ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΕΙΛΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ!

ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΕΙΛΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ DOGGER.GR

ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΕΙΛΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ!

Green lipped mussels! Γνωρίζατε πως ένα από τα ποιοτικότερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων είναι αυτά με τα εξαιρετικά ευεργετικά και θρεπτικά πράσινα χειλικά μύδια?

Είναι γεγονός… Τα NSAIDs/ΜΣΑΦ (συμβατικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για σκύλους) μπορούν να βλάψουν σημαντικά το σκυλί σας. Μπορούν να προκαλέσουν έλκη, ηπατική και νεφρική βλάβη… ακόμη και να βλάψουν τις αρθρώσεις και τους μαλακούς ιστούς του σκύλου σας.

Έτσι, οι επιστήμονες ψάχνουν να βοηθήσουν τους σκύλους (και τους ανθρώπους) με πόνο στις αρθρώσεις χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες των φαρμάκων. Και έχουν βρει την λύση!  

Αυτή λέγεται πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους (green lipped mussels)!

Οι επιστήμονες μελετούν τα πράσινα χείλη μύδια ως ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για σκύλους που δεν πρέπει να πάρουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω αυτό…

Γιατί να περιμένετε έως ότου ο σκύλος σας πάθει ηπατική ή νεφρική νόσο από τα φάρμακά του;

Τα συμπληρώματα διατροφής σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια μπορούν να παρέχουν κοινή στήριξη ως NSAIDs (επίσης γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), χωρίς μάλιστα τις επιβλαβείς παρενέργειες τους!

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο πώς τα συμπληρώματα διατροφής σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) μπορούν να βοηθήσουν το σκυλί σας… και πώς να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεριζωθείτε. Επειδή δεν είναι ίδια όλα τα συμπληρώματα διατροφής σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια

Θωρακίστε τις αρθρώσεις του σκύλου σας με ποιοτικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής με πράσινο χειλικό μύδι! Κατάλληλα τόσο για πρόληψη όσο και αντιμετώπιση. Με μερικά κλικ στην πόρτα σου!

Τι είναι τα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) ?

Τα πράσινα χειλικά μύδια (Perna canaliculus) είναι εγγενή στην ακτή της Νέας Ζηλανδίας. Είναι μεγαλύτερα από τα κοινά μύδια και έχουν μια φωτεινή πράσινη λωρίδα γύρω από το κέλυφος τους και ένα διακριτικό πράσινο χείλος στο εσωτερικό του κελύφους.

Τα πράσινα χειλικά μύδια είναι μια πλούσια πηγή γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, βιταμινών C και E, ωμέγα-3 λιπαρών, αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αρθρώσεων του κατοικίδιου ζώου σας.

Τα πράσινα χειλικά μύδια χρησιμοποιούνταν πάντα από τους Μαορί, έναν Πολυνησιακό λαό στη Νέα Ζηλανδία. Και οι επιστήμονες σύντομα παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι Μαορί που ζούσαν στην ακτή είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αρθρίτιδας σε σύγκριση με τους κατοίκους Μαορί στην ενδοχώρα!

Αλλά τι είναι μέσα στα πράσινα χειλικά μύδια που τα κάνουν φυσικά αντιφλεγμονώδη;

Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των πράσινων μυδιών για τα σκυλιά

Ίσως αναρωτιέστε, πώς μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια να αντικαταστήσουν τα ακριβά και επιστημονικά αποδεδειγμένα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα);

Λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο!

Τα ΜΣΑΦ είναι αναστολείς COX. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζουν ένα ένζυμο που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση (COX) να παράγει χημικές ουσίες τύπου ορμόνης (που ονομάζονται προσταγλανδίνες). Οι προσταγλανδίνες αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια είναι επίσης αναστολείς του COX… έτσι προσφέρουν τα ίδια αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Αλλά τα πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους διαφέρουν από τα ΜΣΑΦ με δύο σημαντικούς τρόπους:

1. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, διότι τα ένζυμα COX προστατεύουν το ήπαρ και το έντερο. Η αναστολή αυτών των ενζύμων καταστρέφει το στομάχι και βλάπτει τα ηπατικά κύτταρα. Αλλά σε αντίθεση με τα ΜΣΑΦ, τα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) για σκύλους περιέχουν επίσης αναστολείς LOX (λιποξυγενάση). Αυτά τα ένζυμα προστατεύουν το στομάχι και το ήπαρ από βλάβες!

2. Σε αντίθεση με τα ΜΣΑΦ, τα πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους κάνουν πολύ περισσότερα από τη μείωση της φλεγμονής. Μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία υγιέστερων αρθρώσεων στο σκυλί σας.

Δείτε πώς…

Τα πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους χτίζουν υγιείς αρθρώσεις!

Τα πράσινα χειλικά μύδια είναι πλούσια σε γλυκοζαμινογλυκάνες (ή GAGs). Ένα σημαντικό GAG που βρίσκεται στα πράσινα χειλικά μύδια είναι η θειική χονδροϊτίνη. Και αυτό είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα για σκύλους με πόνο στις αρθρώσεις!

Οι αρθρώσεις του σκύλου σας περικλείονται σε κάψουλα. Αυτή η κάψουλα είναι σαν μπαλόνι νερού και αλλάζει την πίεση για να βοηθήσει τις αρθρώσεις του σκύλου σας να απορροφήσουν το σοκ. Αυτό προστατεύει τις αρθρώσεις από τον πόλεμο και τα δάκρια…

Η χονδροϊτίνη ενισχύει τις κάψουλες των αρθρώσεων του σκύλου σας… και αυτό τους επιτρέπει να συγκρατούν περισσότερο νερό.

Περισσότερο νερό = μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών = λιγότερη φθορά στις αρθρώσεις του σκύλου!

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια συνεχίζουν να παρέχουν αυτά τα οφέλη για την υγεία των αρθρώσεων ακόμα και έναν ολόκληρο μήνα αφού σταματήσετε να τα δίνετε στο σκυλί σας!

Βέβαια ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων τα πράσινα χειλικά μύδια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να δουλέψουν στο σκυλί σας σε σύγκριση με τα ΜΣΑΦ. Αξίζει όμως να περιμένετε όταν σκεφτείτε πόσο πιο ασφαλή είναι!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Τα ΜΣΑΦ καταστρέφουν τον κοινό χόνδρο! Αυτός ο αρθρικός χόνδρος είναι σημαντικός… δίνει επιπλέον απορροφητικό μαξιλάρι στα άκρα των μακρών οστών. Τρέφει επίσης την άρθρωση και την κάψουλα των αρθρώσεων.

Εάν ο αρθρικός χόνδρος καταστραφεί, θα δείτε τα κλασικά σημάδια της αρθρίτιδας σκύλου… αντί για ωραία ομαλά άκρα, θα γίνουν οδοντωτά. Αυτά τα ακανόνιστα άκρα μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην άρθρωση του σκύλου… και γίνεται ένας ατελείωτος κύκλος πόνου και φλεγμονής.

Τώρα υπάρχει μια ακόμη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για σκύλους… και έχει να κάνει με ειδικά λιπαρά που βρίσκονται στα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels).

Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το σκυλί σας

Η πρώιμη έρευνα για τα πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους ήταν απογοητευτική. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά κακά. Αλλά τα μύδια που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις πρώτες μελέτες ήταν το απορριφθέν κρέας που είχε απομείνει από την επεξεργασία. Στη συνέχεια, στον ατμό και έγινε συμπλήρωμα διατροφής σκύλων.

Όχι πολύ καλό. Αλλά στη δεκαετία του 80 τα πράγματα άλλαξαν… οι επιστήμονες άρχισαν να παγώνουν τα πράσινα χειλικά μύδια. Και αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο συναρπαστικά!

Θα φτάσω σε αυτά τα αποτελέσματα σε λίγο … αλλά θέλω να συζητήσω τη σημασία της πρώτης επεξεργασίας των πράσινων χειλικών μυδιών.

Ο λόγος που οι επιστήμονες τσέκαραν τα αρχικά κακά αποτελέσματα ήταν επειδή έλειπε από τα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό μετά την επεξεργασία… τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για σκύλους!

Μόλις οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν πράσινα χειλικά μύδια με τα ωμέγα-3 λιπαρά άθικτα, παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά!

Έτσι, τα λιπαρά οξέα των μυδιών είναι βασικά για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) είναι φυσικά πλούσια σε λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 90 διαφορετικά λιπαρά οξέα στα πράσινα χειλικά μύδια! Αλλά τα πιο άφθονα είναι τα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ). Αυτά είναι δύο σημαντικά λιπαρά οξέα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Φυσικά, τα EPA και το DHA βρίσκονται στα ιχθυέλαια και τα θαλάσσια έλαια… αλλά σε αντίθεση με τα ιχθυέλαια, η καλλιέργεια και η συγκομιδή των πράσινων χειλικών μυδιών είναι φιλική προς τον ωκεανό! Είναι επίσης μια βιώσιμη πηγή λιπαρών οξέων για σκύλους και ανθρώπους!

Για αναλυτικές πληροφορίες για τα λιπαρά οξέα διαβάστε και το παρακάτω άρθρο!

ΩΜΕΓΑ-3, ΩΜΕΓΑ-6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ! Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Πρέπει όμως να προσέξετε το εξής!

Δεν περιέχουν όλα τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια αυτά τα λιπαρά οξέα… Για αυτό βεβαιωθείτε ότι ζητάτε μια διατροφική ανάλυση. Τα  συμπληρώματα αυτά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 6% λιπαρά οξέα.

Χωρίς αυτά τα κρίσιμα λιπαρά, τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια θα είναι σχεδόν άχρηστα…

Τα πράσινα χειλικά μύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Και η κατάψυξη τους εξασφαλίζει ότι αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά παραμένουν άθικτα.

Τώρα γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα πράσινα χειλικά μύδια και πώς να επιλέξετε ένα καλό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις του σκύλου σας!

Ας δούμε όμως στην συνέχεια πόσο δραστικά είναι στον σκύλο σας.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια;

Μια μελέτη του 2007 εξέτασε πόσο καλά λειτουργούσαν τα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) σε σκύλους με μέτρια έως σοβαρή αρθρίτιδα.

Στους σκύλους δόθηκε συμπλήρωμα διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια για 8 εβδομάδες και αξιολογήθηκε στις 4, 8 και 12 εβδομάδες. Η αρχική δόση ήταν 20 έως 49 mg ανά κιλό σωματικό βάρους την ημέρα και αυτή μειώθηκε σε μισή δόση μετά από 10 ημέρες.

Τα πράσινα χειλικά μύδια που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή είχαν κατά μέσο όρο 5,9 έως 9,3% λιπαρά. Θυμηθείτε … όταν τα πράσινα χειλικά μύδια δεν έρχονται με το λίπος τους, είναι απίθανο να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα.

Τα σκυλιά που έλαβαν αυτά τα συμπληρώματα διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια είχαν σημαντική βελτίωση στον πόνο και την κινητικότητα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Και σχεδόν τα 3/4 των σκύλων που έλαβαν πράσινα χειλικά μύδια δεν χρειάζονταν επιπλέον φάρμακα για τον πόνο.

Και παρόλο που τα σκυλιά σταμάτησαν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) στις 8 εβδομάδες, οι βελτιώσεις στον πόνο και την κινητικότητα ήταν εκεί ακόμα και στις 12 εβδομάδες!

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τα οφέλη των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια για σκύλους. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης σημαντική βελτίωση στην αρθρίτιδα σκύλων. Μια δεύτερη μελέτη δεν ήταν καλά ελεγχόμενη και στους σκύλους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου χορηγήθηκαν και άλλα θρεπτικά φάρμακα. Και μια τρίτη μελέτη δεν έδειξε μεγάλη αλλαγή… αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς χρησιμοποιούσαν μόνο το 1/4 της ποσότητας των πράσινων χειλικών μυδιών.

Και στις τρεις μελέτες, δεν υπήρχαν αρνητικές παρενέργειες στους σκύλους που έπαιρναν φυσικά συμπληρώματα διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels).

Δοσολογία συμπληρωμάτων διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια

Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές έχουν καθορίσει μια ασφαλή και αποτελεσματική δόση σε σκύλους. Σε γενικές γραμμές, θα θέλατε να δίνετε στο σκυλί σας 20 έως 49mg ανά κιλό σωματικό βάρους την ημέρα. Μετά από δέκα ημέρες, μειώστε την ημερήσια δοσολογία στο μισό.

Έτσι, η ημερήσια δοσολογία συμπληρωμάτων διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια σύμφωνα με το βάρος του σκύλου είναι:

0-5 κιλά: 200mg / ημέρα

5-11 κιλά: 400mg / ημέρα

11-22 κιλά: 800mg / ημέρα

22-34 κιλά: 1.200 mg / ημέρα

34+ κιλά: 2.400mg / ημέρα

Θυμηθείτε να δείτε την διατροφική ανάλυση των συμπληρωμάτων διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) καθώς πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 6% λιπαρά! Τίποτα λιγότερο καθώς το σκυλί σας πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλο όφελος.

Μπορεί επίσης να βρείτε πράσινα χειλικά μύδια σε μια βάση νερού. Αυτά όμως τα συμπληρώματα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά επειδή τα λιπαρά οξέα θα λείπουν.

Έτσι, τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων με πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη και τη διαχείριση της αρθρίτιδας σε σκύλους! Σε αντίθεση με τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για σκύλους), χρειάζονται μερικές μέρες παραπάνω για να δράσουν. Μπορείτε επίσης ειδικά τις πρώτες ημέρες να δώσετε στο σκύλο σας έλαιο κανναβιδιόλης CBD πλήρους φάσματος για την διαχείριση του πόνου. Μετά τις αρχικές 10 ημέρες, τα περισσότερα σκυλιά τα πάνε καλά χωρίς να χρειάζεται έλεγχος του πόνου.

Μόλις αποκτήσατε άλλη μία απόδειξη πως ο σκύλος σας έχει ανάγκη την φυσική διατροφή και τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής και λιγότερο τα φάρμακα… Και για τους σκύλους με αρθριτικά, πόνο σε αρθρώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής με πράσινα χειλικά μύδια είναι μια υπέροχη αρχή!

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/green-lipped-mussels-dog/

 

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο