Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι πρωτεΐνες είναι τα «δομικά στοιχεία της ζωής» και είναι απαραίτητες για την των κατοικίδιων ζώων. Παρά τα όσα πιστεύουν κάποιοι «ειδικοί» στις τροφές για κατοικίδια, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι εναλλάξιμες με τις ζωικές πρωτεΐνες όταν πρόκειται για τη διατροφή του κατοικίδιου σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα ενήλικα και υπερήλικα σκυλιά, καθώς και οι σκύλοι αθλητές, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν τρέφονται με δίαιτα υψηλής ποιότητας, ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν δημιουργούνται όλες οι πρωτεΐνες ίσες. Ακόμη και ορισμένες μορφές ζωικής πρωτεΐνης (π.χ. «γεύματα κρέατος» και πρωτεΐνη από φτερά) έχουν χαμηλή βιολογική αξία και δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το κατοικίδιο ζώο σας, κάτι που φαίνεται και από τα αυξημένα περιττώματα του κατοικίδιού σας. Αυτές οι αποδιδόμενες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα να τις επεξεργαστεί, οδηγώντας στην κοινή σύσταση για μείωση των επιπέδων πρωτεϊνών στη διατροφή. Μια καλύτερη λύση είναι η αύξηση της ποιότητας της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στις τροφές για κατοικίδια.

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και είναι για καλό λόγο.

Οι πρωτεΐνες συχνά ονομάζονται «δομικά στοιχεία της ζωής», απαραίτητες για την επιβίωση των ζώων και βρίσκονται σε κάθε οργανισμό στον πλανήτη. Μερικά στοιχεία για την πρωτεΐνη σύμφωνα με το Weston A. Price Foundation:

 • Είναι απαραίτητες για μια υγιή καρδιά και σώμα
 • Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, είναι καλύτερες διατροφικά επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (τα αμινοξέα ονομάζονται “δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης”)
 • Πολύ κακή ποιότητα πρωτεΐνης και πολύ λίγη πρωτεΐνη μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα
 • Η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στο σώμα όπως το λίπος – πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά
 • Η μία θρεπτική ουσία που βρίσκεται μπροστά από όλες τις άλλες είναι η πρωτεΐνη

Το σώμα του σκύλου σας είναι κυριολεκτικά κατασκευασμένο από πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, των αρτηριών, των φλεβών, του δέρματος, των τριχών και των νυχιών του. Οι ιστοί της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων του είναι κατασκευασμένοι από πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες οξυγονώνουν το αίμα και μεταφέρουν λίπος και χοληστερόλη σε όλο το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας. Τα ένζυμα των πρωτεϊνών βοηθούν στην πέψη της τροφής που τρώει, στη σύνθεση βασικών ουσιών και στη διάσπαση των αποβλήτων.

Οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τις στερόλες παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τις ευαίσθητες χημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στο σώμα του σκύλου σας. Και τα χρωμοσώματα που θα περάσουν στους απογόνους του κατοικίδιου ζώου σας (και που μεταβιβάστηκαν σε αυτόν) περιλαμβάνουν πρωτεΐνες στη δομή τους.

Μελέτη δείχνει πως το ζωικό κρέας προηγείται της φυτικής πρωτεΐνης πάνω από χιλιόμετρο!

Σύμφωνα με πολλούς υποτιθέμενους «ειδικούς» σε τροφές για κατοικίδια, όπως οι μερικοί κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια και τα περιοδικά που σχετίζονται με τρόφιμα για κατοικίδια, όπως το PetfoodIndustry.com:

“Η πρωτεΐνη στις τροφές για ζώα συντροφιάς μπορεί να παρέχεται από ζωικές πηγές, φυτικές πηγές ή συνδυασμό των δύο. Οι κοινές πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται στις τροφές για κατοικίδια περιλαμβάνουν κοτόπουλο, αρνί, ψάρια και βόειο κρέας, ενώ κοινές πηγές φυτικής πρωτεΐνης περιλαμβάνουν γεύμα γλουτένης καλαμποκιού και γεύμα σόγιας.”

Δυστυχώς, πολλοί κτηνίατροι διατροφολόγοι έχουν επίσης εκπαιδευτεί να εξετάζουν μόνο προφίλ αμινοξέων στο χαρτί…

Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές εμπορικές φόρμουλες τροφών για κατοικίδια περιέχουν (ακατάλληλες για είδη) πηγές φυτικής πρωτεΐνης, η παραπάνω δήλωση είναι παραπλανητική καθώς υποδηλώνει ότι η ζωική πρωτεΐνη και η φυτική πρωτεΐνη είναι ισοδύναμες μορφές διατροφής για σκύλους και γάτες.

Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές και θα προσθέσω ότι από όλες τις διαθέσιμες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού και το γεύμα σόγιας είναι δύο που δεν θα συνιστούσα ποτέ να ταΐζετε σε κανένα κατοικίδιο.

Η γλουτένη είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνος και προκαλεί γαστρεντερική ζύμωση και άλλες ενοχλήσεις του πεπτικού. Το καλαμπόκι σε όλες τις μορφές είναι υψηλής γλυκαιμικής αξίας, κακής ποιότητας, ελλιπής, βιολογικά ακατάλληλη πηγή πρωτεΐνης για τα κατοικίδια ζώα. Είναι ένα φθηνό συστατικό πλήρωσης που είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνο.

Επιπλέον, εκτός εάν η ετικέτα αναφέρει ρητά ότι όλα τα συστατικά της τροφής του κατοικίδιου ζώου σας δεν είναι Γενετικά Τροποποιημένα (GMO), είναι βέβαιο ότι όλα τα προϊόντα καλαμποκιού στον τύπο είναι γενετικά τροποποιημένα και ως εκ τούτου, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από αφλατοξίνη-κατά τη γνώμη μου είναι πολύ υποτιμημένος ένοχος καρκίνου και χρόνιων ασθενειών σε πληθυσμούς κατοικίδιων ζώων.

Η σόγια και τα προϊόντα που σχετίζονται με τη σόγια (συμπεριλαμβανομένου του γεύματος σόγιας) θεωρούνται μια χαμηλής ποιότητας, ημιτελής πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι δημιουργεί τροφικές αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα.

Η σόγια περιέχει μεγάλες ποσότητες αντι-θρεπτικών συστατικών (φυσικές τοξίνες), συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ενζύμων που παρεμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει την πρωτεΐνη. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική γαστρική διαταραχή, μειωμένη πέψη πρωτεϊνών και χρόνιες ανεπάρκειες στην πρόσληψη αμινοξέων.

Επιπλέον, η σόγια είναι πηγή τροφής οιστρογόνων, κάτι που τα περισσότερα στειρωμένα κατοικίδια δεν χρειάζονται απολύτως περισσότερα.

Πιστεύω ότι τα υπερβολικά οιστρογόνα που προέρχονται από τα επινεφρίδια παρά την παραγωγή, τα ξενοοιστρογόνα στο περιβάλλον και οι πηγές τροφών (όπως η σόγια) συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και της άτυπης νόσου του Cushing (επινεφριδιακή νόσος), για να μην αναφέρουμε την επιδημία του θυρεοειδούς που εμφανίζεται σε κατοικίδια ζώα.

Μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων για κατοικίδια πραγματοποίησε μια μελέτη πριν από αρκετά χρόνια που εξέτασε πώς ο τύπος πρωτεΐνης που τροφοδοτείται σε ενήλικες και ηλικιωμένους σκύλους επηρέασε τη σύνθεση του σώματος (μυς έναντι λίπους). Τα σκυλιά τρέφονταν με δίαιτες με ποικίλες ποσότητες πρωτεΐνης από γεύμα γλουτένης καλαμποκιού και κοτόπουλου.

Τα σκυλιά μιας ομάδας τροφοδοτούνταν αποκλειστικά με κοτόπουλο. Οι υπόλοιποι έλαβαν τροφές με μειωμένες ποσότητες κοτόπουλου και αυξανόμενες ποσότητες γλουτένης καλαμποκιού.

Σε σύγκριση με τα σκυλιά που τρέφονταν 100 % με κοτόπουλο, τα άλλα σκυλιά είχαν:

 • Μείωση του αδύνατου ιστού
 • Αύξηση του σωματικού λίπους
 • Μειωμένα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα που είναι καθολικοί δείκτες ενός καλά ταΐσμένου σώματος

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι που έλαβαν τροφές με υψηλή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης είχαν καλύτερη σύνθεση σώματος από τους υγιείς νεότερους σκύλους

Η ίδια εταιρεία έκανε άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε στην πτώση της σύνθεσης του σώματος και των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τους μυς σε γηρασμένους σκύλους. 4 ηλικιωμένα σκυλιά έλαβαν διατροφή 32 % με βάση το κοτόπουλο, 32% διατροφή με γλουτένη κοτόπουλου και καλαμποκιού ή 16% με βάση το κοτόπουλο.

Τα σκυλιά που έλαβαν το 32% της διατροφής με βάση το κοτόπουλο είχαν καλύτερη σύνθεση σώματος από υγιή νεαρά ενήλικα σκυλιά και πανομοιότυπα επίπεδα πρωτεΐνης για συγκεκριμένους μυς. Καμία από τις άλλες δύο ομάδες ηλικιωμένων σκύλων (εκείνοι που έτρωγαν κοτόπουλο + γεύμα γλουτένης καλαμποκιού ή δίαιτα με μόλις 16 τοις εκατό κοτόπουλο) δεν είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Η εταιρεία τροφίμων για κατοικίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή σκύλων με τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες κυρίως ζωικής προέλευσης παρέχει πολλά οφέλη, όπως:

 • Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας
 • Αντιστρέφει ορισμένες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στους σκελετικούς μύες σε ηλικιωμένους σκύλους
 • Ενισχύει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία τόσο των ενήλικων όσο και των ηλικιωμένων σκύλων

Δυστυχώς, παρά το συμπέρασμα της εταιρείας πριν από χρόνια ότι η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης είναι ο καλύτερος τύπος πρωτεΐνης για σκύλους, δεν φαίνεται ότι έχουν ενσωματώσει τα ευρήματα της μελέτης τους στους τύπους τροφής για σκύλους. Μια γρήγορη ματιά στις λίστες συστατικών πολλών τροφών για ενήλικους και υπερήλικους σκύλους της εταιρείας αποκαλύπτει το γεύμα καλαμποκιού και μια ποικιλία άλλων φυτικών συστατικών στην κορυφή της λίστας.

Οι σκύλοι αθλητές επίσης ευδοκιμούν σε δίαιτες ζωικής πρωτεΐνης

Ο Δρ Joseph J. Wakshlag του Cornell University College of Veterinary Medicine μελετά τη διατροφή καθώς σχετίζεται με δραστήρια σκυλιά, ιδιαίτερα τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες. Τα περισσότερα από αυτά που είναι γνωστά για το θέμα επικεντρώνονται αποκλειστικά σε σκυλιά δρομείς όπως το Greyhound ή σκυλιά έλκηθρας αντοχής όπως το Husky.

Σύμφωνα με τον Wakshlag, υπήρξε μια συγκεκριμένη μελέτη που επικεντρώθηκε στη διατροφική πρωτεΐνη και την απαράμιλλη ικανότητά της να διατηρεί τη μυοσκελετική ακεραιότητα, καθώς και την κατάλληλη ολική πρωτεΐνη, λευκωματίνη και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα επίπεδα του αιματοκρίτη και της λευκωματίνης στον ορό τείνουν να μειώνονται ενώ ένας σκύλος προπονείται και αγωνίζεται και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Μελέτες σε σκύλους αντοχής και σπριντ υποδεικνύουν ότι από το 24 έως το 30 τοις εκατό της μεταβολίσιμης ενέργειας (ΜΕ) στη διατροφή των σκύλων πρέπει να είναι πολύ εύπεπτη ζωική πρωτεΐνη, για παράδειγμα, αρνί, βόειο κρέας και κοτόπουλο.

Σύμφωνα με το PetfoodIndustry.com, “Ενεργός, αθλητικός, εργαζόμενος – όποιος και αν είναι ο όρος που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε τα σκυλιά που κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά όπως τρέξιμο, κυνήγι, μυρωδιά ή άλματα, σημαίνει πραγματικά ότι είναι ένας σκύλος που απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή για να διατηρήσει τον αυστηρό τρόπος ζωής του.”

Ένας πολύ ενεργός, αθλητικός σκύλος χρειάζεται μια διατροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά που παρέχει τη βέλτιστη ενέργεια σε μια μικρή ποσότητα τροφής. Η πηγή πρωτεΐνης πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και ζωικής προέλευσης και η διατροφή πρέπει να είναι σχετικά υψηλή σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένης της συμπλήρωσης με ακατέργαστο βιολογικό έλαιο καρύδας.

Τα κύρια συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής με φρέσκα τρόφιμα για έναν σκύλο αθλητή χωρίς προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν ωμά σαρκώδη οστά, κρέατα μυών και οργάνων, μερικά σκούρα πράσινα λαχανικά, κατάλληλη συμπλήρωση ανάλογα με τις ανάγκες και μια συνεχή παροχή φρέσκου, καθαρού νερού.

Υπενθύμιση: Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίσες!

Η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά μεταβλητή, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης που προέρχεται από ζώα. Υπάρχουν εξαιρετικά αφομοιώσιμες και εύπεπτες πρωτεΐνες που είναι εύκολο να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από το σώμα του σκύλου σας και υπάρχουν πρωτεΐνες που είναι αδύνατο να αφομοιωθούν. Για παράδειγμα, τα ράμφη, τα πόδια/οι οπλές, τα δέρματα, οι ουρές και τα ρύγχη είναι 100 % ζωική πρωτεΐνη, αλλά και το 100 % είναι δύσπεπτα.

Όλη η πρωτεΐνη έχει βιολογική αξία, η οποία είναι η αξιοποιήσιμη περιεκτικότητά της σε αμινοξέα. Τα αυγά έχουν την υψηλότερη βιολογική αξία στο 100%. Το ψάρι είναι ένα δεύτερο δεύτερο στο 92% (αν και δεν συνιστώ να ταΐζετε τα περισσότερα ψάρια σε κατοικίδια σε καθημερινή βάση). Τα φτερά, όπως μπορείτε να μαντέψετε, έχουν μηδενική βιολογική αξία…

Ανέφερα τη σόγια λίγο νωρίτερα, και ενώ είναι πολύ κακή διατροφή για τα κατοικίδια ζώα και συνιστώ να την αποφεύγετε, έχει σχετικά υψηλή βιολογική αξία 67%. Τόσο η σόγια όσο και το καλαμπόκι περιλαμβάνονται σε πολλές δημοφιλείς εμπορικές ξηρές τροφές για κατοικίδια επειδή παρέχουν έναν φθηνό τρόπο στους κατασκευαστές τροφών για ζώα συντροφιάς για να αυξήσουν τη συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στην εγγυημένη ανάλυση που αναγράφεται στην ετικέτα.

Η πέψη και η αφομοίωση δεν μετρούνται για τροφές για κατοικίδια, επομένως οι κατασκευαστές μπορούν να συμπεριλάβουν άλλους τύπους πρωτεϊνών που δεν έχουν βιολογική αξία για τα είδη των ζώων που την τρώνε.

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2016/07/18/pet-food-protein.aspx?fbclid=IwAR3yZqBGeusTdn2SDaJnXNFxymZt4CXVZHQDMLQmduT6WFUUbNNnYVYm9Ss

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο