ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΤΟΝΕΣ

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΤΟΝΕΣ

Πως χρησιμοποιούν οι σκύλοι τους κετόνες και την γλυκόζη. Ας φανταστούμε για λίγο τον μεταβολισμό του σκύλου σας (τον τρόπο που επεξεργάζεται την τροφή του και το χρησιμοποιεί για καύσιμο) είναι ένα σώμα νερού. Λοιπόν, δύο διαφορετικά σώματα νερού. Πρώτα, απεικονίστε τα κύματα του ωκεανού στην ακτή. Τα κύματα ανεβαίνουν, βυθίζονται και αναπόφευκτα συντρίβονται, υποχωρώντας από το ένα μεγάλο κύμα στο άλλο.

Αυτό είναι το σώμα του σκύλου σας στη Γλυκόλυση…παίρνοντας ενέργεια από υδατάνθρακες όπως τα κύματα που σκάνε στην ακτή. Στη γλυκόλυση, υπάρχει μια ακίδα ινσουλίνης (καθώς το κύμα ανεβαίνει), απορρόφηση γλυκόζης και αποθήκευση λίπους (καθώς πέφτει το κύμα) και τέλος, υπάρχει η πτώση του σακχάρου μόλις καθαριστεί η ακίδα του σακχάρου στο αίμα (το κύμα συντριβής) .

Τα σκυλιά σε αυτή την κατάσταση λαμβάνουν ενέργεια με σποραδικό τρόπο, αφήνοντας το σκυλί εξαντλημένο.

Δεύτερον, απεικονίστε ένα σταθερό, ομοιόμορφο ρεύμα. Το νερό ρέει ήρεμα και ειρηνικά, τροφοδοτούμενο από μια ατελείωτη παροχή ακριβώς της σωστής ποσότητας νερού.

Αυτό είναι το σώμα του σκύλου σας στην Κέτωση…παίρνει ενέργεια από το λίπος καθώς ένα ρεύμα παίρνει το νερό του: ειρηνικά και ομοιόμορφα. Όταν οι σκύλοι χρησιμοποιούν το λίπος τους για ενέργεια, η ενέργεια ρέει ακριβώς με τον σωστό ρυθμό (χωρίς συντριβή ζάχαρης). Με πολύ λιγότερη ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και λίπος που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αντί να αποθηκεύεται, η ενέργεια ρέει ακριβώς με τον σωστό ρυθμό… ποτέ πάρα πολύ, ποτέ πολύ λίγο.

Οι σκύλοι σε αυτή την κατάσταση λαμβάνουν ενέργεια από κετόνες με αυτορυθμιζόμενο τρόπο, αφήνοντας τους σκύλους γεμάτους ενέργεια και υγεία.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ

Η γλυκόλυση είναι ένας μεταβολικός τρόπος για τους σκύλους να παίρνουν ενέργεια από τη γλυκόζη (υδατάνθρακες).

Ακολουθεί μια επισκόπηση του πώς λειτουργεί η γλυκόλυση:

 • Ένας σκύλος τρώει υδατάνθρακες (ή υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης)
 • Οι υδατάνθρακες (από γλυκοπατάτες μέχρι ρύζι) επεξεργάζονται στο σώμα του σκύλου ως γλυκόζη
 • Προκειμένου να ληφθεί πραγματικά ενέργεια (ATP) από τη γλυκόζη, λαμβάνει χώρα γλυκόλυση. Η γλυκόλυση είναι η διάσπαση της γλυκόζης από τους υδατάνθρακες σε μια σειρά βημάτων. Στην πορεία απελευθερώνονται κάποια ATP και NADH και τελικά σχηματίζεται πυροσταφυλικό. ΤΟΤΕ, το πυροσταφυλικό συνεχίζει στον κύκλο του Krebs μέσα στα μιτοχόνδρια για να παράγει περισσότερο NADH και στη συνέχεια ATP (το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου).
 • Όταν ανιχνεύεται γλυκόζη στο σώμα, η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας στην κυκλοφορία του αίματος για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη λέει στους μύες, τα κύτταρα και τους λιπώδεις ιστούς να απορροφήσουν την περίσσεια γλυκόζης. Αποτελεσματικά, η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα φυσιολογικό σημείο, αναγκάζοντας το σώμα να απορροφήσει τη γλυκόζη.
 • Εάν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης στο σώμα ενός σκύλου (καθώς τα κύτταρα και οι ιστοί μπορούν να συγκρατήσουν μόνο τόση γλυκόζη), αυτή η γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ. Το γλυκογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα αργότερα για ενέργεια, καθώς το γλυκογόνο διασπάται ξανά σε γλυκόζη και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια αργότερα στη διαδικασία της γλυκόλυσης.
 • Σε ένα ορισμένο σημείο, όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα γλυκόζης που έχει μετατραπεί σε γλυκογόνο στο ήπαρ, το γλυκογόνο, μέσω της διαδικασίας σύνθεσης λιπαρών οξέων, μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα. Αυτά τα περιττά λίπη αποθηκεύονται ως λίπος στους ιστούς.

Τι σημαίνει αυτό: η λήψη ενέργειας από τη γλυκόζη (για σκύλους) είναι μια εξαιρετικά αναποτελεσματική διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις. Για τους σκύλους που δεν έχουν βιολογική ανάγκη για υπερβολικούς υδατάνθρακες (οι σκύλοι θα λάβουν όλη τη φυσική γλυκόζη που χρειάζονται μέσω της γλυκονεογένεσης), η περίσσεια γλυκόζης αποθηκεύεται στο σώμα ως ΛΙΠΟΣ. Σε αυτή την κατάσταση, το λίπος δεν χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Η συσσώρευση λίπους κατά τη διάρκεια της γλυκόλυσης είναι αυτό που κάνει τους σκύλους να παχαίνουν. Όχι το ίδιο το λίπος.

Με την πάροδο του χρόνου, με τις αιχμές της ινσουλίνης και μια σειρά χημικών αντιδράσεων που αναγκάζουν τα κύτταρα των σκύλων να κάνουν ουσιαστικά χώρο για το υπερβολικό λίπος, οι σκύλοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, παχυσαρκία, ακόμη και να τροφοδοτήσουν τον καρκίνο με γλυκόζη.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τα σκυλιά με γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια τοξική, αναποτελεσματική μορφή ενέργειας που τροφοδοτεί τον καρκίνο και αποθηκεύει λίπος, η οποία είναι εξαιρετικά ακατάλληλη για έναν σαρκοφάγο σκύλο.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΕΤΟΝΕΣ

Η κέτωση είναι η άλλη μεταβολική οδός για να παίρνουν ενέργεια οι σκύλοι απευθείας από το λίπος.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του πώς λειτουργεί:

 • Ένας σκύλος τρώει τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επαρκή πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες
 • Αντί το σώμα ενός σκύλου να εισέλθει σε γλυκόλυση και να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη, το σώμα ενός σκύλου θα αλλάξει μεταβολικές οδούς για να πάρει ενέργεια από το λίπος μέσω της κέτωσης
 • Σε ένα περιβάλλον χαμηλών υδατανθράκων, το σώμα ενός σκύλου είναι προγραμματισμένο να εξοικονομεί την περίσσεια πρωτεΐνης (κατά τη μετάβαση από τη γλυκόλυση στην κέτωση) στην αρχή και να χρησιμοποιεί αμινοξέα για να δημιουργήσει γλυκόζη ως καύσιμο. Τελικά, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα των σκύλων θα αλλάξει εντελώς τις μεταβολικές οδούς από τη χρήση γλυκόζης στη χρήση κετονών από λίπος ως καύσιμο.
 • Σε ορμονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Κέτωσης, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν και η ινσουλίνη δεν απελευθερώνεται τόσο πολύ όσο κατά τη διάρκεια της γλυκόλυσης (καθώς υπάρχει πολύ λίγη γλυκόζη στο σώμα). Αντίθετα, τα επίπεδα γλυκαγόνης αυξάνονται για να ρυθμίσουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή γλυκόζη στο αίμα).
 • Τώρα, τυπικά, ορισμένοι μύες και ιστοί βασίζονται αποκλειστικά στη γλυκόζη για καύσιμο (όπως ο εγκέφαλος) και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιπαρά οξέα για καύσιμο. Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, τα σώματα κετόνης που παράγονται στο ήπαρ μπορούν πραγματικά να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (καθώς είναι αρκετά διαλυτά) και να παρέχουν καύσιμο στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς. Επιπλέον, διάφοροι ιστοί μπορούν πραγματικά να πάρουν κετόνες και να παράγουν ακετυλο-CoA… το οποίο εισέρχεται στον κύκλο του Krebs και στη συνέχεια αυτό οδηγεί στη δημιουργία ATP (ενέργεια). Στην Ketosis, το σώμα προσαρμόζεται στη χρήση λίπους για καύσιμο βέλτιστα και αποτελεσματικά!

Τι σημαίνει αυτό: Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, «τα κετονικά σώματα είναι ενεργειακά πιο αποτελεσματικά από το πυροσταφυλικό ή τα λιπαρά οξέα λόγω της μεγαλύτερης αναλογίας υδρογόνου/άνθρακα και του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα, δεν αποσυνδέουν τα μιτοχόνδρια».

Είναι ευρέως γνωστό ότι, με την πάροδο του χρόνου, η χρήση λιπαρών οξέων ως καύσιμο προκαλεί στην πραγματικότητα μεγάλο μεταβολικό στρες και σίγουρα δεν είναι βέλτιστη:

«Τα λιπαρά οξέα προκαλούν οξειδωτικό στρες και αλλοιώσεις στη δομή και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Η αποσύνδεση της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες επιβλαβείς επιδράσεις των λιπαρών οξέων και είναι γνωστό ότι αρκετοί μεταφορείς μεταβολιτών μεσολαβούν στη δράση τους».

Από την άλλη πλευρά, όταν οι σκύλοι χρησιμοποιούν λίπος για καύσιμο μέσω της Κέτωσης, αυτό μειώνει το μεταβολικό στρες και βελτιστοποιεί το μεταβολικό σύστημα ενός σαρκοφάγου σκύλου, καθώς το λίπος είναι η βέλτιστη πηγή καυσίμου για τους σκύλους. Λιγότερο μεταβολικό στρες ισοδυναμεί με μειωμένη πιθανότητα μεταβολικής νόσου και ένα πιο υγιές, πιο χαρούμενο κουτάβι.

ΓΛΥΚΟΖΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΕΤΟΝΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ

ΠΡΕΠΕΙ να δουλέψουμε με το σώμα των σκύλων μας μέσω της Κέτωσης αντί να τους φέρουμε σε θέση μεταβολικού στρες με τη Γλυκόλυση.

Περνάμε τα όρια και φέρνουμε στο φως επιστημονικά δεδομένα που έχουν ξεχάσει βολικά άλλες εταιρείες. Κάνουμε αυτό που κανείς άλλος δεν κάνει… βάζοντας πραγματικά τα σκυλιά ΠΡΩΤΑ, ανεξάρτητα από το κόστος.

Γνωρίζουμε ότι τροφοδοτώντας τα σκυλιά μας βέλτιστα, με τρόπο που είναι ο πιο κατάλληλος μεταβολικά μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των σκύλων. Αυτή είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ η αποστολή και ο σκοπός μας…και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας.

Καθημερινά προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα ώστε να μπορείτε να ταΐσετε τα σκυλιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως τους αξίζει.

Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς μια αφοσιωμένη ομάδα γονέων κατοικίδιων ζώων ΣΑΝ ΕΣΑΣ στο πλευρό μας.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι μας λένε ότι η κροκέτα είναι ο κανόνας και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να ελπίζουμε για το καλύτερο με τα σκυλιά μας. Είμαστε ΕΤΟΙΜΟΙ να αναλάβουμε δράση αυτή τη στιγμή και χρειαζόμαστε κάθε χέρι + πόδι στο κατάστρωμα για βοήθεια.

Πηγές:

https://www.thebonesandco.com/blog/how-dogs-use-ketones-and-glucose

https://www.wellbeingintlstudiesrepository.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1004&context=acwp_ca

https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/biomolecules/carbohydrate-metabolism/v/gluconeogenesis

http://theoptimaldog.com/how-dietary-carbohydrates-make-your-dog-fat/

https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_carbohydrates_key_to_balanced_dog_food

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859613/

https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/biomolecules/fat-and-protein-metabolism/v/how-does-the-body-adapt-to-starvation

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/eci.12591

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005272810001349

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο