ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ! ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ!

ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ! ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ!

Η ετικέτα τροφής σκύλου είναι το καλύτερο εργαλείο πριν επιλέξετε μία τροφή, αλλά μπορεί συχνά να είναι δυσνόητη και να σας μπερδέψει μέχρι και παραπλανήσει. Είμαστε εδώ για να απομυθοποιήσουμε τον τρόπο ανάγνωσης μιας ετικέτας τροφών για σκύλους και να σας βοηθήσουμε να την διαβάζετε σωστά και να μπορείτε να αξιολογείτε έτσι το περιεχόμενο της κάθε συσκευασίας τροφής.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων αν όχι οι περισσότεροι δεν διαβάζουν προσεκτικά τα συστατικά των τροφών και στηρίζονται σε όσα τους λένε οι εκάστοτε πωλητές στα pet shop. Αυτό έχει συχνά το αποτέλεσμα την λανθασμένη αγορά τροφών για τον εκάστοτε σκύλο με αποτέλεσμα δυσανεξίες, πεπτικές διαταραχές, τριχόπτωση και ανοσοποιητικές διαταραχές.

Παράλληλα η νομοθεσία της βιομηχανίας παραγωγής τροφών για κατοικίδια σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέπει οι ετικέτες να είναι έτσι γραμμένες που περιέχουν αρκετές ασάφειες σε σημείο που γίνονται και παραπλανητικές.

Μερικά παραδείγματα που παρατηρούμε συχνά στις συσκευασίες τροφών για κατοικίδια:

Αναφέρεται το ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης το οποίο βάσει νόμου χρειάζεται ώστε η τροφή να χαρακτηρίζεται πλήρης, όμως δεν αναφέρεται το ακριβές ποσοστό πρωτεΐνης και η αντίστοιχη πηγή της (τι ποσοστό από κρέας και τι ποσοστό από φυτικά συστατικά). Άλλη θρεπτική αξία έχει το ένα και άλλη το άλλο.

Αναφέρεται το ελάχιστο ποσοστό λιπαρών το οποίο βάσει νόμου χρειάζεται ώστε η τροφή να χαρακτηρίζεται πλήρης, όμως δεν αναφέρεται το ακριβές ποσοστό λιπαρών καθώς και ο τύπος τους (ωμέγα 3, ωμέγα 6, ωμέγα 9) με αποτέλεσμα διατροφική ανισορροπία.

Το σημαντικότερο που οι περισσότεροι αγνοούν! Δεν αναφέρεται το ακριβές ποσοστό αμύλου (είτε από σιτηρά ή όσπρια ή πατάτες) το οποίο δυστυχώς αποτελεί σημαντικό μέρος των περισσότερων ξηρών τροφών ώστε η τροφή να είναι πιο οικονομική και η κάθε κροκέτα να έχει το σχήμα και την τραγανότητά της! Πολλές φορές μάλιστα το άμυλο στις ξηρές τροφές υπερβαίνει το 30% ενώ κανονικά χρειάζεται να είναι μέχρι 15% (οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα και χρειάζονται κυρίως ζωικά συστατικά για να είναι υγιείς).

Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα σκυλιά μας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής τους. Και όποιος έχει αγοράσει τροφή για σκύλους ξέρει πως υπάρχουν σχεδόν απεριόριστες επιλογές: Εκατοντάδες μάρκες τροφών με αναρίθμητα συστατικά. Νωπές, ξηρές (κροκέτες), ωμές (BARF) και μαγειρεμένες τροφές. Ανάλογα με την ηλικία, την ράτσα, τις αλλεργίες και τροφές περιορισμού συστατικών συνοδευμένες από ισχυρισμούς διαφήμισης και μάρκετινγκ για αποκρυπτογράφηση.

Μορφή ετικέτας τροφής σκύλου. Όλες οι ετικέτες τροφών για κατοικίδια ακολουθούν περίπου την ίδια μορφή: Προϊόν και επωνυμία ή μοναδικό αναγνωριστικό. Ποσότητα όσον αφορά το βάρος του προϊόντος, το μέτρο υγρού ή τον αριθμό, ανάλογα με τη σύνθεση του φαγητού. Εγγυημένη ανάλυση, η οποία καθορίζει την ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Συστατικά, τα οποία πρέπει να αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά κατά βάρος. Δήλωση σχετικά με τη διατροφική επάρκεια, η οποία πρέπει να υποστηρίζεται από δοκιμές που αποδεικνύουν ότι η τροφή παρέχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο θρεπτικών ουσιών. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα στάδια ζωής για τα οποία είναι κατάλληλο το φαγητό. Οδηγίες τροφοδοσίας, όνομα και διεύθυνση κατασκευαστή και δήλωση θερμίδων.

Τώρα που ξέρετε τι αναφέρεται σε μία ετικέτα τροφών για σκύλους, τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ας τα πάρουμε ένα κάθε φορά.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Γρήγορη συμβουλή: Όλα είναι στον τρόπο διατύπωσης!

Υπάρχουν περισσότερα για το όνομα του προϊόντος από το έξυπνο μάρκετινγκ. Το όνομα θα σας δώσει την πρώτη σας ιδέα για τα συστατικά. Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βασίζουν την απόφαση αγοράς τους σε ένα συγκεκριμένο συστατικό, οι επωνυμίες θα προσπαθήσουν να επισημάνουν αυτό το συστατικό στο όνομα του προϊόντος στην ετικέτα τροφής σκύλου. Αλλά όλα είναι στη διατύπωση. Η Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Ζωοτροφών (AAFCO) έχει τέσσερις κανόνες:

 • Ο κανόνας 95 τοις εκατό: Τουλάχιστον το 95% της τροφής πρέπει να είναι το συστατικό που ονομάζεται, για παράδειγμα, “Κοτόπουλο για σκύλους” ή “Τροφή για σκυλιά με σολομό”, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 95 τοις εκατό κοτόπουλο ή σολομό, αντίστοιχα. Επιπλέον, αυτό το κύριο συστατικό πρέπει να είναι τουλάχιστον το 70% της συνολικής τροφής κατά την καταμέτρηση του προστιθέμενου νερού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της AAFCO, το υπόλοιπο 5% των συστατικών θα είναι εκείνα που απαιτούνται για διατροφικούς λόγους, όπως βιταμίνες και μέταλλα, και μικρές ποσότητες οποιωνδήποτε άλλων συστατικών.
 • Ο κανόνας 25 τοις εκατό: Όταν βλέπετε τροφές σκύλου που ονομάζονται “Beef Dinner for Dogs”, “Chicken and Sweet Potato Entrée” ή “Lamb Platter”, για παράδειγμα, αυτός είναι ο κανόνας του 25% σε δράση. Εάν τα αναφερόμενα συστατικά αποτελούν τουλάχιστον το 25% της τροφής (χωρίς να υπολογίζεται το νερό για επεξεργασία), αλλά λιγότερο από το 95%, το όνομα της τροφής σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει έναν κατάλληλο όρο, όπως δείπνο, ορεκτικό ή πιατέλα. Μετρώντας το προστιθέμενο νερό, τα αναφερόμενα συστατικά πρέπει ακόμη να αποτελούν το 10% της τροφής. Εάν περισσότερα από ένα συστατικά περιλαμβάνονται σε ένα «δείπνο», ο συνδυασμός των ονομαστικών συστατικών πρέπει να είναι συνολικά 25% του προϊόντος και να αναγράφεται με την ίδια σειρά που βρίσκεται στη λίστα συστατικών.
 • Ο κανόνας “Με”: Όταν βλέπετε μια ετικέτα τροφής σκύλου, όπως “Doggie Dinner With Beef”, το “With” δηλαδή «Με» συστατικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 3% της τροφής σκύλου. Ακριβώς η προσθήκη μιας λέξης – «με»αλλάζει δραματικά την ποσοστιαία απαίτηση του συστατικού στην τροφή και είναι ένας καλός λόγος για να δώσετε προσοχή στο όνομα του προϊόντος.
 • Ο κανόνας της γεύσης: Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εάν η ετικέτα της τροφής λέει “Beef Flavour Dog Food” (τροφή σκύλου με γεύση μοσχαριού) τότε δεν απαιτείται ένα συγκεκριμένο ποσοστό (του βοείου κρέατος), αλλά πρέπει να περιέχει ποσότητα επαρκή για να μπορεί να εντοπιστεί το συστατικό αυτό. ” Σε αυτό το παράδειγμα, η λέξη “γεύση” πρέπει να εμφανίζεται στην ετικέτα στο ίδιο μέγεθος, στυλ και χρώμα με τη λέξη “βόειο κρέας”.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Γρήγορη συμβουλή: Μην βασίζεστε στην εμφάνιση!

Η ποσότητα που αναγράφεται στην ετικέτα τροφής σκύλου σας δείχνει την ποσότητα της τροφής που περιέχει η συσκευασία. Αυτό μπορεί να μετρηθεί κατά βάρος, υγρό μέτρο ή μετρώντας. Τα προϊόντα μπορεί να ποικίλλουν σε πυκνότητα (για παράδειγμα, νωπές, ξηρές και ωμές τροφές σκύλου). Αν θέλετε πραγματικά να μάθετε πόσο κοστίζει ένα προϊόν, κάντε μια σύγκριση κόστους ανά κιλό τροφής.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Γρήγορη συμβουλή: Δείτε τα βασικά τέσσερα: πρωτεΐνες, λιπαρά, φυτικές ίνες και υγρασία.

Πολλές πολιτείες έχουν κανονισμούς που απαιτούν την ελάχιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που πρέπει να περιέχει μια τροφή για κατοικίδια, καθώς και τη μέγιστη ποσότητα υγρασίας και ακατέργαστων ινών. Η ετικέτα τροφής σκύλου πρέπει να εμφανίζει το ποσοστό ακατέργαστης πρωτεΐνης, του ακατέργαστου λίπους, των ακατέργαστων ινών και της υγρασίας. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως ότι η τροφή σκύλου είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τότε τόσο το μέγιστο όσο και το ελάχιστο ποσοστό του προϊόντος πρέπει να είναι εγγυημένα. Εάν μία τροφή σκύλου ισχυρίζεται ότι έχει συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών, πρέπει να υπάρχει εγγύηση για το ποσό που παρέχει η τροφή.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Γρήγορη συμβουλή: Τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον Dr Jerry Klein, επικεφαλής κτηνιατρικού υπαλλήλου του AKC, η ενότητα των συστατικών της τροφής είναι το πιο σημαντικό μέρος της ετικέτας τροφής σκύλου που πρέπει να διαβάσετε. Τα συστατικά πρέπει να αναφέρονται σε φθίνουσα σειρά κατά βάρος. Κάθε συστατικό πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς της AAFCO, δεν επιτρέπονται όροι που περιγράφουν συλλογικά συστατικά, όπως «ζωικά προϊόντα πρωτεΐνης». Επιπλέον, τα συστατικά πρέπει να αναφέρονται με το «κοινό ή συνηθισμένο όνομά τους». Το AAFCO διαθέτει μια λεπτομερή λίστα συστατικών, τα κοινά τους ονόματα και τι περιέχουν. Μια λέξη για τα υποπροϊόντα: Παρόλο που ίσως δεν θέλουμε να τα φάμε, τα υποπροϊόντα δεν είναι απαραίτητα μια κακή προσθήκη στη διατροφή των σκύλων εφόσον όμως είναι ποιοτικά και κατάλληλα. Περιλαμβάνουν μέρη όπως το ήπαρ, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Άλλα υποπροϊόντα περιλαμβάνουν αίμα, εγκέφαλο, οστά, στομάχι και καθαρισμένα έντερα. Το γεύμα κρέατος μπορεί επίσης να περιέχει συστατικά που θεωρούμε υποπροϊόντα. Ακούγεται χάλια, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να μην συμφωνεί.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Γρήγορη συμβουλή: Αναζητήστε τη λεπτή εκτύπωση στο πλάι ή στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Πολλές τροφές για σκύλους ισχυρίζονται ότι είναι «πλήρεις και ισορροπημένες» ή «100% θρεπτικές». Αυτοί δεν είναι μόνο όροι μάρκετινγκ. Ο Dr Klein λέει, “Η φράση σημαίνει ότι η τροφή πληροί συγκεκριμένα κυβερνητικά πρότυπα και παρέχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για όλα τα στάδια ζωής των ενηλίκων σκύλων, όπως καθορίζεται από την AAFCO.” Η τροφή πρέπει να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα και αναλογία βασικών θρεπτικών ουσιών για τις ανάγκες ενός υγιούς σκύλου. Συχνά η δήλωση διατροφικής επάρκειας προσδιορίζει το στάδιο ζωής για το οποίο είναι κατάλληλο το φαγητό. Η AAFCO αναγνωρίζει αυτά τα στάδια:

 • Κυοφορία/γαλουχία σκύλου
 • Ανάπτυξη σκύλου
 • Συντήρηση σκύλου
 • Όλα τα στάδια ζωής σκύλου

Ορισμένα προϊόντα φέρουν την ετικέτα τροφής σκύλου για πιο συγκεκριμένη χρήση ή στάδιο ζωής, όπως «ηλικιωμένος» ή για συγκεκριμένο μέγεθος ή φυλή. Ο FDA λέει, «Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες αυτών των πιο συγκεκριμένων χρήσεων και δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες που να διέπουν αυτούς τους τύπους δηλώσεων (άρα γίνονται κυρίως για λόγους μάρκετινγκ). Έτσι, μια «ηλικιωμένη» δίαιτα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για τη συντήρηση ενηλίκων, αλλά όχι περισσότερο». Η διατροφική δήλωση επάρκειας πρέπει να είναι σε τυποποιημένη μορφή, γεγονός που καθιστά εύκολη τη σύγκριση προϊόντων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΑΙΣΜΑΤΟΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Γρήγορη συμβουλή: Οι οδηγίες ταΐσματος δεν είναι κανονισμοί.

Ανεξάρτητα από το τι αναφέρεται στην συσκευασία της τροφής σκύλου είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτό είναι αρκετά απλό – η ετικέτα τροφής σκύλου σας λέει πόσο πρέπει να ταΐσετε το σκυλί σας. Αυτό αναφέρεται είτε από το βάρος της τροφής κιλό είτε από το μέτρο της τροφής ανά φλιτζάνι. Ωστόσο, όπως λέει ο FDA, η ηλικία, η φυλή, η ιδιοσυγκρασία, τα επίπεδα δραστηριότητας, το περιβάλλον και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ημερήσια δοσολογία τροφής σκύλου. Σύμφωνα με τον Dr Klein, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί η δήλωση “πώληση έως” ή “ημερομηνία λήξης”. Λέει, «Λόγω της φύσης των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε όλες τις τροφές για σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των λιπών και των πρωτεϊνών, η τροφή κάποια στιγμή θα οξειδωθεί και αλλοιωθεί. Όχι μόνο μια ληγμένη τροφή για σκύλους προσφέρει λιγότερη θρεπτική αξία, αλλά μπορεί επίσης να αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια ή μύκητες (μούχλα) που θα βλάψουν τον σκύλο σας. “

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

 Υπάρχουν τόσες πολλές νέες τάσεις στην τροφή κατοικίδιων ζώων που μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς παίρνετε. Είναι το «βιολογικό» ίδιο με το «φυσικό»; Τι σημαίνει «light»; Είναι καλό το «χωρίς σιτηρά» ή αλλιώς “grain free”; Χρειάζεται ο σκύλος μου «νέες πρωτεΐνες»;

Βιολογικά: Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημοι κανονισμοί ειδικά για την επισήμανση των βιολογικών τροφών για κατοικίδια, αν και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναπτύσσει ορισμένους. Εν τω μεταξύ, οι τροφές για σκύλους που ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικές πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις συστατικών, παραγωγής και χειρισμού του Εθνικού Οργανικού Προγράμματος USDA για να θεωρηθούν βιολογικές. Με απλούς όρους, η βιολογική τροφή για σκύλους ορίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα βιολογικά ανθρώπινα τρόφιμα:

 • Χωρίς τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές ή αρωματικές ουσίες
 • Χωρίς αντιβιοτικά ή αυξητικές ορμόνες στο κρέας και στα υποπροϊόντα κρέατος.
 • Χωρίς ή με λίγα συστατικά πλήρωσης

Είναι καλύτερη η βιολογική τροφή για κατοικίδια; Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι σε αυτό. Η υψηλής ποιότητας έτοιμη τροφή για σκύλους πληροί τις αυστηρές διατροφικές οδηγίες της AAFCO και παραθέτει κάθε τύπο πληρωτικών αρκετά χαμηλά στη λίστα συστατικών της ετικέτας τροφής σκύλου. Μερικές φορές τα σκυλιά με ευαίσθητα στομάχια έχουν καλύτερα αποτελέσματα με τη βιολογική τροφή και ορισμένα οργανικά τρόφιμα έχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά. Ειλικρινά, είναι δική σας απόφαση.

Το «φυσικό» δεν είναι το ίδιο με το «βιολογικό». Ο τελευταίος όρος αναφέρεται στις συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκαν τα φυτά ή εκτράφηκαν τα ζώα. Ως επί το πλείστον, το «φυσικό» μπορεί να εκληφθεί ως ισοδύναμο με την έλλειψη τεχνητών γεύσεων, τεχνητών χρωμάτων ή τεχνητών συντηρητικών στο προϊόν Χωρίς κόκκους: Υπάρχει λίγη κτηνιατρική επιστήμη που να υποστηρίζει τα οφέλη της τροφής για σκύλους χωρίς σιτηρά. Τούτου λεχθέντος, η Dr Lisa Freeman, κτηνιατρική διατροφολόγος και καθηγήτρια κλινικής διατροφής στη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, έγραψε ότι υπάρχει πιθανότητα μια αύξηση σε μια καρδιακή νόσο που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια να σχετίζεται με τη διατροφή μπουτίκ ή δίαιτα χωρίς σιτηρά , με μερικά από τα σκυλιά να βελτιώνονται όταν αλλάζει η διατροφή τους. ” Μερικά σκυλιά είναι πραγματικά καλύτερα με την υψηλή περιεκτικότητα σε σιτηρά και φυτικές ίνες. Οι τροφές σκύλου χωρίς σιτηρά εξετάζονται επίσης αυτή τη στιγμή από το FDA, επειδή υπάρχει η ανησυχία για πιθανή σύνδεση ορισμένων σκύλων ή φυλών σκύλων με την Dilated Cardiomyopathy (DCM) – έναν τύπο καρδιακής νόσου σκύλου που επηρεάζει ορισμένους καρδιακούς μυς σκύλων ή φυλών σκύλων.

Νέες πρωτεΐνες σε τροφές σκύλου: Όχι, δεν είναι πραγματικά νέες. Προέρχονται από πηγές όπως βίσωνα, καγκουρό, κουνέλι και άλλα «εξωτικά» ζώα. Είναι ουσιαστικά είδη πρωτεΐνης που δεν βρίσκουμε συχνά στις τροφές σκύλου και με αυξημένες έτσι πιθανότητες να μην τις έχετε ταΐσει στον σκύλο σας. Είναι δύσκολο να εκτιμήσετε τα οφέλη τους, επειδή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά πέψης και θρεπτικών συστατικών από τις πιο κοινές πρωτεΐνες. Μπορεί να είναι κατάλληλες για σκύλους που δυσκολεύονται να τρώνε κοτόπουλο (Νο1 είδος πρωτεΐνης σε αλλεργίες και δυσανεξίες), βόειο κρέας ή άλλα κοινά κρέατα.

Τροφή για σκύλους κατάλληλη και για ανθρώπινη κατανάλωση: Ορίζεται ως τροφή που είναι νόμιμα βρώσιμη και εγκεκριμένη ως τροφή για τον άνθρωπο, τα τρόφιμα ανθρώπινης ποιότητας ρυθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από το FDA και το USDA. Ωστόσο, σύμφωνα με την AAFCO, για να είναι ένα προϊόν βρώσιμο από τον άνθρωπο, όλα τα συστατικά του προϊόντος πρέπει να είναι βρώσιμα από τον άνθρωπο και το προϊόν πρέπει να κατασκευαστεί, να συσκευαστεί και να διατηρηθεί σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς στο 21 CFR 110 «Τρέχουσα καλή πρακτική παρασκευής, συσκευασία ή εκμετάλλευση ανθρώπινων τροφίμων». Επίσης, οι κατάλληλη για ανθρώπους τροφή σκύλου δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερη, νοστιμότερη ή λιγότερο ακριβή από την υψηλής ποιότητας τροφή για κατοικίδια.

Light (ελαφριά), δηλαδή χαμηλών θερμίδων και χαμηλών λιπαρών: Για να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε από αυτούς τους όρους, η τροφή πρέπει να έχει σημαντική μείωση των θερμίδων ή του λίπους σε σύγκριση με την τυπική τροφή για κατοικίδια. Το AAFCO απαιτεί η ετικέτα τροφής σκύλου που περιλαμβάνει αυτές τις αξιώσεις να εμφανίζει το ποσοστό μείωσης των θερμίδων ή των λιπαρών και πρέπει να ονομάσουν ένα προϊόν για σύγκριση.

ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΤΡΟΦΗΣ

Πιθανότατα γνωρίζετε τώρα περισσότερα από όσα πιστεύατε πιθανά για όλες αυτές τις λέξεις στην ετικέτα τροφής σκύλων. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να σας κάνουν έναν καλύτερα ενημερωμένο καταναλωτή, βοηθώντας σας να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή διατροφή για τον σκύλο ή την γάτα σας.

Ακολουθεί μία γρήγορη απαρίθμηση των βασικών  που θα σας βοηθήσει να τα θυμάστε όλα αυτά όταν στέκεστε μπροστά σε συσκευασίες τροφών για σκύλους και ετοιμάζεστε να αγοράσετε το φαγητό το σκύλου σας:

 1. Το συστατικό που αναφέρεται πρώτο είναι το συστατικό με την μεγαλύτερη συγκέντρωση (ποσοστό).
 2. Η προτεινόμενη ημερομηνία πώλησης ή ημερομηνία λήξης θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να αγοράσετε τρόφιμα που λήγουν σύντομα ή είναι ληγμένα και μπορεί να έχουν αλλοιωθεί.  
 3. Η εγγυημένη ανάλυση σας λέει πόση πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες και νερό περιέχει η τροφή.
 4. Η ποσότητα διαφορετικών συστατικών πρέπει να συγκρίνεται με βάση το κόστος ανά κιλό τροφής.
 5. Οι οδηγίες ταΐσματος είναι συστάσεις και όχι κανόνες. Επαληθεύστε με τον κτηνίατρό σας, σύμφωνα και με τις ανάγκες του σκύλου σας.

Η ετικέτα τροφής σκύλου (και άλλων κατοικίδιων) ρυθμίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία καθορίζει τα πρότυπα για όλες τις ζωοτροφές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου που ορίζεται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ορισμένες πολιτείες και χώρες έχουν τους δικούς τους κανονισμούς, οι οποίοι συχνά υιοθετούνται από τους κανονισμούς του Association of American Feed Control Officials (AAFCO).

Πηγή: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/how-to-read-a-dog-food-label/

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο