ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ!

ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ!

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλα τα εμπορικά τρόφιμα τις ίδιες συνέπειες και μερικά είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα από άλλα. Θα εξετάσουμε μερικούς από τους καλύτερους τύπους τροφίμων που μπορούν να αγοραστούν στο εμπόριο καθώς και τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα προϊόν που αγοράζεται από ένα κατάστημα κατοικίδιων.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κροκέτας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν πολύ πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, είναι ένας από τους κινδύνους της εκλεπτυσμένης τροφής για σκύλους. Οι καυτές τροφές έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την απελευθέρωση καρκινογόνων ενώσεων, εκτός από τη μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΣ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΗΠΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ! 

Όταν το κρέας των μυών μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγονται χημικές ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Όταν ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα υποβάλλονται σε έντονη επεξεργασία, παράγονται χημικές ουσίες που ονομάζονται ακρυλαμίδια. Και τα δύο είναι μεταλλαξιογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν τη δομή του DNA.

Όταν η κυτταρική δομή μεταλλάσσεται, αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι διπλή καταστροφή, καθώς μειώνει επίσης τα φυσικά αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος του σκύλου σας από τις ελεύθερες ρίζες. Η επεξεργασμένη τροφή για σκύλους, όπως η κροκέτα, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στους σκύλους, με αποτέλεσμα την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

ΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΚΑΙ Η ΓΛΥΚΟΖΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Χάρη στη μελέτη του Otto Warburg της δεκαετίας του 1930, γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ότι η γλυκόζη σχετίζεται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο Warburg τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν υψηλότερο ρυθμό γλυκόλυσης από τα φυσιολογικά κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνουν ενέργεια για να επεκταθούν διασπώντας τη γλυκόζη σε ενέργεια.

Ποιο είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στην κροκέτα; Για να επιτευχθεί η σύστασή τους σαν μπισκότο, η ξηρή τροφή περιέχει συνήθως πάνω από 50% συστατικά υδατανθράκων. Τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων στις κροκέτες διασπώνται σε γλυκόζη καθώς το κουτάβι την χωνεύει. Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν αναερόβια γλυκόλυση για να μεταβολίσουν αυτό το σάκχαρο, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξή τους.

Τα δημητριακά όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι είναι οι κύριες πηγές υδατανθράκων στις κροκέτες. Τι γίνεται όμως με τις κροκέτες χωρίς σιτηρά; Ακόμη και η κροκέτα χωρίς δημητριακά χρειάζεται υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο για να επιτευχθεί σύσταση σαν μπισκότο και οι περισσότερες περιέχουν υδατάνθρακες χωρίς σιτηρά όπως πατάτες, ρεβίθια, όσπρια ή μπιζέλια.

Παρά το γεγονός ότι η έκταση και οι βιολογικές συνέπειες αυτής της μεταβολικής αντίδρασης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ποσοτικά, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των φλεγμονωδών διαταραχών σε σκύλους, πιστεύουμε ότι η αποφυγή υδατανθράκων υψηλού GI και επομένως η αποφυγή κροκέτας, μπορεί να είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ευεξία.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Η φλεγμονή αναγνωρίζεται πλέον ως κοινή βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών στον δυτικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, χάρη στην πρόοδο στην κατανόηση της λειτουργίας της στο σώμα. Η σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και καρκίνου πιστεύεται ότι αντανακλάται στους σκύλους συντρόφους μας. Πώς σχετίζεται η χρόνια φλεγμονή με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου;

Οι αλλαγές στη σύνθεση των κυττάρων προκαλούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι γενετικές τροποποιήσεις και οι επιγενετικές αλλοιώσεις είναι οι δύο μορφές κυτταρικών αλλαγών. Οι μόνιμες μεταλλάξεις του DNA είναι γνωστές ως γενετικές αλλοιώσεις. Οι επιγενετικές αλλαγές, από την άλλη πλευρά, επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων και όχι την αλληλουχία DNA και επηρεάζονται κυρίως από παράγοντες του τρόπου ζωής.

Η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η άσκηση και οι τοξίνες είναι όλα ικανά να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και στους σκύλους.

Μπορεί η κροκέτα να προκαλεί χρόνια φλεγμονή και να συμβάλλει στην επιδημία του καρκίνου του σκύλου; Έρευνες ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά που ακολουθούσαν δίαιτα κροκέτας είχαν 10 φορές υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης από αυτά που ακολουθούσαν δίαιτα ελάχιστα επεξεργασμένη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένας δείκτης φλεγμονής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης φλεγμονωδών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ

Υψηλής ποιότητας αφυδατωμένες τροφές για σκύλους μπορεί να προσφέρουν την ευκολία που προσφέρει η παραδοσιακή κροκέτα, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίαιτα υψηλής ποιότητας. Όταν εξετάζετε αφυδατωμένες τροφές για σκύλους, θα θέλετε να αναζητήσετε αξιόπιστες εταιρείες που χρησιμοποιούν ολόκληρες τροφές από αξιόπιστες πηγές. Οι αξιόπιστες εταιρείες θα δείξουν ευχαρίστως από πού προέρχονται τα τρόφιμα τους. η πλήρης διαφάνεια είναι το κλειδί.

Θα θελήσετε επίσης να ρίξετε μια ματιά στη λίστα συστατικών και να ελέγξετε αν το φαγητό περιέχει συστατικά που αναγνωρίζετε. Τα υψηλής ποιότητας αφυδατωμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά τροφές που θα μπορούσατε να βρείτε στη δική σας κουζίνα.

Περιστασιακά, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα συστατικά που δεν αναγνωρίζετε, ειδικά αν προστεθούν ορισμένα μπαχαρικά. Εάν δείτε ένα συστατικό που δεν αναγνωρίζετε, κάντε μια μικρή έρευνα και προσδιορίστε ποια είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου συστατικού. Οι εταιρείες υψηλής ποιότητας μπορούν να προσθέσουν μπαχαρικά όπως κουρκουμίνη ή προ/προβιοτικά για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας.

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ, ΩΜΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΕΣ.

Όταν εξετάζετε τον τύπο του φαγητού, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα αποξηραμένα στον αέρα, τα ωμά και ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα ως εναλλακτικές λύσεις για τις κροκέτες.

ΩΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Πολλές δίαιτες με ωμά τρόφιμα προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή ισορροπημένης διατροφής που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία. Αλλά, δυστυχώς, ορισμένοι σκύλοι με καρκίνο δεν μπορούν να ανεχθούν τη δίαιτα με ωμή τροφή όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα υποβαθμιστεί σοβαρά.

Μερικοί σκύλοι με καρκίνο, τουλάχιστον εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρούς, κακοήθεις, δύσκολα ιάσιμους όγκους, περιφέρονται σε κατάσταση ανοσολογικού συμβιβασμού. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό ενός μέσου σκύλου χωρίς καρκίνο.

Εάν ο σκύλος έχει καρκίνο και υποβάλλεται ταυτόχρονα σε χημειοθεραπεία ή θεραπεύεται με ακτινοβολία, η ανοσολογική βλάβη θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και το μικρότερο παθογόνο, θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο στο σώμα τους (σε αντίθεση με τα υγιή σκυλιά που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα περισσότερα παθογόνα).

Η ωμή διατροφή συνιστάται κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και τη σοβαρότητα του καρκίνου μαζί με τις επιλεγμένες μεθόδους θεραπείας.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν η τροφή για σκύλους στεγνώνεται στον αέρα, σημαίνει ότι όλη η υγρασία απομακρύνεται από την τροφή μέσω της εξάτμισης μέσω της διαδικασίας ξήρανσης στον αέρα, αλλά παραμένει αρκετή υγρασία στο προϊόν για να καταστεί ευκολότερο το φαγητό (πιο εύγευστο) χωρίς να απαιτείται επανυδάτωση.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές τροφές για κατοικίδια που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η διαδικασία τροφής για σκύλους που ξηραίνονται στον αέρα περιλαμβάνει την αφυδάτωση όλων των συστατικών σε μικροσκοπικές παρτίδες, διατηρώντας παράλληλα τη θρεπτική και τη γεύση και την εξάλειψη των παθογόνων.

Αυτός ο τύπος τροφής μπορεί να είναι μια επιλογή για σκύλους με καρκίνο, αλλά πολλοί ολιστικοί κτηνίατροι τείνουν να κλίνουν περισσότερο προς μια ελαφρά μαγειρεμένη επιλογή.

ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Το μαγείρεμα τροφών σε χαμηλές θερμοκρασίες και το ελαφρύ μαγείρεμα της τροφής του σκύλου μας, μπορεί να ελαχιστοποιήσει την ανάπτυξη καρκινογόνου παράγοντα και να σκοτώσει τυχόν παθογόνους παράγοντες στο φαγητό, διατηρώντας το όσο το δυνατόν πιο φυσικό. Θέλουμε τα σκυλιά μας, ειδικά αυτά με καρκίνο, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους. Αυτή η επιλογή μας παρέχει αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά.

Όταν το φαγητό μαγειρεύεται κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν δεν δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες. Αυτό θέλουμε να προσπαθήσουμε για να προστατεύσουμε τον σκύλο μας από καρκίνο και ακόμη και τους σκύλους μας που δεν έχουν καρκίνο για προληπτικούς σκοπούς.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές στο μαγείρεμα. Το ένα θα είναι να μαγειρεύετε το φαγητό του σκύλου σας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ενώ το άλλο θα είναι να ψήσετε μόνο το εξωτερικό και να αφήσετε το εσωτερικό πιο κοντά στην ωμή του κατάσταση.

Εάν μαγειρεύετε κόκκινο κρέας, θα θελήσετε να ψήσετε το εξωτερικό για να αφαιρέσετε τυχόν παθογόνους παράγοντες από το εξωτερικό, αφήνοντας το εσωτερικό γεμάτο ωμά οφέλη. Τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν ελαφρά για να βοηθήσουν στη διαδικασία της πέψης.

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ, ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΣ ΥΓΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση της σύνδεσης μεταξύ κροκέτας και καρκίνου, υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Ο συνδυασμός υψηλών υδατανθράκων, ελεύθερων ριζών και χαμηλών αντιοξειδωτικών τείνει να κάνει το σώμα του σκύλου να λειτουργεί πιο δυναμικά για να μεταβολίσει την τροφή, με αποτέλεσμα μεταβολικό στρες και χρόνια φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, προάγει ένα περιβάλλον υψηλότερου κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.

Πηγές:

https://feedreal.com/article/kibble-and-cancer-in-dogs

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10858325/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12166997/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12623671/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17234719/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18624430/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15072585/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15072585/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656481/

https://www.thehonestkitchen.com/

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο