ΚΟΚΑΛΑ “ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ” ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ!

ΚΟΚΑΛΑ “ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ” ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ!

Κόκαλα ασβεστίου για σκύλους, συμπαγή κόκαλα για σκύλους, «φυσικός» κόμπος κόκαλο, πουράκια ασβεστίου για σκύλους, στικς με κοτόπουλο για σκύλους, rawhide είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία πωλούνται κατά κόρον σε παγκόσμιο επίπεδο οι συγκεκριμένες «λιχουδιές μασήματος» για σκύλους. Οι περισσότεροι από εσάς τις γνωρίζετε ή/και τις έχετε αγοράσει.

Πως γίνεται όμως μία από τις πιο διαδεδομένες «λιχουδιές μασήματος» στον πλανήτη να είναι τόσο επεξεργασμένη και επικίνδυνη για τα κατοικίδια ζώα σας; Απίστευτο έτσι?  

Τα συγκεκριμένα «κόκαλα ασβεστίου» για σκύλους αποκαλούνται έτσι επειδή το σχήμα τους μοιάζει με κόκαλα… είναι παρασκευασμένα από υπερεπεξεργασμένο δέρμα ζώων, συνήθως βοδινών, δεν περιέχουν ΚΑΘΟΛΟΥ ασβέστιο, έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενισχυτικά γεύσης, αρώματα και όσα είναι τυλιγμένα με “κοτόπουλο” στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιέχουν πραγματικό κοτόπουλο, αλλά κάτι με παρόμοια γεύση, με γλυκερίνη και με άρωμα αμφιβόλου μάλιστα προέλευσης…

Στο διαδίκτυο δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά με σκύλους που χρειάζονται μέχρι και χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης μετά την κατανάλωση αυτού του «ακατέργαστου» δέρματος ζώου το οποίο συχνά μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα του ζώου.

Για να καταλάβετε γιατί αυτές οι λιχουδιές είναι επικίνδυνες για το κατοικίδιό σας αρκεί να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται! Αρκετοί από εσάς λογικά πιστεύετε πως αυτή η λιχουδιά μασήματος για σκύλους προέρχεται από αποξηραμένο κρέας. Όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

Αυτό το κομμάτι «ακατέργαστου» δέρματος δεν είναι το υποπροϊόν της βιομηχανίας βοδινού κρέατος ούτε είναι κατασκευασμένο από αφυδατωμένο κρέας. Αντίθετα, το «ακατέργαστο» αυτό δέρμα είναι το υποπροϊόν της “βιομηχανίας δέρματος”, έτσι θεωρητικά πρόκειται για δερμάτινη λιχουδιά μασήματος.

Το «κόκαλο ασβεστίου» είναι ουσιαστικά ένα υπερεπεξεργασμένο κομμάτι δέρματος το οποίο έχει φτιαχτεί σε σχήμα κόκαλου λευκού χρώματος ώστε να μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές οι οποίοι το αγοράζουν ως κόκαλο ασβεστίου… Ακούγεται φοβερό έτσι? Και ακόμα δεν γνωρίζετε την ακριβής διαδικασία παρασκευής του…

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ «ΚΟΚΑΛΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ»

«Η παραγωγή ακατέργαστου δέρματος ξεκινά με την διάσπαση ενός ζωικού δέρματος, συνήθως από βοοειδή. Το πάνω στρώμα του δέρματος μετατρέπεται σε δερμάτινα προϊόντα, ενώ το εσωτερικό μέρος, στην «ακατέργαστη» του κατάσταση, πηγαίνει στα σκυλιά.» TheBark.com

Πώς λοιπόν αυτό το δέρμα, το οποίο είναι βολικά τυλιγμένο σε όμορφα σχήματα, στην πραγματικότητα παίρνει την μορφή των λιχουδιών μασουλήματος («κόκαλα ασβεστίου»);

ΒΗΜΑ 1: ΣΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ

Κανονικά, τα δέρματα βοοειδών αποστέλλονται από τα σφαγεία στα βυρσοδεψεία για επεξεργασία. Αυτά τα δέρματα υποβάλλονται στη συνέχεια σε επεξεργασία με ένα χημικό λουτρό για να βοηθήσουν στη «διατήρηση» του προϊόντος κατά τη μεταφορά, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση.

(Όχι, κανείς δεν θέλει να αγοράσει ένα μαύρο, χαλασμένο «ακατέργαστο» κομμάτι δέρματος…)

Μόλις βρεθούν στο βυρσοδεψείο: οι δορές εμποτίζονται και υφίστανται επεξεργασία είτε με διάλυμα τέφρας είτε με πολύ τοξική συνταγή θειούχου νατρίου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει την απογύμνωση των τριχών και των λιπών που ίσως να συνδέονται με τα δικά τους δέρματα.

(Όχι, κανείς δεν θέλει να δει ένα τριχωτό κομμάτι δέρματος…)

Στη συνέχεια, σε αυτό το ένδοξο ταξίδι, αυτά τα δέρματα επεξεργάζονται με χημικά που βοηθούν να “φουσκώσει” το δέρμα, καθιστώντας το ευκολότερο να χωριστεί σε στρώματα.

Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος χρησιμοποιείται για αγαθά όπως καθίσματα αυτοκινήτου, ρούχα, παπούτσια, πορτοφόλια, κλπ. Αλλά, είναι το εσωτερικό στρώμα που απαιτείται για να γίνει το «ακατέργαστο» δέρμα. (Ω και άλλα πράγματα όπως ζελατίνη, καλλυντικά και κόλλα επίσης!)

ΒΗΜΑ 2: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Τώρα που έχουμε την εσωτερική στρώση του δέρματος, ήρθε η ώρα να πάμε στο στάδιο μετά την βυρσοδεψία! Τα δέρματα πλένονται και λευκαίνονται χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και/ή λευκαντικού (χλωρίνης). Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αφαιρεθεί η μυρωδιά του σάπιου ή των σκουπιδιών από το δέρμα.

(Η έρευνα δείχνει επίσης ότι και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να χρησιμοποιούνται εδώ για να βοηθήσουν τη διαδικασία λεύκανσης εάν η χλωρίνη δεν είναι αρκετά ισχυρή.)

ΒΗΜΑ 3: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξετε αυτά τα λευκασμένα φύλλα αυτού του “δερματικού υποπροϊόντος” λαχταριστά! Έτσι, εδώ έρχεται η διαδικασία καλλιτεχνικής ζωγραφικής.

“Προϊόντα με βάση, καπνιστά και διακοσμητικά χρώματα μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος (ή οσμής) κάτω από την επίστρωση (συχνά τεχνητών) χρωμάτων και γεύσεων. Μπορούν ακόμη να βαφτούν με επικάλυψη οξειδίου του τιτανίου για να γίνουν λευκά και όμορφα στα ράφια των καταστημάτων κατοικίδιων ζώων. “www.whole-dog-journal.com”

“… το δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού αποκαλύπτει ένα τοξικό παρασκεύασμα που περιέχει το καρκινογόνο FD & C Red 40, μαζί με συντηρητικά όπως το βενζοϊκό νάτριο. Αλλά η παρακολούθηση των επιπτώσεων της χημικής έκθεσης είναι σχεδόν αδύνατη όταν πρόκειται για αργή δηλητηρίαση με χαμηλές δόσεις. “- thebark.com

Εντάξει, τώρα που αυτά τα δέρματα έχουν ζωγραφιστεί, ήρθε η ώρα για την τελική διαδικασία.

ΒΗΜΑ 4: ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Όταν ελέγχονται: Μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος, άλατα χρωμίου, φορμαλδεΰδη και άλλες τοξικές χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί σε ακατέργαστα δέρματα.

Έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος κόλλας!

Τέλος, ήρθε η ώρα να συσκευάσετε και να επισυνάψετε όλες τις λαμπρές ετικέτες μάρκετινγκ στο προϊόν.

Ελέγξτε την εκτυπωμένη προειδοποίηση που συνοδεύει μερικά από αυτά τα «ακατέργαστα» δέρματα:

Πνίξιμο ή μπλοκάρισμα. Αν το σκυλί σας καταπιεί μεγάλα κομμάτια «ακατέργαστου» δέρματος, αυτό μπορεί να κολλήσει στον οισοφάγο ή σε άλλα μέρη του πεπτικού σωλήνα. Μερικές φορές χρειάζεται κοιλιακή χειρουργική για να τα αφαιρέσετε από το στομάχι ή το έντερο. Εάν δεν επιλυθεί, ένα μπλοκάρισμα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

(Ω, πόσο υπέροχο …)

Και να το! Τώρα είναι έτοιμο να μεταφερθεί για να αποθηκευτεί στα ράφια όπου μπορεί να αγοραστεί από τους καταναλωτές για τους αγαπημένους μας συντρόφους ζώων…

Διαβάστε ΕΔΩ άλλο ένα σπουδαίο άρθρο μας που σας βοηθάει να κατανοήσετε ποιες λιχουδιές είναι πραγματικά φυσικές και υγιεινές και ποιες πρέπει να αποφεύγετε για το καλό του κατοικίδιού σας!

Πώς νιώθουν οι προληπτικοί και ολιστικοί κτηνίατροι για αυτά;

Εδώ είναι η τοποθέτηση της παγκοσμίου φήμης προληπτικής και ολιστικής κτηνιάτρου Dr Karen Becker για το θέμα:

“Το όνομα “ακατέργαστο δέρμα” (rawhide) είναι τεχνικά λανθασμένο. Ένα πιο ακριβές όνομα είναι το επεξεργασμένο δέρμα, επειδή το δέρμα ΔΕΝ είναι ακατέργαστο. Αλλά ο όρος “ακατέργαστο δέρμα” έχει παραμείνει για εμπορικούς λόγους…

Οι «λιχουδιές» αυτές ξεκινούν σκληρές, αλλά καθώς το σκυλί σας τις μασάει γίνονται μαλακότερες και τελικά μπορεί να ξεκολλήσει τους κόμπους σε κάθε άκρο και μασώντας το παίρνει τη συνοχή ενός γλοιώδους κομματιού από καραμέλα ή τσίχλα. Και μέχρι τότε το σκυλί σας δεν μπορεί να σταματήσει να το κάνει – γίνεται σχεδόν εθιστικό!

Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει πλέον κανένα οδοντικό όφελος μασώντας το επειδή έχει μετατραπεί σε μαλακό και γλοιώδες και στην πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε κίνδυνο πνιγμού και εντερικής φραγής. “

Υ.Γ. Είστε έτοιμοι να μείνετε με το στόμα ακόμα πιο ανοιχτό;

Μια έρευνα της Humane Society International ανέφερε στην έκθεσή τους: “Σε μια ιδιαίτερα έντονη συστροφή, τα δέρματα σκύλων που έχουν σφαγιαστεί βίαια στην Ταϊλάνδη αναμειγνύονται με άλλα κομμάτια δέρματος για να παράγουν «ακατέργαστες» λιχουδιές μασήματος για σκύλους. Οι κατασκευαστές δήλωσαν στους ερευνητές ότι αυτά τα παιχνίδια μάσησης εξάγονται και πωλούνται τακτικά σε καταστήματα των Η.Π.Α. “- dogingtonpost.com, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πηγές:

Rodney Habib – Planet Paws (Pet Nutrition Blogger)

https://www.dogsnaturallymagazine.com/rawhide-dangerous-for-dogs/

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο