ΣΚΥΛΟΣ AMSTAFF (AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER)

ΣΚΥΛΟΣ AMSTAFF (AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER)

Ο σκύλος American Staffordshire Terrier ή αλλιώς Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ, γνωστός στους θαυμαστές του ως σκύλος Amstaff, είναι ένας έξυπνος, γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος και εξαιρετικός σύντροφος. Το θάρρος του μάλιστα είναι παροιμιώδες! Ένας υπεύθυνα αναπαραγμένος και καλά κοινωνικοποιημένος σκύλος Amstaff είναι ένας πιστός και αξιόπιστος φίλος από την αρχή μέχρι το τέλος!

ΦΥΛΗ: AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ: 12-16 ΧΡΟΝΙΑ

ΥΨΟΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ: 45-48 εκ.

ΒΑΡΟΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ: 25-32 κιλά

ΥΨΟΣ ΘΗΛΥΚΟΥ: 43-45 εκ.

ΒΑΡΟΣ ΘΗΛΥΚΟΥ: 18-25 κιλά

ΟΜΑΔΑ: TERRIER

Επίπεδο αγάπης – ΥψηλόΦιλικότητα – Υψηλή
Φιλικότητα με παιδιά – ΜεσαίαΦιλικότητα με άλλα ζώα – Μεσαία
Ανάγκη για άσκηση – ΥψηλήΑνάγκη για παιχνίδι – Υψηλή
Επίπεδο ενέργειας – ΥψηλόΙκανότητα εκπαίδευσης – Υψηλή
Νοημοσύνη – ΥψηλήΤάση για γάβγισμα – Μεσαία
Τριχόπτωση – Μεσαία 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Τα Amstaff είναι γερά, μυώδη τύπου bull terrier ύψους 45 έως 48 εκ. στον ώμο. Το κεφάλι είναι φαρδύ, τα σαγόνια σαφώς καθορισμένα, τα ζυγωματικά έντονα και τα σκοτεινά, στρογγυλά μάτια ξεχωρίζουν. Η κίνηση του AmStaff είναι ευέλικτη και χαριτωμένη, με ένα ανοιξιάτικο βάδισμα που διαφημίζει την έμφυτη εμπιστοσύνη της φυλής. Το άκαμπτο, γυαλιστερό τρίχωμα έρχεται σε πολλά χρώματα και μοτίβα. Οι ιδιοκτήτες Amstaff περιγράφουν ότι τα σκυλιά τους είναι ενήμερα για τον περιβάλλον χώρο τους, αναζητούν το παιχνίδι για οτιδήποτε και είναι αξιαγάπητοι «σκύλοι προσωπικότητας» μέσα και γύρω από το σπίτι. Στα Amstaff αρέσουν οι ψυχικές και σωματικές προκλήσεις και είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμα σκυλιά. Πριν την απόκτηση ενός σκύλου American Staffordshire Terrier, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το κάνετε σωστά. Να μάθετε τις ανάγκες του και βρείτε έναν υπεύθυνο και νόμιμο εκτροφέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Το American Staffordshire Terrier είναι οικογενειακό σκυλί που λατρεύει να βρίσκεται γύρω από τους ανθρώπους. Δεν είναι ποτέ πιο χαρούμενοι από ό, τι όταν περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους, είτε κατά τη διάρκεια μιας έντονης συνόδου παιχνιδιού, ενός μεγάλου περιπάτου, είτε απλώς αγκαλιάζουν τον καναπέ. Στην πραγματικότητα, παρόλο που έχουν τη φήμη ότι είναι σκύλοι φύλαξης, είναι πιθανό να υποδεχτούν τους ξένους με πολλά γλειψίματα και στοργή. Είναι κυρίως η μυϊκή τους κατασκευή και η ανεπιθύμητη φήμη τους ως επιθετική “Pit Bulls” που εκφοβίζει τους εισβολείς και τους κρατά μακριά. Τούτου λεχθέντος, πολλοί ιδιοκτήτες του American Staffordshire Terrier ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά αυτής της φυλής είναι εξαιρετικοί κριτές του χαρακτήρα και γνωρίζουν την πρόθεση των ανθρώπων, και μπορούν να κάνουν εξαιρετικούς φύλακες για αυτόν τον λόγο. Τα American Staffordshire Terriers είναι έντονα σκυλιά που θα τραβήξουν, μασήσουν, σκάψουν και γαυγίσουν αν βαρεθούν. Ως ισχυρά, αθλητικά σκυλιά, μπορεί να είναι δύσκολο να περπατηθούν και θα τραβήξουν τον περιπατητή τους όπου κι αν πάνε, εάν τους επιτρέπεται. Χρειάζονται έναν με αυτοπεποίθηση ιδιοκτήτη που θα είναι σε θέση να τα χειριστεί με λουρί, να θέσει όρια και να τους δώσει την κατάλληλη ψυχική και σωματική διέγερση και επιβράβευση. Απαιτούν επίσης έγκαιρη κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και άλλα ζώα. Ενώ η φυλή είναι φυσικά φιλική προς τους ανθρώπους, μπορεί να είναι αντιπαραβαλλόμενη με άλλα σκυλιά όταν δεν κοινωνικοποιούνται. Τα American Staffordshire Terrier είναι έξυπνα, πρόθυμα να ευχαριστήσουν και γενικά τα πηγαίνουν καλά στην εκπαίδευση. Απολαμβάνουν να έχουν μια δουλειά να κάνουν, είτε πρόκειται για παρέα σε περπάτημα-τρέξιμο, να χρησιμοποιούν την μύτη τους, να τρέχουν σε μαθήματα ευκινησίας ή να εκτελούν σε άλλα αθλήματα σκύλων. Ένας ιδιοκτήτης που μπορεί να ανταποκριθεί στις φυσικές απαιτήσεις του American Staffordshire Terrier και να τον κρατήσει απασχολημένο και υπό έλεγχο θα έχει έναν αφοσιωμένο, στοργικό και υπάκουο σύντροφο για μια ζωή!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Πριν από πολλά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργήθηκαν αρκετές φυλές σκύλων για να υπερέχουν στα αθλήματα αίματος (κυνομαχίες). Αναμενόταν να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον, ή συγκεντρώνονταν σε αγέλες εναντίον μιας αρκούδας ή ενός ταύρου, με τους θεατές να στοιχηματίζουν στο τρομερό αποτέλεσμα… Τέτοια επαναστατικά χόμπι έχουν ευτυχώς από καιρό απαγορευτεί. Αυτά τα θλιβερά θεάματα, ωστόσο, μας άφησαν μια ευτυχισμένη κληρονομιά: Αρκετές από τις πιο αγαπημένες φυλές του σήμερα – το Bulldog, το Bull Terrier και το American Staffordshire Terrier μεταξύ τους – ξεκίνησαν ως μαχητικά σκυλιά και δολώματα σκύλων του 18ου και 19ου αιώνα.

Όσον αφορά τις φυλές τεριέ τύπου bull, όλοι μπορούν να συμφωνήσουν ότι το κοινό συστατικό στην δημιουργία τους ήταν το Μπουλντόγκ. (Σημειώστε ότι το Μπουλντόγκ πριν από 200 χρόνια ήταν ένα πολύ διαφορετικό, πιο άγριο πλάσμα από τα αξιαγάπητα του σήμερα). Το επιχείρημα ξεκινά όταν οι ειδικοί της φυλής προσπαθούν να βρουν ποιες προϋπάρχουσες φυλές τεριέ βρίσκονται στο γενετικό υπόβαθρο του AmStaff. Μερικοί υποδηλώνουν ότι τέτοιες εξαφανισμένες φυλές όπως το White English Terrier και το Black-and-Tan Terrier ήταν μέρος του γενετικού μείγματος που οδήγησε στη δημιουργία του Staffordshire Terrier, προδρόμου του AmStaff.

Όποια και αν είναι η πραγματική γενετική σύνθεση του Amstaff, είμαστε βέβαιοι ότι οι Βρετανοί της εργατικής τάξης με ενδιαφέρον για τα αθλήματα αίματος συνδύαζαν τα μυώδη σώματα και τα δυνατά σαγόνια των μπουλντόγκ παλαιού τύπου με το έμφυτο θάρρος και την «ευγένεια» των τεριέ για την δημιουργία φυλών τεριέ τύπου bull.

Μέχρι τα μέσα του 1800, to Staffordshire Terrier είχε φτάσει στην Αμερική. Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν ένα Staffordshire Terrier που ήταν μεγαλύτερο από την αγγλική έκδοση. Τελικά, το American Kennel Club αναγνώρισε τους δύο τύπους ως ξεχωριστές φυλές: το Staffordshire Bull Terrier και το American Staffordshire Terrier.

Το καλά αναπαραγμένο Amstaff του σήμερα είναι πιο ώριμος συνεργάτης από τους προγόνους του που αγωνίζονταν στους λάκκους και υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα αμερικανικό φαβορί. Αυτό προτείνεται από τα πολλά αξιοθέατα της φυλής στη δημοφιλή κουλτούρα μας: Το 1903, ένα Amstaff με την ονομασία Bud ήταν μαζί για το πρώτο αυτόματο ταξίδι στην Αμερική (το θέμα του ντοκιμαντέρ Ken Burns “Horatio’s Drive”). Ο Petey, στις παλιές ταινίες «Our Gang» της δεκαετίας του 1930, ήταν Amstaff, όπως και ο Tige, ο σκύλος στο λογότυπο Buster Brown Shoes. και το πιο διακοσμημένο αμερικανικό πολεμικό σκυλί της Αμερικής ήταν ένα Amstaff που ονομάζεται Sgt. Ο Stubby, ένα K-9 του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μερίμνησε τρεις προέδρους των ΗΠΑ μεταξύ των θαυμαστών του.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕAMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER ΚΑΙ AMERICAN PITBULL TERRIER

Οι άνθρωποι ρωτούν συχνά ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αμερικανικού τεριέ Staffordshire και ενός pit bull. Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει φυλή που ονομάζεται pit bull. Υπάρχει, ωστόσο, μια φυλή που ονομάζεται American pit bull terrier. Δεν αναγνωρίζεται από το American Kennel Club, αλλά αναγνωρίζεται από το Continental Kennel Club και το United Kennel Club. Σε γενικές γραμμές, το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ είναι σχεδόν η ίδια φυλή με το Αμερικανικό Πίτμπουλ Τεριέ. Η κύρια διαφορά είναι στην εμφάνιση και ελαφρώς στον χαρακτήρα. Συνήθως τα American Pitbull Terrier χρειάζονται ακόμα περισσότερη εκτόνωση και αντιδρούν πιο έντονα στα ερεθίσματα χωρίς αυτό να αποτελεί όμως τον κανόνα. Το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ εκτρέφεται εν μέρει για διαμόρφωση κανόνων του American Kennel Club (AKC) και συμμορφώνεται με ένα αυστηρότερο πρότυπο, ιδιαίτερα σε εύρος μεγεθών. Αντίθετα, το American Pitbull Terrier εκτρέφεται συχνότερα ως σκύλος σύντροφος και έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο μέγεθος (εύρος από 15 έως 40 κιλά) και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Το American Staffordshire Terrier τα πηγαίνει συνήθως πολύ καλά με μια υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους, είτε παρασκευάζεται στο εμπόριο είτε παρασκευάζεται στο σπίτι με την επίβλεψη και την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Κάθε δίαιτα πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του σκύλου (κουτάβι, ενήλικας ή ηλικιωμένος). Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι American Staffordshire Terrier χρειάζονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε σιτηρά, η οποία βοηθά στην πρόληψη της διάρροιας και του φουσκώματος (bloat). Λόγω της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων χρειάζεται οι τροφές που καταναλώνουν να μην έχουν συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, αυξημένο άμυλο στα οποία εμφανίζουν συχνά δυσανεξία. Έχει παρατηρηθεί πως τα πηγαίνουν καλύτερα με μία αληθινή, ποιοτική και ισορροπημένη ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη διατροφή ιδανικά σπιτική με εναλλαγές πρωτεϊνών και τα κατάλληλα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για των μετριασμό των αλλεργικών αντιδράσεων.

Μερικά σκυλιά είναι επιρρεπή σε υπερβολικό βάρος, επομένως προσέξτε την κατανάλωση θερμίδων και το επίπεδο βάρους του σκύλου σας. Οι λιχουδιές μπορεί να είναι μια σημαντική βοήθεια στην προπόνηση, αλλά η παροχή πάρα πολλών μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Μάθετε ποια ανθρώπινα τρόφιμα είναι ασφαλή για σκύλους και ποια όχι. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το βάρος ή τη διατροφή του σκύλου σας. Καθαρό, φρέσκο νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

ΑΣΚΗΣΗ – ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ AMSTAFF

Ένας αθλητικός, ενεργητικός σκύλος όπως το American Staffordshire Terrier απαιτεί πολλή άσκηση. Το να αφήσεις τον σκύλο στην αυλή όλη την ημέρα δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ωστόσο: Ναι, μπορεί να τρέξει, αλλά το Amstaff είναι ένα σκυλί με γνώμονα τον άνθρωπο, είναι δηλαδή ανθρωποκεντρικό και ευδοκιμεί όταν είναι μέλος της οικογένειας και κατ’ επέκταση ζει μαζί της. Μακροχρόνιες συνεδρίες με τον ιδιοκτήτη του αναπτύσσουν τη σωματική και ψυχολογική του υγεία. Επιπλέον, πολλά Amstaff απολαμβάνουν να συμμετέχουν σε αθλήματα σκύλων, όπως υπακοή, ευκινησία και καταδύσεις. Το Amstaff εκπαιδεύεται ακόμη και στην αναζήτηση και διάσωση και μάλιστα υπερέχει σε αυτό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ AMSTAFF

Συνιστώνται μαθήματα πρώιμης κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης κουταβιών για όλες τις φυλές, αλλά δεδομένης της ισχυρής θέλησης, της σωματικής δύναμης και της ευφορίας του Amstaff, είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η ευφυΐα και η επιθυμία της φυλής κάνουν την εκπαίδευση μια διασκεδαστική και εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές, όπως το μάσημα αντικειμένων και το σκάψιμο, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιθετικότητα των σκύλων μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά American Staffordshire Terrier. Ένα Amstaff δεν πρέπει ποτέ να μείνει μόνο του με άλλα σκυλιά.

Συνολικά, το American Staffordshire Terrier είναι βαθιά στοργικό, έντονα φιλικό και χαρούμενο ενεργητικό. Η φυλή μπορεί να γίνει αγαπητός σύντροφος για πολλούς τύπους ενεργών νοικοκυριών. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το Amstaff έχει μια ισχυρή κίνηση θηραμάτων και μια ιστορία μάχης για σκύλους, οπότε θα πρέπει να επιβλέπεται και να εισάγεται προσεκτικά όταν συναντάτε άλλα ζώα και μικρά παιδιά. Mε την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, η φυλή μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά με τα παιδιά και ακόμη και άλλα κατοικίδια ζώα.

ΥΓΕΙΑ ΣΚΥΛΩΝ AMSTAFF

Το Amstaff είναι μια ισχυρή, υγιής φυλή και ένας υπεύθυνος κτηνοτρόφος θα εξετάσει το αναπαραγωγικό απόθεμα για αυτές τις καταστάσεις υγείας, όπως δυσπλασία ισχίου, καρδιακές παθήσεις και αλλεργίες (ατοπική δερματίτιδα) στο δέρμα και το τρίχωμα. Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα γενετικό τεστ για την αταξία της παρεγκεφαλίδας, η οποία προκαλεί προοδευτική μείωση του συντονισμού των μυών, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ ηλικιών 3 και 5 ετών. τώρα, αναγνωρίζοντας τα σκυλιά με τη μετάλλαξη, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αποφύγουν την αναπαραγωγή τους στις γραμμές του αίματος τους. Όπως με όλες τις φυλές, τα αυτιά πρέπει να ελέγχονται τακτικά και τα δόντια του σκύλου να βουρτσίζονται συχνά.

Προτεινόμενες δοκιμές υγείας από το National Breed Club:

  • Αξιολόγηση ισχίου
  • Καρδιακή εξέταση
  • Αξιολόγηση του θυρεοειδούς
  • Δοκιμή DNA NCL
  • Οφθαλμολογική αξιολόγηση

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΚΥΛΩΝ AMSTAFF

Η φροντίδα του κοντού, άκαμπτου τριχώματος του American Staffordshire Terrier είναι εξαιρετικά εύκολη. Ένα γρήγορο χτένισμα με μια μαλακή βούρτσα τριχών κάθε εβδομάδα είναι συνήθως αρκετή για την απομάκρυνση τυχόν βρωμιάς ή άλλων ξένων υλών. Επιπλέον, ένα καλό βούρτσισμα διανέμει λάδια δέρματος σε ολόκληρο το παλτό για να το διατηρήσει υγιές. Εάν ένα Amstaff μπλέξει σε κάτι ιδιαίτερα ακατάστατο, πιθανότατα θα χρειαστεί μπάνιο. Διαφορετικά, το μπάνιο μπορεί να περιμένει έως ότου αναπτύξει μια «σκυλίσια» μυρωδιά. Όπως με όλες τις φυλές, τα νύχια του Amstaff πρέπει να τακτοποιούνται τακτικά, καθώς τα υπερβολικά μακριά νύχια μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλούν προβλήματα στο σκυλί ενώ περπατάει και τρέχει.

Πηγές:

www.akc.org

www.dogtime.com

www.thesprucepets.com

Μοιράσου το άρθρο