ΠΥΟΔΕΡΜΑ, ΠΥΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ!

ΠΥΟΔΕΡΜΑ, ΠΥΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ!

Πυόδερμα σκύλου, πυώδης δερματίτιδα σκύλου, κοινώς γνωστή και ως βακτηριακή δερματική λοίμωξη σκύλου! Συμπτώματα, αιτίες, πρόγνωση, θεραπεία και διάγνωση!

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τοπικές, πολυεστιακές ή γενικευμένες περιοχές με άτριχα σημεία, σπυράκια, κόκκινα εξανθήματα και κρούστες εμφανίζονται συχνότερα με ένα επιφανειακό βακτηριακό πυόδερμα.

Σημάδια & συμπτώματα

Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα μπορεί να έχουν εμφάνιση που τρώει σκώρος ή μικρές τούφες μαλλιών όρθιες. Τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα μπορεί να κρύψουν τις δερματικές βλάβες και να έχουν απλώς ένα θαμπό παλτό και απολέπιση, αλλά όταν το τρίχωμα περικοπεί, είναι εμφανείς οι υποκείμενες κρούστες ή εξανθήματα. Σε ορισμένα σκυλιά, η βακτηριακή λοίμωξη διεισδύει βαθύτερα και μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πυκνό, φλεγμονώδες δέρμα με αποστραγγιστικές οδούς ή έλκη και πύον ή αιματηρή απόρριψη. Τα σκυλιά με βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις μπορεί να έχουν φαγούρα που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟΝ!

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΣΚΥΛΟΥ ΣΤΟ ESHOP ΜΑΣ! ΑΥΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ!

Αιτίες και μετάδοση

Οι κοινές υποκείμενες αιτίες για βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν τραύμα, αλλεργίες (ψύλλοι, γύρη, τροφή), παρασιτική προσβολή, ορμονικές διαταραχές όπως υποθυρεοειδισμό ή νόσο του Cushing, αυτοάνοσες ασθένειες ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Επηρεασμένα ζώα

Οι βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν έναν σκύλο οποιασδήποτε φυλής, ηλικίας ή φύλου, ωστόσο σκύλοι με υποκείμενες καταστάσεις όπως αλλεργίες, παράσιτα ή ορμονικές ασθένειες επηρεάζονται συχνότερα. Οι γάτες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις, συνήθως αποστήματα.

Επιπλοκές & Πρόγνωση

Η πρόγνωση για μια επιπλοκή επιφανειακής βακτηριακής λοίμωξης του δέρματος είναι καλή, καθώς η λοίμωξη εξαλείφεται με θεραπεία 2-3 εβδομάδων με χρήση αντιβιοτικών από το στόμα. Η πρόγνωση για βαθύτερες λοιμώξεις είναι καλό να φυλάσσεται ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης και μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά από το στόμα για 1-3 μήνες. Η πρόγνωση για επαναλαμβανόμενες δερματικές λοιμώξεις ποικίλλει επίσης ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και ορισμένα ζώα δεν θεραπεύονται, αλλά ελέγχονται με διαλείπουσα θεραπεία με αντιβιοτικά ή/και τοπικά αντιβακτηριακά φάρμακα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος είναι συνήθως 2-3 εβδομάδες από του στόματος αντιβιοτικά. Οι βαθύτερες δερματικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά για 1-3 μήνες. Τα τοπικά αντιβακτηριακά σαμπουάν, κρέμες ή σπρέι μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες συμπληρωματικές θεραπείες και μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως η μόνη θεραπεία σε πολύ ήπιες ή εντοπισμένες μολύνσεις. Σε ζώα με υποτροπιάζουσες ή βαθιές λοιμώξεις του δέρματος, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.

Διάγνωση

Η διάγνωση βακτηριακής δερματικής λοίμωξης βασίζεται σε συμπτώματα, κλινική εμφάνιση και αποκλείοντας τις άλλες αιτίες παρόμοιων βλαβών του δέρματος, όπως ακάρεα δεμοδήκωσης ή μυκητιασική μόλυνση. Συνήθως πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ξύσμα δέρματος και μικροσκοπική ανάλυση για ακάρεα και βακτήρια, και μπορεί επίσης να συνιστάται καλλιέργεια μυκήτων. Περιστασιακά, βιοψίες δέρματος ή καλλιέργειες λαμβάνονται σε περιπτώσεις που είναι χρόνιες ή δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Επιπλέον, σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις βακτηριακών δερματικών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και μπορεί να απαιτηθούν διαγνωστικά όπως αλλεργικές δοκιμές, δοκιμή υποαλλεργικής δίαιτας ή εξέταση αίματος για ορμονικές ασθένειες.

Πηγή: https://animalallergycolorado.com/animal-disease-index/pyoderma

 

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο