ΣΚΥΛΟΙ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ)!

ΣΚΥΛΟΙ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ)!

Η τροφή είναι καύσιμο για το σώμα. Λίγοι μπορούν να το αμφισβητήσουν. Δυστυχώς, η αδύναμη, μεροληπτική και ασαφής έρευνα μπερδεύει την υπόλοιπη επιστήμη της διατροφής. Πρέπει, ως εκ τούτου, να βασιστούμε κάπως στην κοινή λογική για να κατανοήσουμε το φαγητό και τις επιπτώσεις του στην υγεία. Εάν κάνουμε παρατηρήσεις για τον κόσμο όπου είναι εμφανής μια συσχέτιση μεταξύ των παρατηρήσεων, πρέπει, εάν αναζητούμε αλήθεια, να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση δεν σημαίνει πάντα αιτιώδη συνάφεια. Όταν ασχολείστε με λεπτές σχέσεις τροφής-σώματος, όπου η αιτιότητα μπορεί να αποδοθεί σε εκατοντάδες συστατικά του βρώσιμου υλικού, είναι εύκολο να κάνετε λάθη και παρερμηνείες. Οι φήμες βασίζονται σε θρεπτικές «αλήθειες». Μεγάλες εταιρείες προσφέρουν τεράστιες επιχορηγήσεις για την «σωστή» έρευνα, θάβοντας τα κολακευτικά ευρήματα. Η αναζήτηση «γεγονότων» στη διατροφή είναι σαν να καταδιώκεις το τέρας του Λοχ Νες. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζω κάποιες ενδείξεις προφανών δεσμών μεταξύ τροφίμων και καρκίνου σε ανθρώπους και σκύλους και προσπαθώ να προσφέρω τις σκέψεις μου. Μπορεί να σκέφτεστε διαφορετικά.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο κατέληξαν, το 2014, ότι «τα ζαχαρούχα ποτά, τα σνακ πλούσιας ενέργειας και το «γρήγορο φαγητό» αποτελούν βασικούς παράγοντες της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου». Τα σκυλιά μας δεν καταναλώνουν γλυκά και ποτά. Τρώνε πάντως πάρα πολλές ξηρές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, σνακ πλούσιας ενέργειας και «fast food». Δίνουμε σε αυτά τα διατροφικά προϊόντα το συναισθηματικό όνομα, «Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» (UPFs). Τα UPF ορίστηκαν το 2017 ως «Βιομηχανικές συνθέσεις τυπικά με πέντε ή περισσότερα και συνήθως πολλά συστατικά. Εκτός από το αλάτι, τη ζάχαρη, τα έλαια και τα λίπη, τα συστατικά των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών περιλαμβάνουν ουσίες τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαγειρικά παρασκευάσματα, όπως υδρολυμένη πρωτεΐνη, τροποποιημένα άμυλα, και υδρογονωμένα ή ενδιαφερόμενα έλαια, και πρόσθετα των οποίων σκοπός είναι να μιμηθούν αισθητηριακές ιδιότητες μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα μαγειρικά τους παρασκευάσματα ή για να συγκαλύψουν τις ανεπιθύμητες ιδιότητες του τελικού προϊόντος, όπως χρωστικές ουσίες, αρωματικές ουσίες [sic], γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, υγραντικά, διαχωριστικά και συσφικτικά, διογκωτικά, απο-αφριστικά, αντιψυκτικά και άλλους παράγοντες. Μεταξύ αυτής της ορολογίας της βιομηχανίας, νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να δούμε τι λένε. Τα UPFs είναι εξαιρετικά συνθετικά βιομηχανοποιημένα δημιουργήματα, αποτελούμενα από πολλά στοιχεία μη διατροφικών προϊόντων, σχεδιασμένα για να «συγκαλύψουν τις ανεπιθύμητες ιδιότητες του τελικού προϊόντος». Ο Caitlin Scott, γράφοντας στο περιοδικό MIT Global Environmental Politics το 2018, προτείνει: «Αυτά τα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να είναι «βολικά, να τρώγονται εν κινήσει, εξαιρετικά εύγευστα και ελκυστικά για τους καταναλωτές και το πιο σημαντικό, το πιο κερδοφόρο τμήμα των χαρτοφυλακίων των εταιρειών Big Food λόγω αυτών των τροφίμων «συστατικών χαμηλού κόστους».

Είναι η τροφή του σκύλου μου UPF (Υπερ-επεξεργασμένη);

Ναι! Εάν ταΐζετε χαμηλής ποιότητας κονσέρβες ή ξηρές τροφές (κροκέτες), είναι πολύ πιθανό. Εδώ είναι τα συστατικά μιας αποξηραμένης κροκέτας με συστατικά UPF υπογραμμισμένα: Αφυδατωμένη πρωτεΐνη πουλερικών, ρύζι, καλαμπόκι, φυτική πρωτεΐνη*, σιτάρι, ζωικά λίπη, φυτικές ίνες, υδρολυμένες ζωικές πρωτεΐνες, πολτός τεύτλων, ιχθυέλαιο, μέταλλα, σογιέλαιο, φρουκτό -ολόγο-σακχαρίτες (0,34%), φλοιό και σπόροι ψύλλιου, υδρολυμένη μαγιά (πηγή μαννο-ολιγοσακχαριτών), υδρολυμένα καρκινοειδή (πηγή γλυκοζαμίνης), έλαιο μποράγκο (0,1%), εκχυλίσματα ζύμης (πηγή βήτα γλυκανών), εκχύλισμα κατιφές (πηγή λουτεΐνης), υδρολυμένος χόνδρος (πηγή χονδροϊτίνης). Βιταμίνη Α: 26500 IU, Βιταμίνη D3: 700 IU, Βιταμίνη Ε: 780 mg – E1 (Σίδηρος): 38 mg, E2 (Ιώδιο): 3,8 mg, E4 (Χαλκός): 12 mg, E5 (Μαγγάνιο): 49 mg, E6 (Ψευδάργυρος): 130 mg, E8 (Σελήνιο): 0,08 mg – Τεχνολογικά πρόσθετα: Κλινοπτιτόλιθος ιζηματογενής προέλευσης: 10 g – Αισθητηριακά πρόσθετα: Εκχύλισμα Yucca: 125 mg – Συντηρητικά – Αντιοξειδωτικά. * LIP: πρωτεΐνη που επιλέγεται για την πολύ υψηλή πεπτικότητα.

Και από μια τυχαία επιλεγμένη, πολύ γνωστή μάρκα κονσερβοποιημένων τροφών για σκύλους: Παράγωγα κρέατος και ζώων 41% (Συμπεριλαμβάνεται το 4% κοτόπουλο), δημητριακά, ορυκτά, παράγωγα φυτικής προέλευσης (0,5% αποξηραμένος πολτός τεύτλων), έλαια και λίπη (0,5% Ηλιέλαιο), εκχυλίσματα φυτικών πρωτεϊνών. Εξαιρετικά, αυτό το δημοφιλές προϊόν φαίνεται να μην περιέχει πραγματικά τρόφιμα, μόνο επεξεργασμένα συστατικά.

Πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση των UPF (Υπερ-επεξεργασμένων τροφών) σκύλου με τον καρκίνο;

Λοιπόν, το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πρόσφατα μια μελέτη τουBritish Medical Journal (BMJ) για τους UPF και τον καρκίνο στον άνθρωπο, λέγοντας: «κάθε 10% αύξηση του UPF στη διατροφή συνδέθηκε με μια αύξηση 12% στον κίνδυνο καρκίνου και 11% κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε ηλικιωμένες γυναίκες. “Τα καρκινώματα του μαστικού αδένα είναι οι πιο συνηθισμένοι όγκοι σε μη στειρωμένα θηλυκά σκυλιά. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε σκύλους, με τουλάχιστον τα μισά από όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 10 ετών να υποφέρουν. Δύο φορές περισσότεροι σκύλοι πεθαίνουν από καρκίνο από τους ανθρώπους στους οποίους η συχνότητα εμφάνισης σε ένα στα τέσσερα άτομα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, η πλειονότητα των σκύλων, δυστυχώς, τρώνε αποκλειστικά κονσέρβες ή στεγνές υπερ-επεξεργασμένες ξηρές τροφές (UPF) κάθε μέρα και για ολόκληρη τη ζωή τους. Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι οι βιομηχανικές συνθετικές δίαιτές τους διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το φρικτό στατιστικό για τον καρκίνο του σκύλου.

Πώς μπορούν οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές σκύλου (UPF) να προκαλέσουν καρκίνο;

Οι ερευνητές στη μελέτη BMJ δήλωσαν ότι υπάρχουν «αρκετές υποθέσεις» που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση. Το πρώτο αφορά «τη γενικά φτωχότερη διατροφική ποιότητα των δίαιτων πλούσιων σε UPF». Δεύτερον, αναφέρουν ότι οι UPF περιέχουν ένα «ευρύ φάσμα προσθέτων όπως σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου νανοκλίμακας που χρησιμοποιούνται ως λευκαντικοί παράγοντες ή στη συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα και ποτά για να παρέχουν καλύτερη υφή και αντιμικροβιακές ιδιότητες». Στη συνέχεια, επισημαίνουν ότι η επεξεργασία σε τρόφιμα υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό γνωστών καρκινογόνων όπως τα ακρυλαμίδια. Αυτές οι θανατηφόρες ουσίες βρίσκονται μόνο σε ιχνοστοιχεία, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές. Ίσως, αλλά οι απροσδόκητοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τους ταΐζουν στους πολύτιμους συντρόφους τους για όλη τη ζωή με κάθε γεύμα και λιχουδιά. Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν το Bisphenol A, ένα ρύπο που μεταναστεύει από την πλαστική συσκευασία. Η διφαινόλη Α είναι μια ορμόνη που προκαλεί διαταραχές που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων έκρινε μια «ουσία με πολύ μεγάλη ανησυχία».

Συμπέρασμα

Φαίνεται πολύ δύσκολο, δεδομένης της απόδειξης, να αρνηθούμε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων (UPF) τροφών για κατοικίδια και του καρκίνου. Υποστηρίζω τη σίτιση φρέσκου και ποιοτικού ωμού φαγητού σε σκύλους και είναι κάτι που έχω κάνει για 25 χρόνια. Ένα τρομακτικό σωρό απόδειξης τώρα ετησίως φαίνεται να υποστηρίζει αυτήν την απλή και λογική προσέγγιση για τη μείωση της πιθανότητας των ζώων μας να πεθάνουν από καρκίνο.

Πηγή: https://rfvs.info/dogs-cancer-and-ultra-processed-dry-kibbled-food/

Ο συντάκτης του άρθρου και ιδρυτής της RFVS Dr Nick Thompson διευθύνει την Holisticvet Ltd. στο Wiltshire και υποστηρίζει με πάθος για την υπεύθυνη και βιολογικά κατάλληλη διατροφή για κατοικίδια ζώα τα τελευταία 25 χρόνια. Τα θέματα των κατοικίδιων ζώων του είναι η γαστρεντερολογία, το μικροβίωμα και η κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών στην ιατρική. Του αρέσει να ερευνά όλες τις πτυχές της ανθρώπινης και ζωικής διατροφής.

Η (RFVS) Κτηνιατρική Κοινωνία Ωμής Διατροφής είναι μια ομάδα κτηνιάτρων και νοσηλευτών με κίνητρο με κοινό ενδιαφέρον για την ωμή σίτιση και την κατάλληλη διατροφή ειδών σε σκύλους και γάτες.

Η αποστολή της είναι να προωθήσει τις αρχές και τις πρακτικές πτυχές της βιολογικά κατάλληλης ωμής διατροφής ειδών, μέσω της εκπαίδευσης των κτηνιάτρων και του κοινού που είναι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Ως εξάσκηση κτηνιάτρων είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους πελάτες σαφείς, πρακτικές στρατηγικές διατροφής που μπορούν να ακολουθήσουν στην πολυάσχολη ζωή τους. Σε έναν βιολογικά ιδανικό κόσμο, κάθε σαρκοφάγο ζώο τρέφεται με ζωντανό θήραμα. Είναι σαφές ότι αυτό είναι κοινωνικά μη αποδεκτό, ηθικά αμφισβητήσιμο και μη πρακτικό. Διατίθεται ένα φάσμα «μικρότερων» εναλλακτικών λύσεων, και θα υπάρχει πάντα μια ανταλλαγή μεταξύ ευκολίας, ιδεολογίας, κόστους και πρακτικών. Το σωστό για έναν ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων μπορεί να μην λειτουργεί για έναν άλλο.

Ας μην μιλήσουμε στα «οριστικά» – δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, απλώς διαφορετικοί τρόποι βελτίωσης της διατροφής των κατοικίδιων ζώων μας σε μεγαλύτερους ή μικρότερους βαθμούς.

Βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καλωσορίζουμε κάθε κτηνιατρικό επαγγελματία από όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 2014, αντιπροσωπεύει ένα άλλο βήμα στην εξέλιξη της αναγνώρισης της διατροφής των ζώων συντροφιάς με φαγητό που, λογικά, θα είχαν προσαρμοστεί σε πάνω από χιλιετίες στην άγρια ​​φύση. Δεσμευόμαστε για επαγγελματική, υπεύθυνη επικοινωνία, εκπαίδευση και έρευνα σε όλους τους τομείς της διατροφής σε σκύλους και γάτες.

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο