ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΦΕΛΗ!

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΦΕΛΗ!

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται “Φρούτα για σκύλους; Μα είναι σαρκοφάγα ζώα δεν τα χρειάζονται!” Και όμως περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την υγεία τους!

Άσχετα όμως αν ταΐζετε τον σκύλο σας με ωμές BARF τροφές, κροκέτες ή μαγειρευτό φαγητό, οι έρευνες μας δείχνουν ότι τα φρούτα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή του σκύλου σας!

Δείτε παρακάτω τους 6 κορυφαίους λόγους για τους οποίους χρειάζεται η διατροφή του σκύλου σας να περιλαμβάνει και τα φρούτα!

1. Τα φρούτα περιέχουν πολυφαινόλες

Στα τέλη του 1900, οι επιστήμονες εξέτασαν δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά. Διαπίστωσαν ότι προστατεύουν τους ανθρώπους από καρκίνους, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα, γνωρίζουν ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από τις πολυφαινόλες!

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που προέρχονται μόνο από τα φρούτα και τα φυτά. Αλλά ο σκύλος σας δεν μπορεί να αφομοιώσει απευθείας τις πολυφαινόλες.

Ταξιδεύουν στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια που ζουν εκεί τρώνε τις πολυφαινόλες. Στη συνέχεια παράγουν υγιή υποπροϊόντα όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε ορισμένα μπαχαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και ειδικά στα φρούτα.

Τα μήλα, τα αχλάδια και τα μούρα περιέχουν περίπου 200 έως 300 mg πολυφαινόλες ανά 100 γραμμάρια φρέσκων φρούτων!

2. Τα φρούτα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα των σκύλων

Μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και τους σκύλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να αναστέλλουν κύτταρα που προκαλούν μεθυλίωση του DNA που είναι ο κύριος παράγοντας καρκίνου.

Μπορούν επίσης να επανενεργοποιήσουν τα σιωπηλά γονίδια στα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσουν το θάνατό τους (απόπτωση).

Μια μελέτη έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη (που βρέθηκε σε φρούτα όπως φλούδες μήλου), μείωσε τη δραστηριότητα των βακτηρίων που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η πολυφαινόλη όπως και άλλες μπορούν επίσης να ελέγξουν την ανάπτυξη και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων και στους σκύλους.

Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν στο σώμα του σκύλου σας.

3. Τα φρούτα μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή σκύλων

Η φλεγμονή είναι ένα φυσικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματος του σκύλου σας. Όταν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, η οξεία φλεγμονή μεταφέρει ανοσοκύτταρα στην πληγείσα περιοχή. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών.

Έτσι η φλεγμονή είναι χρήσιμη… αλλά μόνο αν είναι βραχυπρόθεσμη και υποχωρεί γρήγορα. Εάν συνεχιστεί η οξεία φλεγμονή γίνεται μια ανθυγιεινή χρόνια φλεγμονή σκύλων.

Δυστυχώς, η χρόνια φλεγμονή γίνεται μια κοινή ασθένεια σε σκύλους που συνδέονται με:

α) Καρκίνος σκύλων

β) Αλλεργίες σκύλων

γ) Καρδιακή ασθένεια σκύλων

δ) Κοινή ασθένεια σκύλων

ε) Διαβήτης σκύλων

στ) Αυτοάνοσο νόσημα σκύλων

Σε μια μελέτη του 2014, οι ερευνητές τάιζαν διαφορετικές ομάδες αρουραίων για δύο μήνες.

Ομάδα 1 – έτοιμη τροφή για αρουραίους

Ομάδα 2 – τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη

Ομάδα 3 – την ίδια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη με λίγο χυμό βακκίνιου.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα συκώτια τους. Οι αρουραίοι που έτρωγαν το χυμό των βακκίνιων είχαν λιγότερους φλεγμονώδεις δείκτες. Οι πολυφαινόλες καταστέλλουν τα φλεγμονώδη ένζυμα και τα προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα που ονομάζονται κυτοκίνες.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες καταπολεμούν μια άλλη κοινή αιτία χρόνιας φλεγμονής

4. Οι πολυφαινόλες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες των σκύλων

Οι ελεύθερες ρίζες σε σκύλους είναι μια άλλη σημαντική αιτία φλεγμονής.

Το οξυγόνο έχει δύο ζεύγη ηλεκτρόνια και αυτό καθιστά το μόριο οξυγόνου πραγματικά αντιδραστικό όταν χρησιμοποιείται στο σώμα. … Και το μόριο τους χωρίς ζεύγη ηλεκτρονίων ονομάζεται ελεύθερη ρίζα.

Τα ηλεκτρόνια θέλουν να ζευγαρωθούν, έτσι οι ελεύθερες ρίζες κλέβουν ηλεκτρόνια από τους γείτονές τους. Αυτό το σταθερό μόριο γίνεται ασταθές και γίνεται ολοκαίνουργια ελεύθερη ρίζα.

Δισεκατομμύρια από αυτά τα μόρια μπορούν να αντιδράσουν κάθε δευτερόλεπτο οδηγώντας σε μεγάλη ζημιά στα μόρια.

Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις κυτταρικές μεμβράνες. Οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται σαν σκουριά στο σώμα. Και αυτή η σκουριά προκαλεί χρόνια φλεγμονή σκύλων και τελικά χρόνια ασθένεια και πρόωρη γήρανση των σκύλων.

Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στους σκύλους.

Συνεργάζονται για να δωρίσουν ένα ηλεκτρόνιο στις ελεύθερες ρίζες… αλλά χωρίς να γίνουν τα ίδια ελεύθερες ρίζες.

Οι πολυφαινόλες κουρκουμίνη και ρεσβερατρόλη είναι ισχυροί καθαριστές ελεύθερων ριζών. Η διατροφή αυτών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στον σκύλο σας.

Μερικές φορές οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι προ-οξειδωτικές… και προκαλούν την ίδια βλάβη με τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες τους φαίνεται να στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα των σκύλων. Και αντλούν τοξικές ποσότητες ελεύθερων ριζών σε καρκινικά κύτταρα για να τις σκοτώσουν.

Σκεφτείτε να ταΐσετε πολυφαινόλες και φρούτα ως καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του σκύλου σας!

Αυτές οι καταθέσεις βοηθούν τον λογαριασμό υγείας του σκύλου σας να παραμείνει ισορροπημένος και υγιής έναντι σε:

α) Περιβαλλοντικές τοξίνες

β) Στρες

γ) Κακή διατροφή

5. Οι πολυφαινόλες εξισορροπούν το έντερο του σκύλου

Όταν ταΐζετε το σκυλί σας, τροφοδοτείτε επίσης τα λίγα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι πρωτεΐνες και τα υγιή λιπαρά, έχουν σημαντικές ευθύνες. Τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου.

Τα βακτήρια στο έντερο του σκύλου σας:

α) παράγουν τις βιταμίνες του σκύλου σας

β) προστατεύουν το έντερο του σκύλου σας

γ) βοηθούν στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας

Οι τοξίνες και το άμυλο στη διατροφή μπορούν να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια που παράγουν φλεγμονώδη υποπροϊόντα. Αλλά όταν υπάρχει ένας καλός πληθυσμός φιλικών βακτηρίων, μπορούν να τα συσσωρεύσουν. Το κάνουν αυτό αγωνιζόμενοι για θέσεις υποδοχέων στα έντερα.

Οι πολυφαινόλες τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια και μπορούν να δεσμευτούν σε θέσεις υποδοχέων σε επιβλαβή βακτήρια. Αυτό παρεμποδίζει τη δραστηριότητα και την ανάπτυξή τους, έτσι ώστε τα καλά βακτήρια να μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Η πολυφαινόλη κατεχίνη, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των E.coli, Bordetella bronchiseptica (τα βακτήρια που προκαλούν βήχα ρείθρων) και Salmonella.

Και η κουρετίνη, μια άλλη πολυφαινόλη, μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη του E. coli.

Υπάρχει μια μελέτη από το 2016 που εξέτασε τις πολυφαινόλες λιγνάνες. Βρήκαν ότι ταΐζουν τα βακτήρια στο έντερο που είναι γνωστό ότι έχουν δραστηριότητα θανάτωσης καρκινικών κυττάρων.

6. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού των σκύλων

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα όργανα στο σώμα του σκύλου σας με δύο σημαντικές εργασίες:

α) παράγει τα θρεπτικά συστατικά του σκύλου

β) επεξεργάζεται και αφαιρεί τις τοξίνες από τις τροφές του σκύλου και το περιβάλλον

Αλλά μερικές τοξίνες, ειδικά οι λιποδιαλυτές τοξίνες, είναι δύσκολο για το συκώτι να τις επεξεργαστεί.

Αυτές οι τοξίνες μπορούν στη συνέχεια να προσκολληθούν στα ηπατικά κύτταρα. Και με την πάροδο του χρόνου, όταν αυτές οι τοξίνες συσσωρεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συσσωρεύονται επίσης και στο συκώτι του σκύλου σας.

Οι πολυφαινόλες υποστηρίζουν το συκώτι ενεργοποιώντας τα ένζυμα φάσης 1 και 2.

Η Φάση 1 είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του ήπατος από τις τοξίνες. Τα ένζυμα φάσης 1 βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξινών μετατρέποντάς τα σε λιγότερο επιβλαβή μόρια.

Αλλά αυτά τα μόρια μπορούν ακόμα να είναι επιβλαβή για το σώμα του σκύλου. Έτσι τα ένζυμα της φάσης 2 παίρνουν αυτά τα υποπροϊόντα και τα καθιστούν υδατοδιαλυτά, ώστε να μπορούν εύκολα να βγουν από το σώμα του σκύλου.

Γιατί τα φρούτα για σκύλους;

Ο σημερινός κόσμος είναι ιδιαίτερα τοξικός. Το περιβάλλον του σκύλου σας είναι επίσης αρκετά τοξικό. Οι τροφές του σκύλου περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες. Για να μην αναφέρουμε τον αριθμό άλλων χημικών ουσιών, φαρμάκων, εμβολίων και καθαριστικών…

Όλες αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σκυλί σας και προκαλούν χρόνια προβλήματα υγείας. Εκτός αν παλέψετε ενεργά αυτή τη ζημιά.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και τα βότανα μπορούν και πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του σκύλου σας.

Ακόμα και οι λύκοι ψάχνουν στο περιβάλλον τους για φρούτα και λαχανικά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, έως και το 25% του περιεχομένου του στομάχου τους είναι φρούτα και άλλα φυτικά υλικά.

Είστε έτοιμοι να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και άλλα φυτικά συστατικά στην διατροφή του σκύλου σας; Εάν ναι, ας μιλήσουμε για μερικές από τις πιο κοινές και σημαντικές πολυφαινόλες για το σκυλί σας.

Πηγές φρούτων για σκύλους με πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες:

 • Φλαβονοειδή
 • Φαινολικά οξέα
 • Λιγνάνες
 • Στιλβένια

Κάθε μία από αυτές έχει υποκατηγορίες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι τα φλαβονοειδή με πάνω από 5.000 διαφορετικές ενώσεις.

Τα φλαβονοειδή περιέχουν διάφορες υποκατηγορίες όπως:

 • Φλαβόνες (βρίσκονται σε μαϊντανό, σέλινο και καυτερή πιπεριά)
 • Ισοφλαβόνες (βρίσκονται στα όσπρια και την άλφα άλφα – περιλαμβάνει genistein, η οποία μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό όγκων)
 • Φλαβονόλες (βρίσκονται σε μήλα, μούρα, λάχανο και μπρόκολο – περιλαμβάνει κουερσετίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να καταπολεμήσει τον καρκίνο)
 • Ανθοκυανίνες (βρίσκονται σε κόκκινα, μπλε και μοβ μούρα)
 • Φλαβανόνες (βρίσκονται σε εσπεριδοειδή – περιλαμβάνει εσπεριδίνη, ένα ειδικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο)
 • Φλαβανόλες (βρίσκονται στα μούρα και τα μήλα – περιλαμβάνει κατεχίνη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων)

Τα φλαβονοειδή είναι:

 • Αντιφλεγμονώδη
 • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
 • Παρέχουν την δυνατότητα βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Τα φαινολικά οξέα βρίσκονται στους σπόρους και την φλούδα των φρούτων και των λαχανικών.

Τα φαινολικά οξέα αγαπούν να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινολικά οξέα είναι η κουρκουμίνη, η οποία βρίσκεται στον κουρκούμη. Η κουρκουμίνη διαταράσσει τη δραστηριότητα της κυτοκίνης, η οποία μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Οι λιγνάνες βρίσκονται στα βερίκοκα, το μπρόκολο και τα φυλλώδη χόρτα και οι λιναρόσποροι είναι μια πολύ πλούσια πηγή. Παίζουν ρόλο στους καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες και μπορούν επίσης να είναι αντιοξειδωτικές για τους σκύλους.

Τα στιλβένια περιλαμβάνουν ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα βακκίνια, τα σμέουρα, τις μουριές και τα φιστίκια. Η ρεσβερατρόλη είναι αντιφλεγμονώδης και μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο στους σκύλους.

Επομένως, εάν δεν προσθέτετε φρούτα, λαχανικά, βότανα και σπόρους στη διατροφή του σκύλου σας… έχετε τελικά πολλούς λόγους για να το κάνετε!

Τα φρούτα και τα μούρα προσφέρουν στον σκύλο σας σημαντικά οφέλη για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Τώρα ίσως σκεφτόσασταν, “αυτά τα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ήδη στις επεξεργασμένες ξηρές τροφές του σκύλου μου.” Και αυτό οδηγεί στην τελευταία σημείωση…

Μια σημείωση για τις επεξεργασμένες ξηρές τροφές

Η θέρμανση και η επεξεργασία των τροφίμων μειώνει τη διατροφή τους. Η θέρμανση αλλάζει την μοριακή σύσταση!

Κατά μέσο όρο, 5% έως 50% των βιταμινών ενός τροφίμου χάνεται όταν μαγειρεύεται.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα φρούτων και λαχανικών καταστρέφει μεγάλο μέρος των πολυφαινολών.

Ο βρασμός των τροφίμων μπορεί να αφαιρέσει τις μισές πολυφαινόλες ενώ ο ατμός μπορεί να προκαλέσει απώλεια 20%.

Και η δραστηριότητα σάρωσης των ελεύθερων ριζών μειώνεται κατά 60% με βρασμό και 30% με ατμό.

Έτσι, το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο όταν πρόκειται για φρούτα για σκύλους!

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι ταΐζετε το σκυλί σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά σήμερα κιόλας!

Πηγή: DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο