακροχρόνια χρήση

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΝΟΣΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (IBD)

Τα σημάδια της IBD ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Επώδυνες ή ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου
 • Βλεννώδης ή αίμα στα κόπρανα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Χρόνιος μετεωρισμός
 • Εμετός
 • Γαστρική διάταση

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά διαστήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ IBD ΣΚΥΛΟΥ

 • Τροφοδοτήστε μια διατροφή που βασίζεται σε φυσικά ολόκληρα τρόφιμα
 • Εξαλείψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα… ειδικά όλα τα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά συντηρητικά ή χρωστικές
 • Αποφύγετε τα αντιβιοτικά και άλλα φαρμακευτικά φάρμακα
 • Ταΐστε προβιοτικά τρόφιμα όπως τα ζυμωμένα λαχανικά

Ο βοτανολόγος Greg Tilford συνιστά την ακόλουθη φυτική φόρμουλα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του IBD σκύλου, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης.

Φόρμουλα για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σκύλου

Συνδυάστε τα ακόλουθα βότανα χρησιμοποιώντας τσάι, βάμματα ή αποξηραμένα βότανα:

 • 2 μέρη ολισθηρή φτελιά ή plantain
 • 1 μέρος ρίζα marshmallow
 • 1 μέρος ρίζα γλυκόριζας
 • 1 μέρος μαραθόσπορο

Δύο φορές την ημέρα, δώστε στον σκύλο σας 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα ή 1 ml ενός συνδυασμού βάμματος χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή 2 κουταλιές της σούπας δυνατό τσάι.

3. ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου σκύλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσαπορρόφησης. Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου είναι όταν η επένδυση του εντέρου καταστρέφεται, επιτρέποντας σε άπεπτα σωματίδια τροφής ή άλλους τοξικούς οργανισμούς να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Το διαρρέον έντερο εμποδίζει την πέψη και την σωστή απορρόφηση των τροφίμων, επομένως μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Η δυσβίωση σκύλου είναι μια ανισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα (η κοινότητα των μικροβίων στο σώμα), με πάρα πολλά κακά βακτήρια και όχι αρκετά καλά βακτήρια. Τα βακτήρια στο μικροβίωμα βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από άλλα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και παράγουν βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων των Β και Κ και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η δυσβίωση σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο διαρροής εντέρου.

ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ ΣΚΥΛΟΥ

Η κανονική επένδυση του εντέρου επιτρέπει στα μικροσκοπικά σωματίδια θρεπτικών συστατικών να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σκεφτείτε το σαν ένα σουρωτήρι τσαγιού. Αυτό το «στρωτήρα» κρατά επίσης τοξίνες, παθογόνα και άπεπτα σωματίδια τροφής. Τα ανισορροπημένα βακτήρια του εντέρου στη δυσβίωση μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του φίλτρου. Στη συνέχεια, οι τρύπες τεντώνονται, ώστε να μην φιλτράρουν τις τοξίνες, επιτρέποντας σε ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Το σώμα ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους. Το συκώτι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ελέγξει τις τοξίνες και τα παθογόνα. Και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει τους εισβολείς. Τα συστήματα του σώματος μπορεί να κατακλυστούν, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή… αλλά καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε αυτούς τους εισβολείς, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλεργίες και άλλες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για αυτοάνοση νόσο. Επειδή αυτοί οι εισβολείς περιλαμβάνουν άπεπτα σωματίδια τροφής, το σώμα αρχίζει να αντιμετωπίζει το φαγητό ως εχθρό του. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά με διαρροή εντέρου έχουν συχνά πολλαπλές αλλεργίες σε πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες, καθώς και σε λαχανικά και δημητριακά.

ΑΙΤΙΕΣ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Οι πιο πιθανές αιτίες δυσβίωσης και διαρροής του εντέρου σκύλου είναι:

 • Κακή διατροφή, ιδιαίτερα εξαιρετικά επεξεργασμένες, αμυλούχες κροκέτες (είτε με βάση τα δημητριακά είτε χωρίς δημητριακά), καθώς και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και κρέατα από εκτρεφόμενα ζώα στο εργοστάσιο
 • Φάρμακα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα: αντιβιοτικά, στεροειδή, ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), φάρμακα αποπαρασίτωσης, θεραπείες ψύλλων και κροτώνων (φυτοκτόνα)
 • Υπερεμβολιασμός: όταν το σώμα αναγκάζεται να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο στο οποίο έχει ήδη καθιερώσει αντισώματα, αυτό προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από χρόνιες ασθένειες

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Πολλές χρόνιες παθήσεις μπορεί να προκληθούν από διαρροή εντέρου σκύλου. Περίπου το 90% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, επομένως ένα μη υγιές έντερο μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους διαφορετικά προβλήματα υγείας. Κάποιοι μπορεί να σας εκπλήξουν – εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

 • Δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Προβλήματα θυρεοειδούς
 • Προβλήματα αρθρώσεων ή αρθρίτιδα
 • Προβλήματα συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα και οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές ή ο αυτοακρωτηριασμός
 • Αυτοάνοσο νόσημα
 • Καρκίνος λόγω χρόνιας φλεγμονής

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Αρχικά, αφαιρέστε τις αιτίες της διαρροής του εντέρου:

 • Σταματήστε να ταΐζετε με επεξεργασμένες τροφές και μεταβείτε σε ολόκληρα τρόφιμα, κατά προτίμηση ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη διατροφή
 • Μην χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα
 • Ελαχιστοποιήστε τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, υποστηρίξτε την επούλωση του εντέρου του σκύλου με φαγητό:

 • Ταΐστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (ξεκινήστε με μια πρέζα και δουλέψτε μέχρι 1 έως 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα ανά 10 κιλά σωματικού βάρους).
 • Φτιάξτε ζωμό από κόκαλο (bone broth) και ταΐστε 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα σε μικρά σκυλιά, έως και 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα σε μεγαλόσωμες ράτσες
 • Δώστε ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα
 • Δώστε λάδι MCT ή έλαιο σπόρων κάνναβης για να παράσχετε λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας (1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 κιλά σωματικού βάρους, αλλά ξεκινήστε με ¼ αυτής της δόσης και αυξήστε σταδιακά)

Στη συνέχεια, αναπληρώστε το έντερο προσθέτοντας συμπληρώματα για την αποκατάσταση του εντέρου.

 • Aloe vera 0,5 ml έως 1,5 ml ανά κιλό
 • L-γλουταμίνη 500 mg ανά 12 κιλά
 • Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη (NAG) 250 έως 1.000 mg
 • Πεπτικά ένζυμα (αγοράστε ένα προϊόν για σκύλους και ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας)

Οι ασθένειες δυσαπορρόφησης είναι σοβαρές, επομένως, όποιος και αν είναι ο λόγος για αυτήν, θα θέλετε να συνεργαστείτε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας για την καλύτερη δίαιτα και συμπληρώματα για την ατομική κατάσταση του σκύλου σας.

Πηγές:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/epi-in-dogs/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/exocrine-pancreatic-insufficiency-in-dogs

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο