ΟΙ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ Ή ΓΑΤΕΣ?

ΟΙ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ Ή ΓΑΤΕΣ?

Οι BARF τροφές που ετοιμάζετε ή αγοράζετε για τον σκύλο σας είναι βιολογικά κατάλληλες για αυτόν ή για γάτες? Μάθετε τις οργανικές διαφορές τους και κατανοήστε έτσι τι πρέπει να περιέχουν οι BARF τροφές τους! Δεν αρκεί να του δίνετε μόνο κρέας και κόκαλα…

Δείτε τις παρακάτω εικόνες κρανίου από δύο διαφορετικά ζώα.

Κοιτάξτε την διαφορά στο σχήμα και τον αριθμό των δοντιών. Πιστεύετε ότι αυτά τα ζώα πρέπει να τρώνε τις ίδιες τροφές?

Είναι σαφές από την μορφολογία του κρανίου τους ότι πρόκειται για ζώα με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Στην πραγματικότητα, είναι τόσο διαφορετικές όσο οι γάτες και τα σκυλιά.

Εάν δεν έχετε μαντέψει ήδη, το κρανίο στα αριστερά ανήκει σε μια γάτα και το κρανίο στα δεξιά ανήκει σε ένα σκυλί. Και αυτά τα κρανία δείχνουν μόνο μερικές από τις διαφορές στα σκυλιά και τις γάτες… και θέλω να μιλήσω για το πώς αυτό θα πρέπει να καθορίσει τι τους ταΐζουμε.

Μια νέα ματιά στην βιολογικά κατάλληλη διατροφή του σκύλου και της γάτας.

Δεν έχει σημασία αν ταΐζετε το σκύλο σας BARF τροφές, Prey Model ή οποιοδήποτε άλλο είδος ωμής και βιολογικά κατάλληλης διατροφής… υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιλέξτε και οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλύτεροι από τη διατροφή με επεξεργασμένες κροκέτες.

Ο στόχος των περισσότερων ωμών και αληθινών διατροφών είναι να ταΐσουμε τα σκυλιά μας ό,τι η μητέρα φύση ήθελε να φάει το σκυλί σας. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά διαμορφώνουμε την διατροφή τους σύμφωνα με τους πιο στενούς άγριους συγγενείς τους, τους λύκους. Και αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές της ωμής BARF διατροφής δεν ταΐζουν τα σκυλιά τους σαν λύκους (ή ακόμα και σκύλους)…

Τους ταΐζουν σαν γάτες! Ας δούμε γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι λάθος.

Τι μας λέει το στόμα για την διατροφή του σκύλου και της γάτας

Βλέπετε τα μυτερά δόντια που έχουν και τα σκυλιά και οι γάτες; Ονομάζονται κυνόδοντες και προορίζονται να σκίσουν την σάρκα. Στην πραγματικότητα, όλα τα δόντια του σκύλου και της γάτας είναι μυτερά, εκτός από τα  μπροστινά και μικρά δόντια του σκύλου και αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι και τα δύο προορίζονται να τρώνε κρέας. Είναι και τα δύο σαρκοφάγα ζώα.

Ας το συγκρίνουμε με τα δικά μας παμφάγα δόντια!

Δεν έχουμε αυτά τα μακριά, αιχμηρά δόντια του σκύλου. Και αν κοιτάξετε το πίσω μέρος του στόματός μας, θα δείτε ότι οι γομφίοι είναι επίπεδοι. Η δουλειά των γομφίων είναι να συνθλίβουν και να αλέθουν την φυτική ύλη. Γι’ αυτό κατατάσσονται οι άνθρωποι ως παμφάγα… τα δόντια μας λένε ότι έχουμε προσαρμοστεί πολύ καλά στην κατανάλωση της φυτικής ύλης.

Τώρα ας δούμε ξανά τα δόντια του σκύλου. Μπορείτε να δείτε ότι έχουν επίσης πολλούς γομφίους στο πίσω μέρος του στόματος τους και δεν είναι τόσο αιχμηροί και επιμήκεις όσο οι γομφίοι της γάτας, αλλά και όχι τόσο επίπεδοι όσο οι ανθρώπινοι γομφίοι.

Έτσι, το στόμα του σκύλου βρίσκεται κάπου μεταξύ του ανθρώπινου στόματος και του στόματος της γάτας.

Αμυλάση: Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να αναλυθεί!

Υπάρχει κάτι που έχουμε οι άνθρωποι στο στόμα μας που ούτε οι σκύλοι ούτε οι γάτες έχουν … κάτι που ονομάζεται σιελική αμυλάση.

Η αμυλάση είναι ένα ένζυμο που διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα.

Δοκιμάστε αυτό το πείραμα… κρατήστε ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα σας για λίγα λεπτά και θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να έχει γλυκιά γεύση. Αυτή είναι η αμυλάση που μετατρέπει το ψωμί σε ζάχαρη.

Ούτε οι γάτες, ούτε οι σκύλοι έχουν την σιελική αμυλάση.

Αυτό κάνει πολλούς ιδιοκτήτες που δίνουν στον σκύλο τους ωμές BARF τροφές να πιστεύουν ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να αφομοιώσουν την φυτική ύλη. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Γιατί? Επειδή η αμυλάση ζει επίσης στο πάγκρεας του σκύλου σας.

Τα σκυλιά έχουν περίπου είκοσι φορές μεγαλύτερη παγκρεατική αμυλάση από τις γάτες και η δραστηριότητα του ενζύμου αυξάνεται πολύ περισσότερο σε σκύλους με την ποσότητα περιεκτικότητας σε άμυλο στην διατροφή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν πάνω από το 99% των επεξεργασμένων αμύλων και περίπου το 90% πολλών ωμών αμύλων. Η ικανότητα της γάτας να αφομοιώνει το άμυλο είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Εάν μετακινηθούμε στο πεπτικό σύστημα, θα δείτε ακόμη πιο θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του σκύλου και της γάτας.

Μετράει αυτό που βρίσκεται μέσα!

Ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας έχει κατά μέσο όρο μήκος 9 μέτρα. Το παράρτημά μας είναι στην πραγματικότητα το κατάλοιπο ενός συστήματος ζύμωσης στο παχύ έντερο, από όταν φάγαμε μια πιο φυτοφάγα διατροφή.

Το μέσο μήκος του πεπτικού σωλήνα του σκύλου είναι 60 εκατοστά.

Το μέσο πεπτικό σύστημα της γάτας είναι μικρότερο από 33 εκατοστά.

Ακολουθούν μερικές ακόμη διαφορές μεταξύ του πεπτικού συστήματος των σκύλων και των γατών.

Οι άνθρωποι (όπως και άλλα παμφάγα και φυτοφάγα) μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το φυτικό ALA (Alpha-linolenic acid), το οποίο είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα φυτά, στα χρήσιμα συστατικά του, EPA και DHA.

Τα σκυλιά μπορούν να μετατρέψουν περίπου 5 έως 15%.

Οι γάτες στερούνται εντελώς τα απαραίτητα ένζυμα για αυτήν την μετατροπή.

Και τέλος, τα σκυλιά μπορούν να παράγουν ταυρίνη (ένα αμινοξύ από ζωικές πρωτεΐνες), ενώ οι γάτες δεν μπορούν.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

ΓΑΤΑ

 • Μικρότερο ρύγχος (της δίνει μεγαλύτερη δύναμη δαγκώματος)
 • Δεν μπορεί να παράγει ταυρίνη (η οποία βρίσκεται μόνο στο κρέας)
 • Η πρωτεΐνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Τα ένζυμα διάσπασης της πρωτεΐνης είναι πάντα ενεργά
 • Δεν μπορεί να μετατρέψει την φυτικής προέλευσης βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α
 • Δεν μπορεί να μετατρέψει το λινολαϊκό οξύ (ωμέγα 6 λιπαρά) σε αραχιδονικό οξύ
 • Δεν έχει τα ένζυμα ηπατική γλυκοκινάση ηπατική γλυκογόνο συνθετάση τα οποία μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά από τους υδατάνθρακες
 • Παράγει 20 φορές λιγότερο από τους σκύλους την παγκρεατική αμυλάση
 • Δεν μπορεί να μετατρέψει το άλφα-λινολενικό οξύ σε EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ)

ΣΚΥΛΟΣ

 • Μακρύτερο ρύγχος
 • Μπορεί να παράγει την ταυρίνη
 • Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τους υδατάνθρακες
 • Τα πρωτεϊνικά πεπτικά ένζυμα γίνονται ενεργά με την παρουσία πρωτεΐνης στην διατροφή
 • Μπορεί να μετατρέψει την φυτική προέλευσης βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α
 • Μπορεί να μετατρέψει το λινολαϊκό οξύ (ωμέγα 6 λιπαρά) σε αραχιδονικό οξύ
 • Έχει τα ένζυμα ηπατική γλυκονικάση και ηπατική γλυκογόνο συνθετάση τα οποία μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά από τους υδατάνθρακες
 • Παράγει 20 φορές περισσότερο από τις γάτες την παγκρεατική αμυλάση
 • Μπορεί να μετατρέψει το άλφα-λινολενικό οξύ σε EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ).

Τα ένζυμα και η φυσιολογία της γάτας μας λένε ότι οι γάτες πρέπει να τρώνε μια διατροφή με βάση το κρέας… αλλά σαφώς, τα σκυλιά είναι πολύ καλύτερα προσαρμοσμένα στην διατροφή και από φυτικές πηγές.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος πρέπει να τρώει φυτά; Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ…

Τι γίνεται όμως με τους λύκους; Τι τρώνε?

Οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν πολύ λίγη φυτική ύλη σε λύκους και πολλοί υποστηρικτές ωμής BARF διατροφής θεωρούν ότι οι λύκοι δεν τρώνε φυτική ύλη.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα περιττώματα λύκων αναλύονται τους χειμερινούς μήνες, όταν είναι ευκολότερο να τα εντοπίσουμε… και τους μήνες αυτούς δεν υπάρχουν πολλά μούρα και λαχανικά διαθέσιμα προς κατανάλωση.

Όταν οι λύκοι αναλύονται από τους καλοκαιρινούς μήνες, βλέπουμε κάτι διαφορετικό (Σύνθεση διατροφής των λύκων (Canis lupus) στη σκανδιναβική χερσόνησο που καθορίζεται από την ανάλυση περιττωμάτων, S Muller).

Αυτό που βλέπουμε είναι μια διατροφή που περιέχει 8% χόρτα και μούρα. Και μερικές μελέτες δείχνουν έως και 20% φυτική ύλη στη διατροφή των λύκων.

Οι Stadler et al (Οικολογία ζωοτροφών και σίτισης του γκρίζου λύκου (Canis lupus): Μαθήματα από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone) διαπίστωσαν επίσης ότι το 74 τοις εκατό των περιττωμάτων λύκων που συλλέχθηκαν το καλοκαίρι περιείχαν φυτική ύλη.

Ο Αμερικανός ειδικός λύκος David Mech σημειώνει ότι οι λύκοι στην Ιταλία, όπου τα φρούτα είναι περισσότερο διαθέσιμα, έχουν δειχθεί ότι τρώνε κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, σύκα, αχλάδια, σταφύλια, ακόμη και πεπόνι. Οι λύκοι σε όλες τις περιοχές καταναλώνουν επίσης χόρτα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι για την πρόληψη των παρασίτων, αλλά ο Mech πιστεύει ότι ο λόγος μπορεί να είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες. (Λύκοι: Συμπεριφορά, Οικολογία και Διατήρηση)

Έτσι, η φυτική ύλη είναι ένα μικρό μεν, σημαντικό δε μέρος της διατροφής του λύκου.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες τρώνε επίσης φυτική ύλη, αλλά προφανώς η διατροφή τους είναι διαφορετική από εκείνη του λύκου.

Σε μια μελέτη, το 25% των άγριων γατών είχαν φυτική ύλη στα περιττώματά τους και μια άλλη παρουσίασε υψηλότερο ποσοστό. Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η βλάστηση δεν είναι μόνο φρούτα και μούρα: είναι χόρτα και κλαδιά, τα οποία είναι ακατάλληλα για τη γάτα (και για κάθε είδος που δεν είναι φυτοφάγο). Επειδή οι γάτες δεν μπορούν να αφομοιώσουν χόρτα και κλαδιά, τα τρώνε για άλλους λόγους εκτός από την διατροφή.

Οι πεπτικοί σωλήνες και τα ένζυμα διαφέρουν σε γάτες και σκύλους και οι διατροφικές συνήθειες των λύκων και των άγριων γατών διαφέρουν επίσης.

Έτσι, η έρευνα, η ανατομία και η φυσιολογία μας λένε ότι η γάτα είναι καθαρά σαρκοφάγο ζώο, ενώ ο σκύλος είναι λίγο πιο αυθαίρετος στις διατροφικές του συνήθειες και μπορεί να μετατρέψει τα φυτά σε καύσιμα και διατροφή. Όχι τόσο καλά όσο εμείς οι άνθρωποι, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο προσαρμόσιμοι στη διατροφή τους από τη γάτα. Και αυτό με οδηγεί στο σημείο μου…

Ταξινόμηση: Πώς ομαδοποιούμε τα ζώα

Τα ζώα (και τα φυτά) ομαδοποιούνται από επιστήμονες σύμφωνα με την περιγραφή και την ταυτοποίησή τους. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι και οι δύο από τη σειρά Carnivora (που σημαίνει ότι είναι σαρκοφάγα). Το σαρκοφάγο σημαίνει ότι η διατροφή αποτελείται κυρίως από κρέας. Αλλά η σειρά Carnivora χωρίζεται σε πολλές ομάδες και μπορείτε να δείτε ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν μοιράζονται την ίδια ταξινόμηση.

Οι γάτες και οι περισσότερες άγριες γάτες μοιράζονται την ίδια ταξινόμηση: Felis. Όλες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, την καταγωγή και τη φυσιολογική σύνθεση. Όλα τα μέλη της οικογενειακής οικογένειας είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα.

Τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα πρέπει να έχουν το κρέας ως το βασικό συστατικό της διατροφής τους, διαφορετικά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Και αυτό έχει νόημα κοιτάζοντας τη διατροφή των γατών… που είναι πολύ κρέας και μερικά χόρτα και κλαριά.

Τα σκυλιά και οι λύκοι μοιράζονται την ταξινόμηση Canis. Οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές από τη γάτα και μπορούμε να δούμε αυτές τις διαφορές στην καταγωγή, την ανατομία και τη φυσιολογία τους.

Τα μέλη της οικογένειας Canis είναι προαιρετικά σαρκοφάγα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σαρκοφάγα με παμφάγες τάσεις. Και αυτό έχει νόημα επειδή τα σκυλιά είναι πολύ καλύτεροι καθαριστές από τις γάτες… μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων και η διατροφή του άγριου σκύλου δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να φάει μούρα και φρούτα. Αλλά η παραγγελία Carnivora χωρίζεται σε πολλές ομάδες και μπορείτε να το δείτε τα σκυλιά και οι γάτες δεν έχουν την ίδια ταξινόμηση.

Ταΐζετε το σκυλί σας σαν γάτα;

Έχετε ακούσει ποτέ για την διατροφή «μοντέλο θηράματος» ή «κατάλληλη σύμφωνα με το είδος»; (Prey model/ species appropriate). Η προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να ταΐζετε μόνο τα ζωικά προϊόντα στον σκύλο σας και ότι η φυτική ύλη δεν έχει θέση στη διατροφή του.

Αυτή η ιδέα είναι αρκετά ειρωνική… γιατί τώρα που συγκρίναμε τον σκύλο με τη γάτα, το να ταΐζουμε μόνο τα προϊόντα με βάση τα ζώα μπορεί να είναι μια κατάλληλη για τον τύπο ωμής διατροφής της γάτας, αλλά προφανώς δεν είναι μια κατάλληλη για τον τύπο ωμής διατροφής του σκύλου!

Αν το κάνετε αυτό απλά ταΐζετε τον σκύλο σας με τροφές γάτας!

Αν θέλετε η διατροφή του σκύλου σας να είναι βιολογικά κατάλληλη για αυτόν, πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα το είδος! Και ελπίζω πως ότι αναφέρθηκε βοήθησε.

Κατά τη γνώμη μου, με βάση την ανατομία, τη φυσιολογία και την έρευνα, η διατροφή του σκύλου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα μούρων και φυτικής ύλης. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι βιολογικά κατάλληλο για αυτόν. Υπάρχει όμως μια αποποίηση σχετικά με αυτό…

Μην αρχίσετε όμως ακόμα να ταΐζετε τον σκύλο σας με τους υδατάνθρακες…

Τώρα αν θέλετε να ταΐσετε το σκύλο σας με κροκέτες ή μια δίαιτα με πολλούς αμυλούχους υδατάνθρακες (όπως κροκέτες ή άλλες επεξεργασμένες δίαιτες)… απλά ΜΗΝ το κάνετε!

Οι περισσότερες κροκέτες και μαγειρεμένες τροφές σκύλου περιέχουν από 30 έως 60 τοις εκατό άμυλο ή υδατάνθρακες.

Ενώ οι λύκοι τρώνε φυτική ύλη, δεν είναι άμυλο. Δεν είναι πατάτες, δεν είναι ρύζι και δεν είναι καλαμπόκι.

Γιατί λοιπόν να τα δίνετε στο σκυλί σας;

Στην φύση, ο λύκος ή ο άγριος σκύλος θα έτρωγε κατά μέσο όρο 4% έως 7% υδατάνθρακες. Και γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από φυτά και φρούτα και όχι από σιτηρά.

Τα σκυλιά (και οι άνθρωποι) έχουν οκτώ ορμόνες για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μόνο μία για να το μειώσουν (ινσουλίνη). Είναι φτιαγμένα για να ζουν σε έναν κόσμο με πολύ λίγο άμυλο και στη σπάνια περίπτωση που έχουν φάει πάρα πολύ, τότε αυτή η ορμόνη είναι εκεί για να την μειώσει.

Οι άλλες επτά ορμόνες είναι εκεί για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επειδή το άμυλο δεν είναι συνήθως μεγάλο μέρος της διατροφής.

Ο ερευνητής της διατροφής των ζώων Richard S Patton PhD λέει ότι αυτό συνιστά κυριολεκτικά ορμονική κατάχρηση.

Έτσι, ενώ τα σκυλιά έχουν σαφώς τα δόντια, τον πεπτικό σωλήνα και τη φυσιολογία για να τρώνε φυτική ύλη, πρέπει να παραμείνετε σε αυτό που θα έτρωγαν στην άγρια ​​φύση εάν θέλετε πραγματικά να ταΐσετε ένα κατάλληλο είδος διατροφής.

Και αυτό σημαίνει ότι 4% έως 7% εκατό φυτική ύλη (και αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει άμυλα που το σκυλί σας δεν θα βρει στη φύση, όπως καλαμπόκι, γλυκοπατάτες ή ρύζι).

Ο επίλογος

Δεν μπορώ να σας πω τι να ταΐσετε το σκυλί σας. Αλλά μπορώ να σας πω ότι εάν του προσφέρετε μια διατροφή μόνο με κρέας πως δεν είναι βιολογικά κατάλληλη για αυτόν!

Στην πραγματικότητα, εάν δεν ταΐζετε το τρίχωμα, τα φτερά, τα μάτια, τον εγκέφαλο και άλλα θρεπτικά όργανα και μέρη, ούτε τώρα του προσφέρετε μια βιολογικά κατάλληλη διατροφή για αυτόν… και ο σκύλος σας θα έχει πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ο σκύλος σας πρέπει να τρώει και δέρμα αλλιώς πιθανότατα θα έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο σκύλος σας πρέπει να τρώει τρίχωμα ή φτερά, διαφορετικά θα έχει έλλειψη μαγγανίου. Και ούτω καθεξής…

Δίνετε στον σκύλο σας όλα τα μέρη και όργανα του ζώου που καταναλώνει?

Υποθέτω πως όχι…

Αυτό σημαίνει ότι η σπιτική ωμή BARF διατροφή του σκύλου σας (συμπεριλαμβανομένων και μερικών έτοιμων BARF τροφών), είναι ανεπαρκής και μη ισορροπημένη.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στο μπωλ του λίγα φρούτα και χόρτα για να το αντισταθμίσετε;

Δεν θα λύσετε βέβαια έτσι όλες τις διατροφικές του ελλείψεις, αλλά είναι σίγουρα μια αρχή.

Το επόμενο βήμα που θα ολοκληρώσει την διατροφή του είναι η προσθήκη μερών και οργάνων καθώς και η τακτική εναλλαγή σε ζωικές πρωτεΐνες!

Και το καλύτερο από όλα? Θα προσφέρετε στον σκύλο σας μια αληθινή, εξαιρετικά θρεπτική και βιολογικά κατάλληλη για αυτόν ωμή BARF διατροφή, ιδανικά συνδυασμένη με φυσικές λιχουδιές σκύλου (αποξηραμένες και κατεψυγμένες) και φυσικά συμπληρώματα διατροφής σκύλου που θα του επιτρέψει να διαπρέπει και όχι απλά να επιβιώνει!

Πηγή: http://dogsnaturallymagazine.com

Μοιράσου το άρθρο


προστέθηκε στο καλάθι σας.
Ταμείο