ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΜΕΣ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ!

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΜΕΣ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ!

Μια πρόσφατη διεθνής έρευνα για σχεδόν 17.000 νοικοκυριά που ταΐζουν τα κατοικίδια τους με ωμές (έτοιμες ή σπιτικές) BARF και μαγειρεμένες τροφές δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών δεν θεωρούν το τάισμα και την προετοιμασία των ωμών τροφών κατοικίδιων ζώων σημαντική πηγή μολύνσεων.

Το 99,6% των ερωτηθέντων νοικοκυριών δεν ανέφεραν ούτε ένα περιστατικό μόλυνσης από ωμές BARF τροφές για κατοικίδια για χρονικές περιόδους που κυμαίνονται από αρκετές εβδομάδες έως και 65 χρόνια!

Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το να προσφέρουν στους συντρόφους τους μια υγιεινή, φυσική διατροφή ήταν το πρωταρχικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να ξεκινήσουν να δίνουν στους σκύλους και τις γάτες τους ποιοτικές και ισορροπημένες σπιτικές BARF τροφές.

Με βάση τον αριθμό των ανακλήσεων εδώ και πολλά χρόνια, η ξηρή τροφή για κατοικίδια πρέπει να συνοδεύεται από μια προειδοποίηση για το ρίσκο και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις επεξεργασμένες τροφές (κροκέτες)!

«Από την καταξιωμένη ολιστική κτηνίατρο Dr Karen Becker»

Τα αποτελέσματα μιας εκτεταμένης διεθνούς έρευνας σχετικά με την ασφάλεια των ωμών BARF τροφών για κατοικίδια δείχνουν ότι οι γονείς των κατοικίδιων ζώων είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για τους λεγόμενους κινδύνους που συνδέονται με την ωμή BARF διατροφή από την πλειοψηφία των κτηνιάτρων και άλλων αυτο-περιγραφόμενων ειδικών για τη διατροφή κατοικίδιων ζώων.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, η έρευνα που διενήργησε η φίλη μου και η συνάδελφός μου Dr Johanna Anturaniemi στη σχολή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι:

“… Υποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν θεωρούν ότι το ωμό BARF φαγητό [ορίζεται ως κρέας, εσωτερικά όργανα, οστά και χόνδρους που τροφοδοτούνται σε κατοικίδια άψητα] αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης στο νοικοκυριό τους. Στην έρευνα, με στόχο τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα ωμά τρόφιμα ήταν αιτία μόλυνσης μόνο σε τρία νοικοκυριά. “

Οι τακτικοί επισκέπτες στην ιστοσελίδα που επιμελείται η Dr Becker γνωρίζουν ότι η ασφάλεια της σίτισης ωμών BARF τροφών σε κατοικίδια ζώα είναι ένα θέμα με έντονη συζήτηση γεμάτο παραπληροφόρηση και φόβο, αλλά καθώς οι ερευνητές κάνουν σαφές, δεν έχουν υπάρξει μεγάλες επιδημίες μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων που προκαλούνται από ακατέργαστη ωμή BARF τροφή για κατοικίδια (σε αντίθεση με τα κρούσματα που προκαλούνται από μολυσμένες υπερ-επεξεργασμένες ξηρές τροφές για κατοικίδια).

Το 99,6% των νοικοκυριών που ταΐζουν ωμές BARF τροφές δεν ανάφεραν μόλυνση!

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα περιελάμβαναν 16,745 νοικοκυριά από 81 διαφορετικές χώρες. Οι χρονικές περίοδοι για τη σίτιση ωμών BARF τροφών για κατοικίδια κυμαίνονταν από αρκετές εβδομάδες έως 65 έτη, με 5,5 χρόνια ως μέση τιμή.

Μόνο 39 από αυτά τα 16.745 νοικοκυριά ανέφεραν μόλυνση από ακατέργαστες ωμές BARF τροφΈς για κατοικίδια και μπόρεσαν να ονομάσουν τα παθογόνα, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία ήταν campylobacteria και salmonella, ακολουθούμενο από E. coli, clostridium, toxoplasma και μία μόλυνση από yersinia.

Η μέση ηλικία μεταξύ των μολυσμένων ατόμων ήταν 40 χρόνια. Σε 4 από τα 39 νοικοκυριά, τα μολυσμένα άτομα ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών. Σε 2 νοικοκυριά οι μολυσμένοι ήταν ανοσοκατεσταλμένοι (καρκίνος και νόσος του Crohn). Ωστόσο, το 25% των 39 νοικοκυριών είχαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών και το 15% είχε άτομα με ανοσοκατεσταλμένους.

24 επιπλέον νοικοκυριά ανέφεραν μόλυνση, αλλά δεν μπόρεσαν να ονομάσουν το παθογόνο. Κατώτατη γραμμή: το 99,6% των 16.745 νοικοκυριών που τάιζαν τα κατοικίδιά τους με ωμές BARF τροφές δεν ανέφεραν κανένα περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα υπήρχαν λιγότερες λοιμώξεις σε νοικοκυριά που τάιζαν με περισσότερο από 50% ωμές BARF τροφές για κατοικίδια ζώα και επιπλέον, η σίτιση ωμού σολομού ή γαλοπούλας συσχετίστηκε με μικρότερο αριθμό λοιμώξεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια θετική συσχέτιση με τη μόλυνση βρέθηκε μόνο σε σχέση με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών που ζουν στο νοικοκυριό, παρόλο που τα περισσότερα από τα μολυσμένα άτομα (90%) ήταν ενήλικες. Αυτό εγείρει ένα ερώτημα εάν τα παιδιά μολύνθηκαν πραγματικά με άλλα μέσα από την ωμή BARF τροφή κατοικίδιων ζώων, όπως να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ή να επισκέπτονται εγκαταστάσεις φύλαξης παιδιών ή άλλους δημόσιους χώρους. Από το δελτίο τύπου (έμφαση στο δικό μου):

“Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ρόλος άλλων παραγόντων στις λοιμώξεις δεν μπορεί να εκτιμηθεί λεπτομερέστερα εντός των ορίων αυτής της μελέτης. Αντίθετα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Στην άλλη πλευρά, αναφορές για εκδήλωση παθογόνων που σχετίζονται με επεξεργασμένες ξηρές τροφές και λιχουδιές έγιναν από διάφορα σημεία του κόσμου!

Στην πραγματικότητα, η ερευνητική ομάδα του Dogrisk σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια συγκριτική μελέτη παρακολούθησης όπου οι μολύνσεις που μεταδίδονται από τροφές για κατοικίδια ζώα πρέπει να διερευνηθούν σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τόσο ωμές BARF τροφές όσο και ξηρά τροφή. “

Γιατί οι γονείς κατοικίδιων ζώων αποφασίζουν να τα ταΐσουν με σπιτικές ωμές BARF και μαγειρεμένες τροφές

Το 2019, μια ομάδα ερευνητών πανεπιστημίων στην Ιταλία διεξήγαγε μια μελέτη “για να κατανοήσει καλύτερα τα κίνητρα και τις συνήθειες των ιδιοκτητών που αποφάσισαν να ταΐσουν τα σκυλιά τους ωμές BARF και μαγειρεμένες τροφές” (ωμές με βάση το κρέας, σε αυτήν την περίπτωση, σπιτικές). Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Veterinary Research.

Για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα για 218 ιδιοκτήτες σκύλων, εκ των οποίων 62 (ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός) φέρεται να ζούσαν με κάποιον με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από τους 218 ερωτηθέντες της έρευνας, το 94% είχε εμπειρία με εμπορικές ξηρές τροφές για σκύλους και σχεδόν το 80% είχε σταματήσει εντελώς να ταΐζει τις κροκέτες στους σκύλους τους , για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Έλλειψη προέλευσης συστατικών, ποιότητας και άλλων δεδομένων – 78%
 2. Συμπερίληψη προσθέτων – 46%
 3. Παρουσία υδατανθράκων – 17%

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι η προσφορά στο σκυλί τους μιας υγιεινής, φυσικής διατροφής ήταν το κύριο κίνητρό τους για τη σίτιση σπιτικών ωμών BARF και μαγειρεμένων τροφών για σκύλους και το 94% πιστεύει ότι τα ωμά κρέατα για σκύλους είναι ασφαλή. Ανέφεραν επίσης ότι η σίτιση των σκύλων τους με ποιοτικές και ισορροπημένες σπιτικές ωμές BARF και μαγειρεμένες τροφές έκανε το τρίχωμα των σκύλων τους πιο λαμπερό, τα δόντια τους καθαρότερα και επίσης οδήγησε σε αυξημένη μυϊκή μάζα και ιδανικό βάρος.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, αυτά τα αποτελέσματα σε σκύλους που έχουν αλλάξει από εξαιρετικά επεξεργασμένη ξηρά τροφή σε ποιοτική ωμή BARF ή μαγειρεμένη διατροφή είναι εξαιρετικά συνηθισμένο και πραγματικά γρατζουνίζει την επιφάνεια των θετικών αλλαγών που βλέπουν οι γονείς των ζώων στην υγεία των σκύλων τους, τη συνολική ζωτικότητα, ακόμη και τη συμπεριφορά τους μετά την μετάβαση σε αληθινές και εξαιρετικά θρεπτικές σπιτικές ωμές BARF τροφές!

Οι κροκέτες και όχι οι ωμές BARF τροφές για κατοικίδια, πρέπει να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για την υγεία!

Οι Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στα εξής με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν:

“Όπως αποκαλύπτεται από αυτήν τη μελέτη, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η σίτιση των ωμών BARF τροφών τόσο για την υγεία των ζώων όσο και για τον άνθρωπο και συχνά βασίζονται σε αμφισβητήσιμες πηγές για συμβουλές σχετικά με τη διατροφή των κατοικίδιων. Οι ιδιοκτήτες βλέπουν τις ωμές BARF τροφές ως μια πιο φυσική και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην εμπορική ξηρά τροφή κατοικίδιων ζώων, ακόμη και αν τα πραγματικά οφέλη παραμένουν αναπόδεικτα.”

Αυτό το συμπέρασμα είναι τόσο χαρακτηριστικό της θέσης των ατόμων και των οργανισμών με έννομο συμφέρον στην προώθηση και / ή την πώληση υπερ-επεξεργασμένων ξηρών τροφών για κατοικίδια. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν κοιτάζετε τον όγκο (σε λίβρες) τροφών για κατοικίδια που θυμούνται για πιθανούς κινδύνους παθογόνων, οι προειδοποιήσεις θα πρέπει να εκδίδονται για αυτούς που ταΐζουν κροκέτες, όχι ωμές BARF τροφές, όπως επισημαίνεται από τις εκθέσεις επιβολής της FDA:

Τύποι τροφών για κατοικίδια που ανακαλέστηκαν λόγω ύπαρξης παθογόνων βακτηρίων για τα έτη 2012 έως 2019 (επίσημα δεδομένα από FDA):

 • Κροκέτες 149.948.840 λίβρες
 • Έτοιμες ωμές BARF τροφές 1.986.035 λίβρες
 • Λιχουδιές 1.781.429 λίβρες
 • Άλλες τροφές 101.804 λίβρες

*1 λίβρα = 0,45 κιλά

Κορυφαίες αιτίες ανάκλησης εμπορικών τροφών για κατοικίδια για τα έτη από 2012 έως 2019 (επίσημα δεδομένα από FDA):

 • Salmonella, Listeria, E-coli 154.064.611 λίβρες
 • Αυξημένη βιταμίνη D 1.237.471 λίβρες
 • Μη εγκεκριμένα αντιβιοτικά 2.675.663 λίβρες
 • Πεντοβαρβιτάλη (φαρμακευτική ουσία) 91.535.030 λίβρες

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο (στα Αγγλικά) με τα επίσημα στατιστικά ανακλήσεων εμπορικών τροφών για κατοικίδια στον παρακάτω σύνδεσμο:

THE TRUTH ABOUT PET FOOD

Διαπιστώνετε λοιπόν πως η συντριπτική πλειονότητα των τροφών για ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί με δυνητικά παθογόνα βακτήρια τα τελευταία χρόνια ήταν μακράν οι κροκέτες. Στατιστικά μιλώντας, υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης των ανοσοκατασταλμένων μελών της οικογένειάς σας με τη μέση τσάντα με ξηρά τροφή του σκύλου από την σίτιση με ποιοτικό κρέας κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Και εάν θέλετε να παρέχετε στον σκύλο σας μια βιολογικά κατάλληλη ωμή BARF διατροφή χωρίς κανέναν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τον χειρισμό του ωμού κρέατος, πολλοί ξένοι κατασκευαστές ωμών BARF τροφών προσφέρουν στείρες (παστεριωμένες υψηλής πίεσης ή HPP) ωμές BARF τροφές. Το παστεριωμένο ωμό φαγητό θεωρείται απαλλαγμένο από βακτήρια, κάτι που δεν μπορεί να υπερηφανεύεται κανένα άλλο εμπορικό σήμα.

Δεν πιστεύω βέβαια ότι τα τρόφιμα πρέπει να είναι αποστειρωμένα, αλλά το θέμα είναι ότι το τμήμα των φρέσκων τροφών της βιομηχανίας τροφίμων κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για τον έλεγχο των παθογόνων στα ωμά τρόφιμα, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα για τον τομέα των ξηρών τροφών.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να μαγειρεύετε ελαφρώς τα ωμά τρόφιμα ή να αγοράζετε έτοιμες μαγειρευτές τροφές για σκύλους, ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενους παθογόνους οργανισμούς. Αυτό όμως είναι κάτι που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο!

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι γονείς κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν πώς να χειρίζονται με ασφάλεια τις ωμές τροφές

Για να υποστηρίξουν τη δήλωσή τους ότι “οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η τροφοδοσία των BARF τροφών”, οι συγγραφείς της ιταλικής μελέτης προσφέρουν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

 • Το 94% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως οι ωμές BARF τροφές είναι ασφαλείς για τα κατοικίδιά τους
 • Το 5% δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα
 • Το 38% είπε ότι είναι πιθανό αλλά δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία
 • Το 13% δήλωσε ότι οι σκύλοι μπορεί να νοσήσουν
 • Το 45% ανέφερε κυρίως διάρροια, δυσκοιλιότητα και εμετό σκύλου
 • Το 1% αναγνώρισε την πιθανότητα κινδύνων για την υγεία
 • Το 65% δήλωσε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να αρρωσταίνουν καταναλώνοντας ωμές BARF τροφές
 • Το 5% δεν είχε ακούσει ποτέ για την πιθανότητα ασθένειας
 • Το 55% δεν παρατήρησε ποτέ παρενέργειες από την κατανάλωση ωμών BARF τροφών

Δεν παίρνω από αυτούς τους αριθμούς γιατί οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ερωτηθέντες ιδιοκτήτες σκύλων “αγνοούν” τους κινδύνους που συνδέονται με τη σίτιση ωμού κρέατος… Με εξαίρεση το 5% που δεν είχε ακούσει ποτέ για την πιθανότητα ασθένειας, αυτές οι απαντήσεις φαίνεται ότι προέρχονται από μέσους ενήλικες γονείς κατοικίδιων ζώων που γνωρίζουν πώς να χειρίζονται με ασφάλεια το ωμό κρέας. Κατά τον προσδιορισμό των κινδύνων που ανησυχούν τόσο τους ερευνητές, δηλώνουν:

“Η εξάπλωση των ζωονοσογόνων βακτηριακών παθογόνων παραγόντων είτε από μολυσμένα ωμά κρέατα είτε από τα περιττώματα των κατοικίδιων που τρέφονται με ωμές BARF τροφές έχει αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα και συνεπώς θέτει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που χειρίζονται ωμά κρέατα κατά την προετοιμασία της διατροφής ή απλώς ζουν σε επαφή με ζώα που καταναλώνουν ωμές BARF τροφές. “

Το μολυσμένο ωμό κρέας και τα περιττώματα του σκύλου μπορούν πράγματι να περιέχουν βακτηριακά παθογόνα, αλλά δεν είναι αυτό που όσοι ταΐζουν ωμές BARF τροφές – συμπεριλαμβανομένων, είμαι βέβαιος, εκείνων που ερωτήθηκαν για τη μελέτη – προσφέρουν στους σκύλους τους. Ούτε κάποιος ενήλικας μέσης νοημοσύνης έρχεται σε επαφή με μολυσμένο κρέας ή περιττώματα σκύλου χωρίς να λαμβάνει κοινές προφυλάξεις υγιεινής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε κρέας το χειρίζονται ωμό πριν το μαγειρέψουν ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους. Έχει νόημα ότι ξαφνικά δεν είναι σε θέση να χειριστούν με ασφάλεια το ωμό κρέας για γεύματα σκύλου;

Επιπλέον, η ξηρή τροφή για κατοικίδια έχει προκαλέσει τεκμηριωμένα κρούσματα λοιμώξεων από σαλμονέλα σε παιδιά, με λίγα σχόλια από τη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια ή τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη σίτιση αυτού του εξαιρετικά επεξεργασμένου, δυνητικά επικίνδυνου, αφύσικου τροφίμου για τα γούνινα τετράποδα μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.

Βέλτιστη διατροφή για σκύλους και γάτες

Η πρώτη μου επιλογή για την καλύτερη διατροφή για σκύλους και γάτες είναι μια ισορροπημένη, φρέσκια σπιτική διατροφή που ταΐζεται ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη. Δεν μπορώ παράλληλα να μην τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείτε εικασίες κατά την προετοιμασία των γευμάτων του κατοικίδιου στο σπίτι σας.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως ακολουθείτε θρεπτικά ισορροπημένες συνταγές και εναλλαγές θρεπτικών συστατικών, η παραγωγή της δικής σας τροφής για κατοικίδια παρέχει σιγουριά επειδή γίνεται πιο δύσκολο να βρείτε εταιρείες δεοντολογίας με τροφές για κατοικίδια που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα ή ακόμη και εγχώρια συστατικά. Με το σπιτικό φαγητό, έχετε τον πλήρη έλεγχο κάθε συστατικού που πηγαίνει στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας.

Η σίτιση φρέσκου φαγητού διατηρεί επίσης όλα τα ένζυμα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που συνήθως καταστρέφονται κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επεξεργασίας των ξηρών τροφών για κατοικίδια όπου αναγκαστικά χρησιμοποιούν συνθετικές βιταμίνες. Το σπιτικό φαγητό σας δίνει την ευελιξία να συμπεριλάβετε διατροφική ποικιλία στα γεύματα του σκύλου ή της γάτας σας. Μπορείτε να αγοράσετε εποχικά φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που προέρχονται από το τοπικό σουπερμάρκετ, την τοπική αγορά αγροτών ή ακόμα και από τον δικό σας κήπο.

Εάν δεν μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικά γεύματα για το κατοικίδιο ζώο σας, μια εναλλακτική και ίσως λιγότερο ποιοτική λύση από την σπιτική διατροφή είναι οι έτοιμες ωμές BARF ή μαγειρευτές τροφές για σκύλους και γάτες. Και πάλι, είναι εξαιρετικά σημαντικό η διατροφή να είναι ισορροπημένη. Προσέξτε γιατί υπάρχουν πολλές έτοιμες ωμές BARF τροφές στην αγορά αυτές τις μέρες που είναι διατροφικά ελλιπείς.

Αυτές οι μη ισορροπημένες έτοιμες BARF τροφές είναι συνήθως φθηνότερες από τις πληρέστερες BARF τροφές για σημαντικό λόγο. Πολλές από αυτές παρασκευάζονται με φθηνό τρίμμα λιπαρού βόειου κρέατος ή κουφάρια πουλερικών και όργανα. Αυτές οι μη ισορροπημένες BARF τροφές πρέπει να αναγράφουν ακριβώς στην ετικέτα τους, “Για συμπληρωματική ή διαλείπουσα σίτιση.” Δυστυχώς όμως πολλές από αυτές τις έτοιμες BARF τροφές αναγράφουν πως είναι πλήρεις και ισορροπημένες ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι…(Οφείλεται κυρίως στο ότι ο κάθε ένας ερμηνεύει διαφορετικά τι είναι πλήρες και ισορροπημένο και στην χρήση του ως εργαλείο μάρκετινγκ) .

Δεν συνιστώ να δίνετε στα κατοικίδιά σας μη ισορροπημένες τροφές (οποιασδήποτε μορφής) χωρίς να προσθέτετε τα ελλείποντα θρεπτικά συστατικά (όπως ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, προβιοτικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D, βιταμίνη E) διαφορετικά το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αναπτύξει αργά ή γρήγορα σημαντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την διατροφή, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν έως ότου είναι πολύ βαθιά σχηματισμένα και αρκετά δύσκολο να τα διορθώσετε.

Αποτελεί πικρή αλήθεια πως η έκρηξη σε παγκόσμιο επίπεδο της κατηγορίας φρέσκων τροφών για κατοικίδια έχει φέρει στο φως αρκετούς κατασκευαστές φρέσκων τροφών (ωμών κυρίως και μαγειρεμένων) που θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας τροφών κατοικίδιων ζώων με οποιοδήποτε κόστος.

Υποψιάζομαι ότι ο αριθμός των κακής ποιότητας φρέσκων τροφών για κατοικίδια στην αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση, έτσι και ο κόπος σας! Συνιστώ να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή και να ρωτήσετε πώς επαληθεύουν ότι οι τροφές και λιχουδιές τους είναι ασφαλείς και πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για σκύλους ή γάτες.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και καλά νέα, δεδομένου ότι οι εμπορικές ωμές BARF και μαγειρευτές τροφές για σκύλους και γάτες είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία τροφών για κατοικίδια, θα πρέπει να μπορείτε ευκολότερα να βρείτε και να ξεχωρίσετε ένα ποιοτικό και ισορροπημένο φαγητό που να ταιριάζει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σκύλου σας, με την πρόσθετη ευκολία να μην χρειάζεται να το φτιάξετε μόνοι σας. Το μειονέκτημα είναι το κόστος – πληρώνετε για να κάνετε κάποιον να κάνει τη δουλειά για εσάς και έχοντας αυτό πάντα υπόψιν φροντίστε να αποφύγετε τις πολύ οικονομικές τροφές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ευπαθέστερες ωμές BARF, γιατί αυτές θα είναι χαμηλότερης ποιότητας, μη ισορροπημένες και αργά ή γρήγορα θα επιβαρύνουν την υγεία του κατοικίδιου σας.

Όπως συμβαίνει με όλους τους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια, θα πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά την εταιρεία από την οποία αγοράζετε για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε την σωστή τροφή που καλύπτει τις συγκεκριμένες διατροφικές και ιατρικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

Πηγή: HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο